Ένας αιώνας έχει περάσει από τον Ιούλιο που ανακαλύφθηκε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα του πλανήτη. Γι' αυτό το λόγο οι αρχές του Περού έχουν οργανώσει ένα μεγάλο πάρτι. Το όνομα του σημαίνει «αρχαίο βουνό» στην τοπική διάλεκτο. Η αρχαί πόλη, που υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 15ο αιώνα, βρίσκεται σε ύψος 2.400μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει πλάτος 200μ. και μήκος 530μ. Είναι το πιο χαρακτηριστικό δημιούργημα του πολιτισμού των Ίνκας και σύμφωνα με τους μελετητές, κάποτε κατοικούσαν εκεί έως και χίλιοι άνθρωποι. Ο διάσημος Περουβιανός αρχαιολόγος και πρώην επικεφαλής του National Institute of Culture, Λουμπρέρας, περιγράφει: «οι τοίχοι των πέτρινων κτισμάτων κάποτε ήταν καλυμμένοι με χρυσάφι, αλλά σήμερα έχουν απομείνει μόνο οι τοίχοι»- οι οποίοι μάλιστα έχουν ανακαινιστεί μερικώς για να δίνουν στους επισκέπτες μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα του πώς ήταν παλιά. Μέχρι και σήμερα πάντως, ένα πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει το Μάτσου Πίτσου, αφού ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί ποιά ακριβώς ήταν η χρήση του για τους Ίνκας. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν η τελευταία κατοικία της θρυλικής φυλής με τον θαυμαστό πολιτισμό που εξαφανίστηκε απότομα απ' τον χάρτη, όμως με βάση τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν εκεί, ορισμένοι αντικρούουν αυτή τη θεωρία.
Ιστορικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα έφερε στο φως ο Αμερικάνος αρχαιολόγος του πανεπιστημίου Yale, Χίραμ Μπίνγκαμ, στις 24 Ιουλίου του 1911. Ο γνωστός αρχαιολόγος κατά τη διάρκεια των τριών εκστρατειών του στην περιοχή μετέφερε 44.000 κομμάτια του οικισμού στο Yale, από τα οποία μόνο 366 επιστράφηκαν στο Περού τον φετινό Μάρτιο.
Σήμερα, το μεγάλο στοίχημα των υπευθύνων είναι να διατηρήσουν το μέρος, που ανακηρύχθηκε το 1983 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, σε όσο γίνεται καλύτερη κατάσταση για τις μελλοντικές γενιές. Για αυτό το λόγο τα Ηνωμένα Έθνη απαγόρεψαν για όσες μέρες κρατήσουν οι εορτασμοί της επετείου, ο αριθμός επισκεπτών να υπερβαίνει τους 1.800 κάθε μέρα (όταν μέχρι σήμερα καθημερινά επισκέπτονταν το χώρο πάνω 1.900). Όσο για την ημέρα έναρξης των εορτασμών που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου, οι αρχές επέτρεψαν μόνο σε 700 τυχερούς να παρευρεθούν στο γεγονός. Παραδοσιακοί χοροί, συναυλίες, μυστηριακές τελετές και ακαδημαϊκές ομιλίες, είναι όλα στο πρόγραμμα που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Επίσης, προς τιμή των «γενεθλίων» του, το Μάτσου Πίτσου θα φιγουράρει στο τοπικό νόμισμα των 10 sol (περίπου 2.5€).
Όσοι θέλουν να επισκεφτούν το Μάτσου Πίτσου πρέπει να πάρουν το τρένο από την πόλη Cusco στο νοτιοανατολικό Περού, πολύ κοντά στην πεδιάδα Urubamba των Άνδεων, η οποία απέχει από το Μάτσου Πίτσου περίπου 80χλμ., ή (για τους πιο τολμηρούς φυσιολάτρες) να περπατήσουν για αρκετές μέρες σε ένα από τα πολλά πέτρινα μονοπάτια κατασκευασμένα από τους Ίνκας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου