Ονοματεπώνυμο στο Διαδίκτυο επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων να βγάλει τις «κουκούλες» από τα μπλογκ, όταν μέσω αυτών παραβιάζεται ο Ποινικός Κώδικας.
Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα μελετήσει σειρά ρυθμίσεων σε δύο επίπεδα, ώστε να τεθούν οι πρώτες νομοθετικές βάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων που τελούνται στο Διαδίκτυο.
Το τέλος της ανωνυμίας των μπλογκ με την ταυτοποίηση των διαχειριστών τους και η διεύρυνση της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, τη βάση των δεδομένων για τις προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές.
«Κόκκινη γραμμή» βεβαίως για τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανασίου Ράντου, αποτελεί η διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης, αρχή που είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα.
Η Επιτροπή μάλιστα θα πρέπει να έχει παραδώσει τις προτάσεις της ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2011, ώστε μετά την απαραίτητη διαβούλευση να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου νομοθετήματος.
«Βιώνουμε ότι το Διαδίκτυο στα χέρια ολίγων έχει καταντήσει εργαλείο μεταφοράς λάσπης και απειλών κατά της ζωής συμπολιτών μας. Αποκτήσαμε δυστυχώς και κουκουλοφόρους, σε μία στρεβλή διαδικασία ενημέρωσης. Το τελευταίο αυτό άθλιο φαινόμενο είναι μεταδοτικό. Μία ευρωπαϊκή χώρα συγκλονίζεται γιατί κάποιοι στον χώρο της ενημέρωσης εξετράπησαν, αφού πρώτα παραβίασαν μια σειρά από θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» επισήμανε στην ομιλία του ο υπουργός, αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών που πρόσφατα αποκαλύφθηκε στη Βρετανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ως σήμερα οι χρήστες των μπλογκ καλύπτονται από την ανωνυμία και την ασυλία που τους παρέχει ο νόμος, καθιστώντας ανέφικτο τον εντοπισμό τους σε περίπτωση διάπραξης αξιόποινων πράξεων.
Επιπλέον, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, σε περιπτώσεις καταγγελλομένων πλημμελημάτων η αρμόδια Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν προχωρούσε στην άρση του απορρήτου, καθώς δεν υπήρχε το προβλεπόμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ. Το κενό αυτό επιχειρήθηκε να καλυφθεί με την πρόσφατη γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανασίου Κατσιρώδη, ο οποίος, επικαλούμενος παλαιότερες γνωμοδοτήσεις των εισαγγελέων του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Σανιδά και Ιω. Τέντε, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι προανακριτικές αρχές μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωστοποιούν τα στοιχεία προσώπων που είναι ύποπτα όχι μόνο για την τέλεση κακουργημάτων, αλλά και πλημμελημάτων όπως δυσφήμιση, απειλή και εξύβριση.«Εστω και καθυστερημένα η Πολιτεία προσανατολίζεται στο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίδεται τέλος στην ανωνυμία εκείνων των μπλογκ και των μπλόγκερ οι οποίοι, υπό το κράτος και την ασφάλεια της ανωνυμίας αυτής, συχνά τελούσαν αδικήματα ποινικού χαρακτήρα σπιλώνοντας υπολήψεις και καθυβρίζοντας δημόσια πρόσωπα σε καθεστώς ατιμωρησίας», λέει ο δικηγόρος Θεόδωρος Μαντάς, επισημαίνοντας ότι το νέο νομοθετικό βήμα είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής πραγματικότητας.
Οπως φαίνεται μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα του πολιτικού και του δικαστικού κόσμου τάσσεται υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης στον κυβερνοχώρο, ξεκινώντας από τη βασική αρχή ότι «το Διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι τόπος τέλεσης αξιόποινων πράξεων».
«Τα μπλογκ είναι οι "εφημερίδες" των πολιτών. Δεν τίθεται θέμα ότι στον κατακλυσμό αυτό της ελεύθερης έκφρασης υπάρχουν και μερικοί που κακόβουλα εκμεταλλεύονται αυτό το προνόμιο της ελευθερίας και καλυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία προβαίνουν σε παράνομες πράξεις (συκοφαντικές δυσφημήσεις, εκβιασμούς κ.λπ.). Η πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης ενδεχομένως να βοηθά στη γρηγορότερη και ασφαλέστερη αποκάλυψη των υπόπτων, κινούμενη προς την ορθή κατεύθυνση, εφόσον συνοδευτεί από αυστηρά εχέγγυα μη περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης», δηλώνει από την πλευρά του ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης. Θέτει όμως και τον προβληματισμό του για την πρακτική εφαρμογή του μέτρου, επισημαίνοντας ότι «ο καθένας μπορεί να αναρτήσει ένα μπλογκ σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, όπου η ελληνική νομοθεσία ούτε ισχύει ούτε μπορεί να ασκήσει έλεγχο».
Η Google εξάλλου, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, επιτρέπει την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας μόνο για περιπτώσεις που τελείται μέσω του Διαδικτύου το αδίκημα της απειλής κατά της ζωής.
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου