Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΤΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.Οικουμενική κυβέρνηση ως τις 21 Ιουνίου


Ο Μ. Μόντι με τον Ευ. Βενιζέλο χθες στο Παλάτσο Κίτζι
Με την παραίνεση προς την Ελλάδα για τη συγκρότηση σταθερής οικουμενικής κυβέρνησης μέχρι τις 21 Ιουνίου, ώστε η χώρα να έχει ισχυρή εκπροσώπηση στο Eurogroup, ή το αργότερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 του μηνός σφράγισε τη συνάντησή του χθες με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
Οι «εκπλήξεις» στο αναγεννησιακό Προεδρικό Μέγαρο της Ιταλίας, στο Παλάτσο Κίτζι, με την ανεξάντλητη τέχνη αποτυπωμένη στις ταπετσαρίες του 17ου αιώνα και στην αρχιτεκτονική του κτιρίου, ήταν αλλεπάλληλες για τον Ελληνα πολιτικό, αφού ο κ. Μόντι εμφανίστηκε απόλυτα ενήμερος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προτάσεις των κομμάτων.

Ξεκίνησε αιφνιδιάζοντας τον κ. Βενιζέλο και ρωτώντας τον για την αντιμετώπιση των οκτώ σημείων που «έκλεισε» στην επιστολή του προς τους άλλους αρχηγούς και δη για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας και συνευθύνης.
«Εχει αντιδράσει στην επιστολή σας η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ;», ρώτησε ο κ. Μόντι τον κ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους», ο διάλογος που ακολούθησε ήταν ιδιαιτέρως διαφωτιστικός για τις «κόκκινες γραμμές» που συζητούν οι ισχυροί της Ευρώπης, μετά και τις εξελίξεις στην Ισπανία που φαίνεται ότι αφορούν άμεσα και την Ιταλία.
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν υπάρχουν επισήμως αντιδράσεις, «ίσως κάποιες δηλώσεις, αλλά θα δούμε τους καρπούς που θα φέρει η πρόταση κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εκλογών».
Καμία αργοπορία
«Πότε θα έχετε κυβέρνηση; Ξέρετε είναι εκτάκτου ανάγκης η κατάσταση και δεν μπορεί να υπάρχουν αργοπορίες. Πρέπει μέχρι τις 21 Ιουνίου να έχετε κυβέρνηση, γιατί συνεδριάζει το Eurogroup», φέρεται ότι είπε στον κ. Βενιζέλο ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Εχουμε βάσει του Συντάγματος περιθώριο δέκα ημερών για την κατάληξη των διερευνητικών», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος.
«Εστω μέχρι τις 27 Ιούνη πρέπει να έχετε συγκροτήσει κυβέρνηση, γιατί το θέμα της Συνόδου Κορυφής στις 28 είναι η Ελλάδα!», συνέχισε ο κ. Μόντι, σχεδόν αρνούμενος να αποδεχθεί ότι θα υπάρξει αδιέξοδο και ξανά εκλογές!.
«Η κυβέρνηση που θα συγκροτήσετε θα είναι πολιτικών ή τεχνοκρατών;», ήταν το επόμενο ερώτημα που σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε ο κ. Μόντι, ο οποίος κατά τη 45λεπτη συνάντηση είχε δίπλα του στενούς του συνεργάτες και «απέναντι», εκτός από τον κ. Βενιζέλο, την επί χρόνια φίλη του Αννα Διαμαντοπούλου, τη Χρ. Μανωλοπούλου και τον Ηλ. Βεργίτση (εκ των στενών συνεργατών του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ).
«Δεν μπορώ να το γνωρίζω από τώρα, είναι θέμα που θα συζητηθεί. Κατ' αρχάς προηγείται η αναζήτηση συμφωνίας με όλα τα κόμματα στα οποία έστειλα επιστολή για το πλάνο, τη βάση που απαιτείται για τη συγκρότηση κυβέρνησης», ομολόγησε ο Ευ. Βενιζέλος, ακούγοντας τον κ. Μόντι να επαναλαμβάνει με ευγενικό τρόπο «πρέπει να έχετε καταλήξει πριν τις κρίσιμες συνεδριάσεις».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μόντι, που θα έχει αλλεπάλληλες συνεδριάσεις με Μέρκελ και Ολάντ τις επόμενες μέρες (μίνι Σύνοδος κ.ά.), ρώτησε για τη δυνατότητα παράτασης του προγράμματος. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ήδη ο κ. Γιούνγκερ τάσσεται υπέρ της παράτασης τουλάχιστον για ένα έτος, ο κ. Μόντι «θυμήθηκε» ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είχε εκφραστεί θετικά για τον αγώνα της Ελλάδας στο ραντεβού στις ΗΠΑ (G8) και με αφορμή την «Ισπανία» έβαλε ερωτήματα. Αλλά... διέκοψε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει με νόημα ότι λίγο νωρίτερα με δηλώσεις τους οι κ. Σόιμπλε και Αλμούνια ανακοίνωσαν ουσιαστικά την έλευση της τρόικας στη Μαδρίτη...
Με Μπερσάνι
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε και με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μπερσάνι, στο ιστορικό πολιτικό στέκι-καφέ, πίσω από το κοινοβούλιο της Ρώμης. Ηταν η δεύτερη φορά που βρίσκονταν, προσπάθησαν να κουβεντιάσουν εφ' όλης της ύλης, αλλά η κουβέντα δεν είχε τεράστια διάρκεια, καθώς ένα σμήνος Ιταλών δημοσιογράφων τους πολιόρκησε με στόχο να εκμαιεύσουν δηλώσεις για τις απειλητικές διαθέσεις των αγορών και προς την Ιταλία...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Ανάγκη η αναθεώρηση των δυσμενών όρων
Εξαιρετικά χρήσιμη και ουσιαστική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του μετά τη χθεσινή συνάντηση στη Ρώμη.
«Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ελλάδα και συζητήσαμε για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κρίση στην Ευρωζώνη, μετά και από τις χθεσινές αποφάσεις για την Ισπανία. Επέμεινα πάρα πολύ στην ανάγκη να γίνει αποδεκτή μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Γιατί πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος θυμίζοντας δε τα σημεία στα οποία «επιμέναμε, ως Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της πολύμηνης, σκληρής διαπραγμάτευσης στην πρώτη της φάση».
Τώρα -συνέχισε- αποδεικνύεται ότι σε πάρα πολλά σημεία είχαμε δίκιο - τώρα μπορούμε πραγματικά να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, του νέου προγράμματος, της μείωσης του χρέους και να προχωρήσουμε σε διευθετήσεις και συμφωνίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να βγούμε οριστικά από το Μνημόνιο και την κρίση με παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς νέες περικοπές στα εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις».
Στη δήλωσή του μετά το κορυφαίο ραντεβού με τον κ. Μόντι, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε κατανόηση, εφόσον η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, έχει κοινωνική συναίνεση, έχει πολιτική συστράτευση και μπορεί και θέλει να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. «Μια ανταγωνιστική οικονομία προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των παιδιών μας. Και εκεί θα έχουμε συμμάχους μέσα στην Ευρώπη».
Αναφέρθηκε επίσης στην ιδέα Μόντι: να οργανωθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων και υποστήριξε ότι η συζήτηση με τον κ. Μόντι «με έκανε να πιστέψω ακόμη περισσότερο στη σημασία που έχει η πρότασή μας για μία διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Χωρίς τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, χωρίς τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, τη δέσμευση και την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που λένε ότι πιστεύουν στην Ευρώπη και στο ευρώ δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας ενώπιον των Ελλήνων πολιτών. Και υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών είναι να σκεφτούν ώριμα και ψύχραιμα. Εμείς θέλουμε να ψηφίσουν εκείνη την πολιτική δύναμη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να επιβάλει και να εγγυηθεί τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου