Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

«Ομοσπονδία της Ευρωζώνης» σκέφτεται το Βερολίνο «Η Ελλάδα δεν θα φύγει ποτέ από το ευρώ»



«Σίγουρα ήταν λάθος  η ένταξη στο ευρώ κάποιων χωρών  σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τώρα όμως έχουμε δύο μόνο επιλογές. Είτε να λάβουμε στα σοβαρά τις  αποφάσεις των Βρυξελλών, είτε να μην τις λάβουμε και να επιλέξουμε την έξοδο από το ευρώ».

Με αυτά τα λόγια  προσεγγίζει στέλεχος της Bundestag, που  επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, την κρίση δανεισμού σε Ελλάδα και Ευρωζώνη.


Η πολιτική γραμμή που  επιθυμεί να επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη αποκρυσταλλώνεται σε μια άμεση οικονομική ένωση και, σε δεύτερο χρόνο, σε μια πολιτική ένωση. «Θέλουμε μια ολοκληρωτική λύση για την Ελλάδα και να μην επανερχόμαστε κάθε εβδομάδα με το ελληνικό πρόβλημα. Κάναμε δύο σημαντικά λάθη στο ελληνικό ζήτημα, αλλά δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία στην Ευρωζώνη. Έπρεπε εξ αρχής να δώσουμε μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα και να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας» υποστηρίζει στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης που ομοίως μας μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Βερολίνο επιθυμεί την ταχυτάτη ενοποίηση της Ευρωζώνης, αφήνοντας σε δεύτερη προς το παρόν μοίρα την  Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να ισχυροποιηθεί το κοινό νόμισμα, στο οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας, η Ελλάδα θα αποτελεί πάντοτε αναπόσπαστο μέλλος. Τα βήματα που θα κάνει η Ε.Ε αναμένονται ταχύτατα και θα δείχνουν το δρόμο σε μια μορφής Συνομοσπονδίας της Ευρωζώνης, κατά το παράδειγμα των 16 γερμανικών κρατιδίων, όπου κάθε χώρα θα παραχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.

«Ακόμα και η Γερμανία θα παραχωρήσει εθνική κυριαρχία. Η εθνική κυριαρχία είναι μια ελαστική έννοια. Δεν γίνεται να έχουμε κοινό νόμισμα και να πιστεύει ακόμα κάποιος πως έχουμε εθνική κυριαρχία» δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μέρκελ για να προσθέσει: «Ευρώπη σημαίνει παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Θα το κάνει και η Ελλάδα και η Γερμανία και η Γαλλία. Ο άλλος δρόμος είναι η απομόνωση. Δεν ζούμε στο 1980, όταν οι επενδυτές είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε Η.Π.Α και Ευρώπη. Τώρα υπάρχουν χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ινδονησία. Αν δεν θέλουμε η Ευρώπη να καταλήξει ένα… Μουσείο, όπου θα έρχονται οι ξένοι να βλέπουν την πύλη του Βρανδεμβούργου, τον πύργο του Άιφελ και την Ακρόπολη, πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί.»

«Πριν από 8 χρόνια ο  μεγάλος ασθενής της Ευρώπης ήταν η Γερμανία, αρκεί να διαβάσετε τα δημοσιεύματα της εποχής. Μηδενική ανάπτυξη στη Γερμανία, καθήλωση των μισθών» δηλώνει χαρακτηριστικά ανώτερο επιχειρηματικό στέλεχος.

Ο μέσος Βερολινέζος, ακόμα και αν είναι ο κάτοικος του φτωχότερου κρατιδίου της Γερμανίας, παραμένει ο πιο καλλιεργημένος Γερμανός, με το ρεκόρ μουσείων και ανάγνωσης εφημερίδων στην Ομοσπονδία. Γνωρίζοντας άριστα την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι Βερολινέζοι αρνούνται να ταυτιστούν με τα «ρατσιστικά», όπως τα χαρακτήρισαν, δημοσιεύματα της Bild Ζeitung.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου