Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Παζάρι κορυφής στην Ανώτατη Παιδεία



Πολιτική χαμηλών τόνων αλλά και κατευνασμού των διαφωνιών στους κόλπους των πανεπιστημιακών καθηγητών υιοθετεί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, αναφορικά με το νόμο-πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση......


Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε ζητήσει από την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, να «εξαντλήσει το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην ανώτατη παιδεία», σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο ανησυχεί σφόδρα μπροστά στο ενδεχόμενο επέκτασης των κοινωνικών διαμαρτυριών στον ιδιαίτερα μαχητικό χώρο της Παιδείας και μάλιστα παραμονές της έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου και αναμένεται να εκδηλωθεί το ευρύ μέτωπο αντίδρασης των πολιτών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου.


Και επειδή ο φόβος φυλάει τα έρημα, όπως λέει και η γνωστή λαϊκή ρήση, φαίνεται πως στο Υπουργείο Παιδείας άρχισαν ήδη οι «εκτονωτικές» κινήσεις ως προς τις απαιτήσεις των ακαδημαϊκών.




Ήδη από τα μέσα Ιουλίου, οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, του Α.Π.Θ., Γιάννης Μυλόπουλος, και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους με το πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο επίμαχο νομοσχέδιο.


Σημείο τριβής το Συμβούλιο Διοίκησης των Ιδρυμάτων


Οι αντιδράσεις που προκαλεί ο νόμος-πλαίσιο για τις αλλαγές στην ανώτατη παιδεία, εστιάζονται από πλευράς των πανεπιστημιακών, στο νεοεισαγόμενο θεσμό του Συμβουλίου Διοίκησης των Ιδρυμάτων.




Οι καθηγητές απέρριψαν συλλήβδην την αρχική πρόταση του Υπουργείου για τη σύνθεση του Συμβουλίου, το οποίο, βάσει του νομοσχεδίου, θα αποτελείτο από επτά πανεπιστημιακούς, επτά εξωπανεπιστημιακούς και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών.


Υπό το φόβο μαζικών κινητοποιήσεων, το Υπουργείο αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω, εξετάζοντας τροποποίηση της σύνθεσης του 15μελούς αυτού συμβουλίου, με την «πλάστιγγα» να γέρνει πλέον προς όφελος των καθηγητών, οι οποίοι θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, οκτώ και όχι επτά μέλη στο πανεπιστημιακό όργανο αυτό.


Το υπουργείο Παιδείας, που δεν έχει αποκλείσει να υιοθετηθούν προτάσεις οι οποίες δεν θα αλλάζουν το πνεύμα και τη φυσιογνωμία των προωθούμενων αλλαγών, φέρεται να εξετάζει τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στη σύνθεση του 15μελούς Συμβουλίου Διοίκησης των ΑΕΙ.


Άλλωστε, τόσο η σύνθεση που πρότεινε το πολιτική ηγεσία του Υπουργείου όσο και η εν γένει σύνθεση του νόμου-πλαίσιο αντιμετωπίζει και τη σθεναρή αντίδραση της Αριστεράς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας την Παρασκευή στο Zougla Radio, δήλωσε ότι «με το νομοσχέδιο θίγεται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων».

Παράλληλα, οι καθηγητές επέμειναν και στη διατήρηση του Τμήματος ως βασικής πανεπιστημιακής μονάδας και όχι της Σχολής, όπως προέβλεπε, βάσει αρχικού σχεδιασμού, το Υπουργείο Παιδείας.


Προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις


Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο εισάγεται την ερχόμενη εβδομάδα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής και παρά την προσπάθεια διατήρησης χαμηλών τόνων, οι πανεπιστημιακοί έχουν προαναγγείλει για την Κυριακή και τη Δευτέρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.


Την Κυριακή, μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση με θέμα «Πανεπιστήμιο για την κοινωνία και όχι για τις επιχειρήσεις».

 Σε κάθε περίπτωση, η ερχόμενη εβδομάδα δρομολογεί σοβαρές εξελίξεις στο καυτό θέμα της Παιδείας.     zougkla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου