Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ευχές για το νέο χρόνο αντάλλαξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την πολιτική ηγεσία. Μήνυμα στήριξης Κ. Παπούλια στην κυβέρνηση Παπαδήμου



Τις καθιερωμένες ευχές της πολιτικής ηγεσίας δέχθηκε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Πρώτος ευχήθηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, για να ακολουθήσει εκ μέρους της Βουλής ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Νιώτης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Θοδωρής Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ε.πικεφαλής της Κ. Ο Αλέξη Τσίπρα. Δεν παρέστη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στα καθιερωμένα «πηγαδάκια» που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια ο Πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου. 


«Αισθάνομαι ότι με την κυβέρνηση Παπαδήμου επικρατεί ύφεση, έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός»  δήλωσε ο κ. Παπούλιας, απαντώντας σε ερώτηση αν βλέπει να αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα, και συμπλήρωσε: 

«Του γίνεται πόλεμος. Το βλέπω στις εφημερίδες με σχόλια που θα μπορούσαν να μην γίνονται, αφού όλοι δηλώνουμε και ζητάμε τα πολλά χρήματα από την Ευρώπη.»

Ο κ. Παπούλιας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας λέγοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία που έχει υπόψη του, δείχνουν ότι είναι καλύτερες οι συνθήκες για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι στις χριστουγέννιατικες διακοπές του στη Γερμανία, όπου επισκέφθηκε τα παιδιά του, διαπίστωσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό αρχίζουν να αναπτύσσονται και πρόσθεσε:

«Αφού ένας τεχνοκράτης σαν το κ. Παπαδήμο εμφανίζεται αισιόδοξος, θα πρέπει αυτή την αισιοδοξία να την συμμεριστούμε.».
Σε ερώτηση για την ανάγκη να ομονοήσουν οι στηρίζοντες την κυβέρνηση, ο κ. Παπούλιας, ανέφερε πως από τη δική του υπουργική εμπειρία καταλαβαίνει ότι η κυβέρνηση με τέτοιο εύρος έχει δυσκολίες. 

Αλλωστε, όπως είπε, και η ιταλική κυβέρνηση με μικρότερο μέγεθος αντιμετωπίζει δυσκολίες. 'Οσο για το πότε μπορούν να γίνουν οι εκλογές, πριν ή μετά το Πάσχα, ο κ. Παπούλιας απέφυγε να τοποθετηθεί και παρέπεμψε στους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να συμβάλλει εφόσον του ζητηθεί.

Επιβεβαίωσε ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει ζητήσει συνάντηση μαζί του, η οποία θα προγραμματιστεί αμέσως μετά τα Φώτα, για να συζητηθούν όλα τα θέματα.

Ο κ. Παπούλιας, δεν παρέλειψε να προβεί και σε παραινέσεις προς τα ΜΜΕ, να μην μεταφέρουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, επιδιώκοντας να συγκινήσουν, αλλά στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός παρέστησαν στην πρωτοχρονιάτικη δοξολογία του Έτους, στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Αργότερα ο κ. Παπαδήμος παρέστη στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι των Αστέγων της Αθήνας, στο κλειστό γήπεδο του Ρουφ.

Η γ.γ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τους απεργούς στα Ελληνικά Χαλυβουργία.

Τα μηνύματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας

«Τα μέτρα λιτότητας και η υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων δεν αποτελούν μονόδρομο» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, επισημαίνοντας ως ζητήματα «εθνικής επιβίωσης» την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την προστασία των αδύναμων, που θα εξασφαλιστεί μόνο όταν οι έχοντες αντιμετωπιστούν με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας».

Ο κ. Κάρολος Παπούλιας σημειώνει πως «δστυχώς, στην ευρωζώνη κυριαρχεί η αντίληψη ότι η περιοριστική πολιτική είναι η απάντηση στην κρίση» και εκφράζοντας την πεποίθηση πως «η ισορροπία των αριθμών δεν φέρνει την ευτυχία των λαών» τονίζει πως «η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη και στην απασχόληση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει την κρισιμότητα των ενεργειών το νέο έτος, υπογραμμίζοντας πως «το 2012 είτε θα πετύχουμε είτε θα αποτύχουμε οριστικά» και τονίζει την ανάγκη συναίνεσης όλων μελών της κυβέρνησης, όλων των κομμάτων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, των συνδικαλιστων, του πνευματικού κόσμου, των επιχειρηματιών και των κρατικών λειτουργών, με τον ίδιο να είναι εγγυτής της αυτής της συναίνεσης.

Στο μήνυμά τους εκτιμά ως σημαντικό βήμα τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου «που δεν πρέπει να μείνει μετέωρο» και συμπληρώνει: «Το μέτωπο εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη πρέπει να είναι αρραγές, γιατί έχουμε χρέος να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή - με αφόρητες συνέπειες ιδιαίτερα για τους αδύναμους».

Αφού σημειώνει πως «η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη και στην απασχόληση» τονίζει πως «είναι κρίσιμο να επιδείξουμε άμεσα αποτελέσματα» διότι «μόνο έτσι, θα μπορέσουμε με αξιώσεις να διεκδικήσουμε από τους εταίρους μας τη βελτίωση του προγράμματος προσαρμογής και αναπτυξιακή βοήθεια για να βγούμε από την ύφεση».

Την πεποίθηση πως «ενωμένοι θα βγούμε από την κρίση» εκφράζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο δικό του μήνυμα, κάνοντας πάντως λόγο για μια «πολύ δύσκολη χρονιά» που φεύγει και για μια επίσης «πολύ δύσκολη χρονιά» που έρχεται.

Ο κ. Παπαδήμος αφού επισημαίνει πως η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά και διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό χιλιάδων οικογενειών που υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης αναφέρεται στις προκλήσεις του 2012: «Μια πολύ δύσκολη χρονιά έρχεται. Πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια. Για να μην πάνε οι ως τώρα θυσίες χαμένες. Για να μην μεταβληθεί η κρίση σε μια άτακτη, καταστροφική χρεοκοπία. Για να παραμείνουμε στο ευρώ. Για να επανέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης και να μειώσουμε την ανεργία».

Όπως αναφέρει, οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες. «Οφείλουμε να εργαστούμε συστηματικά. Με σχέδιο, συλλογική προσπάθεια, σαφείς στόχους, επιμονή στην υλοποίησή τους, με την ευθύνη και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, μπορούμε να μετατρέψουμε το 2012 σε χρονιά ελπίδας».

Στέλνοντας μήνυμα ελπίδας, τονίζει πως «το 2012 μπορούμε να τα καταφέρουμε, εφόσον κάνουμε τα θαρραλέα βήματα που απαιτούνται, εφόσον δουλέψουμε μαζί, εφόσον ξεπεράσουμε στείρους ανταγωνισμούς, εφόσον πιστέψουμε ξανά στις δυνάμεις μας».

«Έχουμε ακόμα δρόμο, αγώνα και πολύ προσπάθεια μπροστά μας, έχουμε όμως παράλληλα, αποφασιστικά και όλοι μαζί, βάλει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση» τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος τουΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Προσθέτει πως το 2012, θα πρέπει να είναι χρονιά μεγάλης συλλογικής προσπάθειας, σημειώνει πως η πρόκληση να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας είναι μεγάλη, αλλά δηλώνει αισιόδοξος «ότι μπορούμε με σκληρή προσπάθεια να τα καταφέρουμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απευθύνει «ευχές το 2012 να σημάνει το τέλος της μεγάλης δοκιμασίας που περνά ο λαός μας και την αρχή της Ελπίδας για την Ελλάδα μας».

«Να θυμάστε, ότι - πέρα από τις ευχές - στα χέρια μας κρατάμε τη μοίρα μας. Γι'  αυτό και η καλύτερη ευχή για το νέο χρόνο είναι να πάρουμε ξανά τη μοίρα μας στα χέρια μας» καταλήγει.

«Καθώς το 2012 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2011 και τα προηγούμενα χρόνια, αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η μαχητική, μαζική οργάνωση των εργαζομένων, η αντεπίθεση με στόχο την κυβέρνηση, το κράτος και τα ίδια τα μονοπώλια, διαφορετικά τα επόμενα χρόνια θα είναι εξαιρετικά βασανιστικά και ανυπόφορα», δήλωσε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Εμείς θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση ο λαός να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη αναντικατάστατη και ανεκμετάλλευτη δύναμή του», πρόσθεσε.

«Η νέα χρονιά, εκλογική χρονιά, θα δώσει την ευκαιρία στον Ελληνικό λαό να αλλάξει το κατεστημένο, να αλλάξει το παλαιό, να αλλάξει το έμφορτο ανομημάτων δικομματισμό και να δώσει μια ευκαιρία σε νέες δυνάμεις με όρεξη, κέφι, φαντασία, γνωριμίες και εμπειρία για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στο λαό περισσότερη ελπίδα, περισσότερη προσδοκία, περισσότερη ικανοποίηση, και πάνω από όλα το χαμένο χαμόγελο όλων αυτών των ετών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Την ανάγκη συγκρότησης ενός «νέου συνασπισμού εξουσίας για την απεμπλοκή από τα μνημόνια, την αναδιανομή του πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη» υπογραμμίζει οΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «η ελπίδα βρίσκεται στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας».

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πολιτικός σχηματισμός υποστηρίζει πως «το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει ... η επιλογή του μνημονιακού μπλοκ να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας τρικομματικής συγκυβέρνησης για να συντρίψει την αγωνιστική διάθεση του λαού και να μην λογοδοτήσει πολιτικά θα μεγαλώσει την επόμενη περίοδο, όσο δυναμώνουν οι κοινωνικοί αγώνες και όσο αρχίζει να γίνεται πιο ορατή η συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής».

«Με την πεποίθηση ότι το 2012 μπορεί να είναι μια χρονιά μεγάλων νικηφόρων αγώνων και ανατροπών ο ΣΥΡΙΖΑ εύχεται σε όλους τους συμπολίτες μας υγεία και ευτυχία και υπόσχεται ότι θα βρεθεί στο πλάι των εργαζομένων και της νεολαίας σε όλες τις δύσκολες μάχες της επόμενης περιόδου» καταλήγει το μήνυμα.

Η χρονιά που πέρασε ήταν περίοδος θυσιών για εκατομμύρια Έλληνες αναφέρει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της και τονίζει πως η ανάταξη της χώρας απαιτεί μια νέα μεγάλη ιδέα, ικανή να εμπνεύσει τους Έλληνες και να τους δώσει πίστη για το μέλλον με μια οικονομία παραγωγική, δυναμική, ανταγωνιστική και όχι πλέον κρατικοδίαιτη.

«Τα συνεχή μέτρα που επιβάλλονται είναι δυσβάσταχτα, αναποτελεσματικά και κυρίως είναι άδικα, άνισα και στερούνται της κοινωνικής ηθικής. Καλπάζει η διαφθορά, η παραοικονομία, η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή» δήλωσε ο πρόεδρος τηςΔημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Πρόσθεσε πως «η κοινωνία δικαιούται να σταθεί όρθια, να διεκδικήσει δρόμους προκοπής και αισιοδοξίας» επικρίνοντας το πολιτικό σύστημα διότι «με άλλα ασχολείται, αλλού κοιτάει». Καταλήγοντας κάλεσε την κοινωνία να προωθήσει τις δικές της διεκδικήσεις, και συγκεκριμένα «την αλλαγή του περιεχομένου της πολιτικής, με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά την κοινωνία και τον πολίτη».



tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου