Αμυνα στην τρόικα, που ζητά περικοπή δαπανών εδώ και τώρα, επιχειρεί να καταστρώσει η κυβέρνηση υποσχόμενη ότι θα καλύψει μέσω της αναζήτησης φοροφυγάδων και του φθινοπωρινού κύματος εισπρακτικών μέτρων την «τρύπα» 4,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Αν δεν πείσει τους επιτηρητές που επισήμως καταφθάνουν στις 22 Αυγούστου για τον έλεγχο που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, τότε έρχεται χαράτσι στις δαπάνες: οριστική διαγραφή του αποθεματικού του προϋπολογισμού, νέα περικοπή στις επενδύσεις και σκληρότερο σενάριο για το ενιαίο μισθολόγιο.
Η φορολογική αντεπίθεση της κυβέρνησης, που ολοκληρώνει τις διακοπές της, εκτείνεται σε δύο μέτωπα: στη φοροδιαφυγή και στο νέο πακέτο μέτρων.
Βασικός της στόχος είναι να... κερδίσει χρόνο. Δηλαδή να πείσει την τρόικα ότι δεν μπορεί -από τώρα- να αποδείξει ότι δεν θα πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους στα έσοδα. Ετσι, να μεταθέσει το νέο πακέτο μέτρων για ένα τρίμηνο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι σχέδιο για ταχύτερη αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού η οποία θα βασίζεται στις συστάσεις του ΔΝΤ. Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι αφ' ενός έτσι θα αιτιολογηθεί η (αναμενόμενη) υστέρηση στα έσοδα και αφ' ετέρου δεν θα χαθεί και άλλος χρόνος, δεδομένης της κόντρας με την ΑΔΕΔΥ, αλλά και της αδυναμίας ή απροθυμίας πολιτών και επιχειρήσεων να πληρώσουν τα χαράτσια που ήρθαν ή έρχονται.
Το ποσό που πρέπει να «μαζευτεί» είναι πολύ μεγάλο: θεωρητικά απαιτείται έως το τέλος του έτους να εισρέουν στα κρατικά ταμεία άνω των 6 δισ. ευρώ κάθε μήνα από φόρους.
Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στην πρόταση άμεσης κοινοποίησης λίστας με φοροφυγάδες-μεγάλους οφειλέτες ως μέσο προσέλκυσης εσόδων αλλά κυρίως ως δείγμα προθέσεων για μάχη κατά της φοροδιαφυγής με αποδέκτες όχι μόνο τους φοροφυγάδες αλλά και τους πολίτες και την τρόικα.
Παράλληλα, ετοιμάζουν τα χαράτσια του Σεπτεμβρίου. Πέρα από την αύξηση του ΦΠΑ, έρχονται το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, η έκτακτη εισφορά σε Ι.Χ., η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και η επιβολή του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Τρέχουν επίσης η νέα περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και των υποθέσεων που τελούν υπό εκκρεμότητα. Αυξάνεται ο φόρος στα τσιγάρα, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο (από τον Οκτώβριο), αλλά και η παρακράτηση στους μισθωτούς.
Επιβάλλεται η εισφορά υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους, η εισφορά «αλληλεγγύης» σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με υψηλές συντάξεις, ενώ αυξάνονται και τα τέλη κυκλοφορίας.
Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο αναμένονται και οι αποφάσεις για τα μέτρα που έχει προγραμματιστεί να ισχύσουν από το 2012: τις νέες αντικειμενικές αξίες και την αναθεώρηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και του μέτρου των αποδείξεων.
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για την ανταπόκριση των φορολογούμενων, καθώς πολλοί δεν έχουν και αυξάνεται το κίνημα «Δεν πληρώνω». Ετσι, η τρόικα συστήνει πρόσθετη περικοπή δαπανών.
Στις προτεινόμενες «περικοπές» περιλαμβάνονται η οριστική περικοπή του ποσού (περίπου 3 δισ. ευρώ) που παρακρατεί κάθε μήνα το Γενικό Λογιστήριο, το νέο μαχαίρι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το νέο μισθολόγιο το οποίο αναμένεται να γίνει το «ακορντεόν» για να κλείσουν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού.
Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου