Σάββατο 11 Μαΐου 2024

ΑΡΘΡΟ του Χρήστου Παπουτσή : ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία. Η διεθνής έννομη τάξη αμφισβητείται. Οι θεσμοί συλλογικής ευθύνης και συνεργασίας αποδυναμώνονται. Με τις πολεμικές συγκρούσεις απεδείχθη η αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει την ειρήνη και μια δίκαιη διεθνή τάξη. Με την οικονομική κρίση, ότι η αυτορρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν ένα απατηλό όνειρο. 

Με την πανδημία, ότι ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος και απροστάτευτος. Οι πολίτες πιστεύουν ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της αγοράς και όχι το αντίστροφο.

Η εγκαθίδρυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες νομισματικές ζώνες παγκοσμίως. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εξελίχθηκε σε μια κυρίαρχη πολιτική οντότητα με ενιαία στρατηγική στο παγκόσμιο σύστημα οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.

Πιστεύω στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης χωρίς άλλες καθυστερήσεις. 

Η Ευρώπη έχει την δύναμη να καταστεί πόλος στρατηγικής ισορροπίας στον κόσμο. 

Να επιδιώξει τον εκδημοκρατισμό του διεθνούς συστήματος. Την ρύθμιση των οικονομικών εξελίξεων για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη. Να επιμείνει για την αναβάθμιση του ΟΗΕ και των διεθνών χρηματοοικονομικών θεσμών. Με την ανάπτυξη μιας συλλογικής ευθύνης για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές.

Ένας ισχυρός ευρωπαϊκός πόλος στο παγκόσμιο σύστημα, απαιτεί κοινή εξωτερική πολιτική και την συντονισμένη εκπροσώπηση της ΕΕ στον ΟΗΕ και στους διεθνείς οργανισμούς. Με προϋπόθεση, μια ευρωπαϊκή πολιτική για την Άμυνα, με συντονισμό δαπανών, βιομηχανικής παραγωγής, κοινών προμήθειων και ερευνητικών προγραμμάτων, διαλειτουργικότητα του εξοπλισμού. Η καθυστέρηση σε αυτό τον τομέα έχει προφανείς επιπτώσεις. 

Η πολιτική ισχύς της Ευρώπης θα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την εμπορική και οικονομική της δύναμη. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα βασίζεται αποκλειστικά στο ΝΑΤΟ με την ηγεμονική παρουσία των ΗΠΑ.

Η απουσία πολιτικής ηγεσίας με όραμα για την ευρωπαϊκή κοινωνία, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα αφήνει περιθώρια στον Ευρωσκεπτικισμό. Ο σημερινός συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων στα θεσμικά όργανα της Ένωσης επιβάλει αποφάσεις στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή συχνά με υποβάθμιση του δημοσίου συμφέροντος. 

Αποτέλεσμα, έντονη αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών θεσμών, απόκλιση αντί για σύγκλιση των οικονομιών, χαμηλή ανάπτυξη, ανεργία, μερική εθνικοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.


Σήμερα απαιτείται μία δημοκρατική και κοινωνική στρατηγική στροφή της ΕΕ που να εγγυάται τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, υψηλό επίπεδο υγείας, εκπαίδευσης, έρευνας και κοινωνικής προστασίας. H ΕΕ οφείλει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις προκλήσεις που προβάλλονται από την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιακή επανάσταση και την τεχνητή νοημοσύνη. 

Μια ανανεωμένη στρατηγική ανταγωνιστικότητας είναι αδήριτη ανάγκη. Με την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών αλλά και τη κοινή δανειοληπτική ικανότητα της Ε.Ε. ώστε να έχουν σημαντικό ρόλο τα δημόσια οικονομικά.

Απαιτείται χρηματοδότηση της ανάπτυξης και των πολιτικών της συνοχής, Κοινοτικός Προϋπολογισμός με αναδιανεμητικό προσανατολισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελέσει μόνιμο θεσμό. 

Η Νομισματική Ένωση πρέπει να συμπληρωθεί με την επιτάχυνση της Οικονομικής Ένωσης. Η ισχύς του Ευρώ στο μέλλον απαιτεί την Τραπεζική Ένωση, στενότερο συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών, δυνατότητα σταδιακής αμοιβαιοποίησης του χρέους, έκδοση ευρωομολόγων, ευρωπαϊκή εγγύηση για τις τραπεζικές καταθέσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει αποφασιστικό ρόλο στην μακροοικονομική σταθεροποίηση της ζώνης του ΕΥΡΩ. Η Νομισματική πολιτική και οι εποπτικές λειτουργίες οφείλουν να προωθούν μέτρα που καθιστούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες πιο ανθεκτικές, ενθαρρύνουν την πράσινη μετάβαση και περιορίζουν έγκαιρα τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.



ΑΡΘΡΟ στην "Εφημερίδα Παραπολιτικά"


Χρήστος Παπουτσής
πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
πρώην Υπουργός της Ελληνικής Κυβέρνησης,
πρώην Μέλος του Board του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου