Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στις τρεις περιοχές του Ιονίου που ανακοίνωσε έρευνες; Οι επίσημες εκτιμήσεις δημοσιοποιούνται στην δημόσια διαβούλευση που στις 16.30 έβγαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Διαβάστε τι λέει:
Δημόσια Διαβούλευση για τη «Δυνατότητα άμεσης παραχώρησης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία της «ανοικτής πρόσκλησης» (open door)
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής, μετά από απουσία της χώρας μας για περίπου 15 χρόνια από το πεδίο έρευνας Υδρογονανθράκων δίνει σήμερα στη δημοσιότητα σχετικό πληροφοριακό υλικό προκειμένου να προετοιμαστεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων της χώρας με την μέθοδο της Ανοιχτής Πρόσκλησης (open door).
Στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τρεις γεωγραφικές περιοχές της Χώρας που ήταν αντικείμενο παραχώρησης κατά το παρελθόν και στις οποίες για διάφορους επιχειρηματικούς ή τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250 – 300.000.000 βαρελιών.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα στοχεύουμε στην συγκέντρωση όλου του διαθέσιμου πληροφοριακού υλικού σε γεωλογικές, γεωφυσικές και άλλες έρευνες που έχει συγκεντρωθεί σε ελληνικά ή διεθνή ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα και φορείς ώστε οι σχετικοί φάκελοι να είναι πλήρεις.
Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως ευπρόσδεκτη η συμμετοχή όλων των Ελλήνων (και όχι μόνο) επιστημόνων που έχουν κατά το παρελθόν διεξαγάγει σχετικές έρευνες στις προαναφερόμενες περιοχές, καθώς επίσης και παρατηρήσεις / βελτιώσεις στο κείμενο που δίνεται στη δημοσιότητα.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2011.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Πατραϊκός Κόλπος: Οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών.
Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον προηγούμενο Γύρο Παραχωρήσεων διότι ο ανάδοχος επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.
- Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα: Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα κατά τον πρώτο Γύρο Παραχωρήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.
- Δυτικό Κατάκολο: το 1982 ανακαλύφθηκε κοίτασμα πετρελαίου από τη ΔΕΠ με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια σε βάθος 2400-2600 μ. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης (250 μ), των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας υδρόθειου και διοξειδίου του άνθρακα. Σήμερα, οι τιμές του αργού και η τεχνολογία επιτρέπουν την από ξηράς εκμετάλλευσή του με κεκλιμένες γεωτρήσεις, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η θαλάσσια περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα ιδιαίτερα στο λιμάνι του Κατάκολου.
onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου