«Είμαστε απέναντι στο μέτωπο των απολύσεων, είμαστε, όμως, υπέρμαχοι του εξορθολογισμού του δημοσίου» δήλωσε κατηγορηματικά σήμερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες απολύσεις στο δημόσιο, ενώ με έμφαση επισήμανε ότι «δεν θα κάνουμε πράγματα, πάντως, τα οποία οδηγούν σε απόλυση της κοινής λογικής από την πολιτική μας».
Ο κ. Ρέππας είπε ότι ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 μπορεί να προκύψει μέσω των αποχωρήσεων και των προσλήψεων, οι οποίες μπορεί ανά εξάμηνο και αναλόγως των αποχωρήσεων να γίνονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.
Επανέλαβε δε ότι από το 2009 έχουν αποχωρήσει από το δημόσιο περίπου 200.000 υπάλληλοι, διευκρινίζοντας ότι αυτές προήλθαν από τις 53.336 αποχωρήσεις του 2010, τις αποχωρήσεις του 2011, που υπολογίζονται σε 35.000, των 22.000 που εργαζόντουσαν στα προγράμματα stage και τους περίπου 65.000 συμβασιούχους, κυρίως εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ερωτηθείς για την εργασιακή εφεδρεία, απάντησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αποστολή στοιχείων από τους φορείς, καθώς εκκρεμούν οι συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου, τόσο του δημοσίου όσο και των ΔΕΚΟ, μιλώντας πρακτικά για «Β' φάση του Α' σταδίου της εφεδρείας».
Επανέλαβε δε ότι «δεν τίθεται θέμα για απολύσεις από την τρόικα, με τον τρόπο τον οποίο κάποιοι θέτουν. Δεν έχει τεθεί σε εμάς επισήμως από τους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης. Γνωρίζω ότι αυτό το θέμα δημοσίως αναφέρεται, -αναφέρθηκε από τον κ. Τόμσεν το θέμα των απολύσεων σε πρόσφατη ομιλία του. Νομίζω ότι αν αυτό γίνεται για να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα, αυτό έγινε και με τρόπο, μάλιστα, δραστικό και άμεσο, με την εφαρμογή της πολιτικής εργασιακής εφεδρείας, που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, πριν καν συμπληρωθούν δύο μήνες, εφαρμόστηκε ως μέτρο πολιτικής. Πιστεύω ότι έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για το ότι δεν είναι ταμπού πλέον, το να παύει να εργάζεται στο Δημόσιο κάποιος ο οποίος είναι υπάλληλος του Δημοσίου».
Επίσης, ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στη συνεργασία του υπουργείου με την Task Force για θέματα που αφορούν στη διοικητική αναδιοργάνωση, σημειώνοντας ότι «συνεργαζόμαστε ιδιαίτερα με τη Γαλλία και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας».
Για τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο στόχος είναι το επιτελικό κράτος, μάλιστα εντός του Ιανουαρίου ελπίζει ότι θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας. «Ο στόχος, όμως, δεν είναι να πάμε σε ένα μικρότερο κράτος το οποίο είναι εξίσου κακό με το μεγάλο κράτος, όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Γιαννίτσης στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο στόχος μας είναι να πάμε σε ένα λιτό, λειτουργικό κράτος, το οποίο όμως είναι αποτελεσματικό και είναι κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» πρόσθεσε.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου