Θέση μάχης ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνουν οι τάσεις στην
Κουμουνδούρου, αν και στο διάστημα αυτό σημειώνονται απλώς …εχθροπραξίες, με τον πραγματικό «πόλεμο» να ξεκινά μετά τις εορτές, όταν και θα αρχίζει επισήμως ή όχι η προσυνεδριακή περίοδος.
Το άνοιγμα του κόμματος σε νέα μέλη, αν και όχι με τους ρυθμούς που αρχικά υπολογίζονταν, αλλάζει τα δεδομένα, καθώς ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν στο Συνέδριο του νέου, πλέον, ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό κινητοποιεί τις υπάρχουσες τάσεις, οι οποίες αναδιαμορφώνουν τη στρατηγική τους, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος μετά το Συνέδριο.
Στο επίκεντρο του μετασχηματισμού των δυνάμεων στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου βρίσκονται οι "πασοκογενείς", όχι μόνο επειδή είναι η πλέον πολυάριθμη νέα ομάδα που εντάσσεται στο κόμμα μετά τις εκλογές, αλλά επειδή είναι και η πλέον έμπειρη στα εσωκομματικά παρασκήνια.
Η πλειοψηφία , μάλιστα, των «πασοκογενών», με σύνδεσμο πρωτίστως τον Χρήστο Σπίρτζη, αλλά και τον Αντώνη Κοτσακά, έχει προνομιακές σχέσεις με την «Κίνηση Πολιτών» του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία ηγούνται στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, ο –διαρκώς ανερχόμενος- Κώστας Ζαχαριάδης κ.α., όχι όμως και ο Δημήτρης Παπαδημούλης που τελευταία έχει αποστασιωποιηθεί από τις υπάρχουσες τάσεις, διαφωνώντας με τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και επιλέγοντας ένα πιο ενωτικό ρόλο για το πρόσωπό του.
Είναι χαρακτηριστικό πως «Κίνηση Μελών» έχει συγκροτηθεί και στην «Προοδευτική Συμμαχία» και για πολλούς δεν αποτελεί παρά το «αδερφάκι» της Κίνησης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, προφανώς στην πορεία προς το Συνέδριο, οι δυο κινήσεις θα ενοποιηθούν.
Στο πλαίσιο αυτό η Κίνηση των «53+»ακολουθεί, κατ’ αρχήν για τη συσπείρωση των μελών της (η «στήριξη» που φαίνεται να διαθέτει από μέσα που πολεμούν τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι στήριξη στην ίδια-και χαρακτηριστικό είναι πώς ταυτόχρονα επιτίθενται στον επικεφαλής της Ευκλείδη Τσακαλώτο όταν αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση-αλλά προσπάθεια να διογκώσουν τις εσωκομματικές διαφορές και συγκρούσεις) και δευτερευόντως για συμμαχίες με άλλα στελέχη ενόψει του Συνεδρίου. Η Κίνηση των «53+» βάζει και τις εσωκομματικές διαχωριστικές γραμμές που θα ακολουθήσει στο Συνέδριο, όπως η μη αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, η μη εκλογή Προέδρου από τη βάση κοκ- έχουν λεπτομερώς γράψει προσφάτως τα «Παιχνίδια Εξουσίας». Θέσεις με τις οποίες συμπλέουν ήδη στελέχη όπως ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, αλλά σε μεγάλο βαθμό και το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης.
Το εσωκομματικό τοπίο, πάντως, εκτός από τους «πασοκογενείς» και τα άλλα νέα μέλη-που ομνύουν στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα και μόνο- ταράσσει και η δυναμική εμφάνιση που επιχειρεί το «Αριστερό Δίκτυο» των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Δημήτρη Βίτσα.
Το «Αριστερό Δίκτυο» κατ’ ουσίαν έρχεται στην εσωκομματική γεωγραφία να αποτελέσει τον ρυθμιστή των εξελίξεων, καθώς τα μέλη του θεωρούν ιδεολογικά ως «δεξιά» την «Κίνηση Μελών» και ως «πολύ αριστερά» την Κίνηση των "53+", ενώ η ύπαρξή της μάλλον ευχαριστεί τον Αλέξη Τσίπρα, αφού καμία τάση στο Συνέδριο δεν θα μπορεί να λάβει αυτοδυναμία στα όργανα, αλλά θα απαιτούνται συνθέσεις. Πολύ περισσότερο που πολλά στελέχη δεν συμμετέχουν πλέον στις τάσεις, όπως πχ ο Αλέξης Χαρίτσης που έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές του όχι μόνο στην Κουμουνδούρου, αλλά και γενικότερα στο πολιτικό σκηνικό, ενώ και η πλειοψηφία των νέων μελών έχει αναφορά αποκλειστικά και μόνον στον Αλέξη Τσίπρα, που αποτελεί τον απόλυτο κυρίαρχο του παιχνιδιού, ενώ η ισχύς του θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μετά το Συνέδριο.
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου