Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τα διεθνή ΜΜΕ για την ευρωπαϊκή συμφωνία


Πρώτο θέμα είναι σε πολλά διεθνή ΜΜΕ η συμφωνία που επετεύχθη τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Το BBC αναφέρεται σε μερικά από τα πιο προβληματικά σημεία της συμφωνίας. «Όσον αφορά την Ελλάδα, ο βασικός αριθμός για την απομείωση του χρέους συμφωνήθηκε, αλλά οι λεπτομέρειες όχι. Ακόμα κι αν προχωρήσει, στόχος είναι η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 – στα επίπεδα της Ιταλίας σήμερα, που είναι αρκετά υψηλά για να αποτελούν πρόβλημα.
»Και μετά είναι το ερώτημα για το αν 1 τρις. ευρώ είναι αρκετά. Κάποιοι ειδικοί ήθελαν να δουν το διπλάσιο… Έτσι οι χώρες της ευρωζώνης δεν κινητοποίησαν την τεράστια ισχύ που θα μπορούσαν. Αλλά πρόκειται για πολύ μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος απ’ό,τι έχουν καταφέρει παλαιότερα», επισημαίνεται στον ιστότοπο του βρετανικού δικτύου.
Το Reuters μεταφέρει από τους δρόμους την πρωτεύουσας και από τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης την αρνητική στάση πολλών Ελλήνων απέναντι στην επιτευχθείσα συμφωνία. «Οι Έλληνες υποδέχτηκαν την τελευταία συμφωνία της ΕΕ για τη διάσωση της χώρας με βαθύ σκεπτικισμό την Πέμπτη, φοβούμενοι περαιτέρω λιτότητα και ακόμα περισσότερα χρόνια ύφεσης», επισημαίνει.
«Η ελληνική συμφωνία αποδείχτηκε η πιο δύσκολη από όλα τα στοιχεία του τριπλού σχεδίου διάσωσης που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι θα ανατρέψει την κλιμακούμενη κρίση χρέους», αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times, που τονίζει επίσης ότι το ελληνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων ήταν το πιο δύσκολο. «Οι αγορές γιορτάζουν τη συμφωνία της ευρωζώνης» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματός της για τη θετική αντίδραση των αγορών.
Στη θετική αντίδραση των αγορών αναφέρεται και η Guardian: «Οι αγορές γιορτάζουν μετά τη συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 50%». «Ευρωπαϊκή Σύνοδος: Πολλά λόγια και λίγοι αριθμοί καθώς η Ανγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει τον έλεγχο» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος άλλου δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής της έκδοσης.
«Η Ευρώπη συμφωνεί στα βασικά σημεία σχεδίου για την επίλυση της κρίσης», τιτλοφορείται το δημοσίευμα των New York Times. «Μετά από όλες τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί γι’αυτή τη σύνοδο, η αποτυχία θα απέβαινε καταστροφική. Παρόλο που το σχέδιο που προβλέπει ότιοι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους γενικά εγκρίθηκε χωρίς δυσκολία…. οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος ήταν δύσκολες», τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι εξασφάλισαν μία συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους αφού εργάστηκαν στη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτό που χαρακτηρίζουν ως πακέτο “μπλόκμπαστερ” για την επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρώπης», αναφέρει η Wall Street Journal.
«Η ευρωπαϊκή συμφωνία δίνει ώθηση στις αγορές» τιτλοφορείται το κεντρικό θέμα της Le Monde. «Το σχέδιο που συμφωνήθηκε μέσα στη νύχτα από τα μέλη της ευρωζώνης ωθεί τα χρηματιστήρια, το πετρέλαιο και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα », επισημαίνει η εφημερίδα.
«Οι τράπεζες μειώνουν στο μισό τα χρέη της Ελλάδας», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ τουSpiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα. «Ήταν μια μακριά νύχτα, αλλά έφερε αποτελέσματα. Οι χώρες της ευρωζώνης διαπραγματεύθηκαν ένα νέο σχέδιο διάσωσης για το κοινό νόμισμα. Οι τράπεζες παραιτούνται κατά 50% των αξιώσεών τους απέναντι στην Ελλάδα και ο φορολογούμενος θα πρέπει να δώσει και άλλες εγγυήσεις δισεκατομμυρίων».
H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Ο κίνδυνος του 1 τρις» σχολιάζει στο άρθρο της: «Υπάρχουν δυο καλές ειδήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής χθες το βράδυ. Η πρώτη είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί απολύτως τίποτα και η δεύτερη ότι οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στη ‘διάσωση’ της Ελλάδας και του ευρώ. Από την άλλη πλευρά όμως είναι επίσης σαφές ότι οι συμφωνίες βασίστηκαν σε αυτό που οι Γερμανοί στην πραγματικότητα ήθελαν να αποφύγουν, δηλαδή μια κοινή στάση των χωρών της ευρωζώνης σε σχέση με την οικονομία των πιο αδύναμων χωρών. Πρόκειται δηλαδή για ευρωομόλογα από την πίσω πόρτα».
H Süddeutsche Zeitung σημειώνει σε δημοσίευμα με τίτλο «Τώρα θα έρθει μια καλύτερη εποχή για την Ελλάδα»: «Φρέσκο χρήμα, λιγότερα χρέη και ένα ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε να δοθεί επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας. Και οι αντιδράσεις πολλών Γερμανών πολιτικών είναι θετικές. Παρόλα αυτά το τέλος της κρίσης δεν έχει φθάσει.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου