Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Διάλογος μπροστά στις Ευρωπαϊκές εκλογές - Η Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων-Από τις διακηρύξεις στις πράξεις

Η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στην ΔΕΘ και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης,οργάνωσε με υποψήφιους Ευρωβουλευτές των κομμάτων, στην Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: Η Βιώσιμη, Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική, Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης


Την Πέμπτη 16/5/24, ώρα 19:00, στην Αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Θέμα: Η Βιώσιμη, Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική, Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

 

Συντονίζει ο Γιάννης Μαγκριώτης.

Ομιλητές οι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές:


1. Θανάσης Εξαδάκτυλος(Νέα Δημοκρατία).

2. Γιώργος Νούσκαλης(Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία)

3. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης(ΠΑΣΟΚ-Κινημα Αλλαγής).

4. Βασίλης Τομπουλίδης(ΚΚΕ).

5. Στέλιος Κούλογλου(Νέα Αριστερά).

6. Περικλής Χατζηνάκος(Κόσμος).

 

 Σήμερα, η κλιματική κρίση επανέφερε με δραματικό τρόπο την αξία του  Μητροπολιτικού Πάρκου ως ζωτικού χώρου πρασίνου στο πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης. Σε μια πόλη με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην Ευρώπη, που έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την αέρια ρύπανση.
Και ενώ σε όλες τις Ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- πόλεις προωθούν την πράσινη ανάπτυξη εμείς κάνουμε το αντίθετο.

Το τοπίο των εκθεσιακών δραστηριοτήτων έχει αλλάξει. Η σημασία της ΔΕΘ έχει υποβαθμιστεί, καθώς το 80% του εκθεσιακού έργου  πραγματοποιείται στην Αττική. Αλλά και διεθνώς η τάση είναι να περιορίζεται η φυσική έκθεση εμπορευμάτων και να αντικαθίσταται με εικονικές απεικονίσεις χάρις στις νέες τεχνολογίες.

Στη ΔΕΘ υπάρχουν κτίρια με αρχιτεκτονικό και ιστορικό χαρακτήρα, που συγκροτούν ένα μοναδικό σύνολο της μεταπολεμικής ελληνικής αρχιτεκτονικής. Είναι απολύτως εφικτή η μετατροπή τους σε σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους, για τη στέγαση εκθέσεων χαμηλής όχλησης, ενώ οι βαριές θα πρέπει να μεταφερθούν εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στην δυτική πλευρά της πόλης στον χώρο που είχε αποφασιστεί να γίνει η EXPO 2008, την οποία δεν κέρδισε η χώρα μας το 2004. Αντί της κατεδάφισης και αντικατάστασης με θηριώδη κτίσματα, η επανάχρηση των υφιστάμενων περιπτέρων θα εξοικονομήσει χρόνο και κόστος, ενώ θα προφέρει τουλάχιστο 100 στρέμματα ενιαίου και Μητροπολιτικού πρασίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου