Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Κατάθεση - φωτιά για το σκάνδαλο των emails: «Η διαρροή έγινε από τη ΝΔ με άνωθεν εντολή»

Ούτε σε ένα σημείο δεν συνέκλιναν - σύμφωνα με πληροφορίες - σε όσα είπαν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για την υπόθεση του σκανδάλου της διαρροής email Ελλήνων του εξωτερικού, ο πρώην Γραμματέας Αποδήμων του κόμματος Νίκος Θεοδωρόπουλος και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, οι οποίοι στη σημερινή διαδικασία της συμπληρωματικής ακρόασης κινήθηκαν σε αντίθετη τροχιά.

Η υπόθεση, που οδήγησε εκτός του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, είχε μείνει σε εκκρεμότητα για την έκδοση απόφασης ως προς τον πρώην Γραμματέα Αποδήμων του κόμματος της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο, καθώς και γιά τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή διαδικασία της συμπληρωματικής ακρόασης και για τους δύο εμπλεκόμενους.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεοδωρόπουλος επέμεινε σε όσα είχε υποστηρίξει τον περασμένο Ιούνιο ότι, η διαρροή έγινε με «άνωθεν εντολή» από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς ωστόσο - όπως αναφέρουν πηγές - να κατονομάσει πρόσωπο.

Μέχρι τώρα η Αρχή έχει εκδόσει πόρισμα για την πρώην Ευρωβουλευτή Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και για το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου τους καταλόγισε πρόστιμα, γιά διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.


Στο πόρισμα της η Αρχή άφησε σε εκκρεμότητα την έκδοση απόφασης ως προς τον πρώην τον πρώην Γραμματέα Αποδήμων του κόμματος της ΝΔ Νίκο Θεοδωρόπουλο, καθώς και γιά τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που οδηγεί στη σημερινή διαδικασία της συμπληρωματικής ακρόασης και για τους δύο εμπλεκόμενους.

Στη σημερινή διαδικασία στην Αρχή - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - ο κ. Θεοδωρόπουλος επέμεινε στους αρχικούς του ισχυρισμούς ότι, υπεύθυνος επεξεργασίας των εκλογικών καταλόγων είναι αποκλειστικά η Νέα Δημοκρατία, η οποία, ως κόμμα, καθορίζει τους σκοπούς και τα μέσα επεξεργασίας, ούτε εξάλλου ο ίδιος αποτελεί εκτελούντα την επεξεργασία, αλλά εσωτερικό όργανο του κόμματος


Ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε υποστηρίξει στη διαδικασία της πρώτης ακρόασης ότι «ως εκ της θέσεώς του ως κομματικού Οργάνου, είχε νομίμως πρόσβαση στα δεδομένα των εκλογικών καταλόγων και γι’ αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί τρίτος ως προς τα δεδομένα που περιέχονται σε αυτούς. Αντίθετα, πάντοτε ως εκ της θέσεώς του, θεωρείται πρόσωπο το οποίο, υπό την άμεση εποπτεία της ΝΔ, ως υπευθύνου επεξεργασίας, ήταν εξουσιοδοτημένο να επεξεργάζεται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται στους εκλογικούς καταλόγους».

Μάλιστα ο κ. Θεοδωρόπουλος στο αρχικό του υπόμνημα, είχε προσκομίσει το μήνυμα μέσω του οποίου έλαβε το σχετικό excel, από κάποιον αριθμό ελληνικού κινητού τηλεφώνου, του οποίου έχει αποκρύψει 5 ψηφία από τα 6 τελευταία, ενώ εμφανή είναι το προτελευταίο και μικρά τμήματα κάποιων άλλων ψηφίων. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ισχυριζόταν ότι, το εμφανές προτελευταίο ψηφίο δεν αντιστοιχεί, εξ όσων γνωρίζει, σε συνεργάτες του τέως Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, στους οποίους διακινήθηκαν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από την Διεύθυνση Εκλογών, σύμφωνα με το από 26/4/2024 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε όσα είχε αρχικά ισχυριστεί επέμεινε και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, που - κατά πληροφορίες - υποστήριξε ότι, αρχείο αποδήμων εκλογέων με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους σε καμία περίπτωση δεν τηρείται από τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης ούτε και η Γραμματεία Αποδήμων τηρεί, ούτε νομιμοποιείται να τηρεί, κανένα από τα παραπάνω δύο αρχεία, δηλαδή ούτε το αρχείο Μελών του κόμματος ούτε το αρχείο Πολιτών Εγγεγραμμένων στους Εκλογικούς Καταλόγους".


Η Αρχή ζήτησε και από τις δύο πλευρές να καταθέσουν εγγράφως υπομνήματα με τους ισχυρισμούς τους και επιφυλάχτηκε να εκδόσει απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου