Στην εφαρμογή πέντε προγραμμάτων, ύψους 145 εκατ. ευρώ, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για την επιμόρφωση πολιτών και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Από το Σεπτέμβριο θα μοιραστούν για πρώτη φορά από το υπουργείο Παιδείας κουπόνια κατάρτισης σε πολίτες με τα οποία επιλέγουν οι ίδιοι τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ΙΕΚ για να εκπαιδευτούν.
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηµατά, ανακοίνωσε την έναρξη των πέντε προγραμμάτων, τα οποία αφορούν περισσότερους από 400.000 πολίτες που θα έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν και να αποκτήσουν εργασιακή εµπειρία. Σύμφωνα με το «Έθνος», τα προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ. Το πλάνο αφορά στην ένταξη σε προγράμματα επιμόρφωσης, «ανανέωσης» των γνώσεων, εκμάθησης ξένων γλωσσών και της παροχής κουπονιών για την εγγραφή σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ.
«Δίνουμε έμφαση στους νέους, στη βοήθεια που χρειάζονται ειδικά σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή, προκειμένου να σπουδάσουν και να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία» τόνισε σχετικά η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.
Τα προγράμματα:
Κουπόνι αρχικής κατάρτισης
Αντικείμενο του έργου «Κουπόνι (voucher) Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης» αποτελεί η χορήγηση κουπονιών αρχικής κατάρτισης σε 55.000 νέους 18-25 ετών που επιθυμούν να σπουδάσουν σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ. Τα κουπόνια που αναμένεται να διανεμηθούν το Σεπτέμβριο του 2011 μπορούν να δίδονται σε δικαιούχους νέους: είτε με οικονομικά - κοινωνικά κριτήρια για ειδικότητα σπουδών που οι ίδιοι επιλέγουν, είτε σε συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων που θα επιλέξουν συγκεκριμένες ειδικότητες που υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
«Μάθηση στον πολίτη, ανάπτυξη στη χώρα»
Σε συνεργασία με τους δήμους επιχειρείται η υλοποίηση προγραμμάτων με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Ειδικότερα, θα προσφέρονται προγράμματα για την πράσινη ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες, την εκμάθηση ξένων γλωσσών κ.ά., ενώ οι δήμοι θα έχουν την δυνατότητα να προτείνουν και νέα προγράμματα που καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες των δημοτών. Στόχος της συνολικής εκπαιδευτικής παρέμβασης για την περίοδο 2011- 2013 είναι η δημιουργία 12.580 τμημάτων μάθησης και η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε 201.240 εκπαιδευόμενους.
Επικαιροποίηση γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ
Η πράξη αφορά στην οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης παλαιότερων αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε τομείς σχετικούς με το επιστημονικό πεδίο σπουδών τους, με στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεών τους και τη συμπλήρωση των δεξιοτήτων τους. Η ελάχιστη διάρκεια ενός προγράμματος επιμόρφωσης είναι 30 ώρες και η μέγιστη 200 ώρες. Ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων που θα επιμορφωθούν εκτιμάται σε 17.000 άτομα.
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
Προβλέπεται να λειτουργήσουν 58 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και 35 τμήματα εκτός έδρας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εκπαιδευόμενων προβλέπεται να ανέλθει στις 13.000 για τα δυο έτη.
Πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενηλίκων
Σκοπός είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών για ενηλίκους, για στελέχη και εκπαιδευτές διά βίου μάθησης και για τον απόδημο ελληνισμό στην ΕΕ. Οι βασικοί τύποι ηλεκτρονικής μάθησης που θα χρησιμοποιηθούν είναι:
α) ηλεκτρονική μάθηση (e-learning), κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι και ο εκπαιδευτής δεν έχουν διά ζώσης επαφή, αλλά επικοινωνούν μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών,
β) μικτή ηλεκτρονική μάθηση (blended e-learning) κατά την οποία οι εκπαιδευόμενοι και ο εκπαιδευτής έχουν και διά ζώσης συναντήσεις εκτός από την επικοινωνία τους μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστώ
http://totefteri.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου