Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Κρυπτονομίσματα: Έκλεψαν 25 εκατ. δολάρια σε λίγα δευτερόλεπτα - Πώς δύο αδέρφια «έσπασαν τον κώδικα» του Ethereum

Δύο αδέλφια, ηλικίας 24 και 28 ετών, συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, κατηγορούμενοι για απάτη και υπεξαίρεση ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Πώς έσπασαν τον κώδικα του κρυπτονομίσματος Ethereum.

Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της πρωτοποριακής μεθόδου που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Οι νέοι, απόφοιτοι του MIT με σπουδές στα μαθηματικά και την πληροφορική, κατάφεραν να παρακάμψουν για πρώτη φορά την τεχνολογία blockchain που υποστηρίζει το Ethereum, αποσπώντας το ποσό σε κρυπτονομίσματα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, τα αδέλφια Anton και James Peraire-Bueno αξιοποίησαν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους από το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο για να υπονομεύσουν την ακεραιότητα του blockchain του Ethereum, εξασφαλίζοντας δόλια τα κεφάλαια. Πρόκειται για την πρώτη ηλεκτρονική απάτη και ξέπλυμα χρήματος του είδους της, όπως επισημαίνουν οι αρχές.

Οι λεπτομέρειες της προσεκτικά σχεδιασμένης επίθεσης των αδελφών Peraire-Bueno στο Ethereum

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αδελφοί Peraire-Bueno «σχεδίασαν και εκτέλεσαν προσεκτικά» την επίθεση στο Ethereum, ξεκινώντας τον Δεκέμβριο του 2022. Το σχέδιό τους περιλάμβανε τέσσερα βήματα:

1) Το δόλωμα

2) Το «ξεκλείδωμα» του μπλοκ,

3) την αναζήτηση

4) την αναπαραγωγή και διάδοση.Οι δύο αδελφοί δημιούργησαν πολλούς επικυρωτές Ethereum «με τρόπο που απέκρυπτε την ταυτότητά τους», χρησιμοποιώντας εταιρείες-βιτρίνες, ενδιάμεσες διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων, ξένα ανταλλακτήρια και ένα σύστημα ιδιωτικότητας.

Ο στόχος τους ήταν τρεις trader, των οποίων τη συμπεριφορά είχαν μελετήσει επί μήνες, πραγματοποιώντας μια σειρά από δοκιμαστικές ή δολωματικές συναλλαγές.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι τα αδέλφια Peraire-Bueno εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια στον κώδικα του Ethereum, η οποία πλέον έχει επιδιορθωθεί. «Με τον τρόπο αυτό, απέκτησαν με δόλο πρόσβαση σε εκκρεμείς ιδιωτικές συναλλαγές και χρησιμοποίησαν την πρόσβαση αυτή για να τροποποιήσουν ορισμένες συναλλαγές και να αποκτήσουν το κρυπτονόμισμα των θυμάτων τους».

Αφού υπεξαίρεσαν κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων, τα αδέλφια Peraire-Bueno φέρονται να ξέπλυναν τα κεφάλαια μέσω διάφορων εταιρειών-βιτρίνας.


Εάν καταδικαστούν, τα αδέλφια Peraire-Bueno αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως και 20 ετών για κάθε μία από τις τρεις συνολικά κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου