Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ρίχνει τους τόνους για την επιτροπεία το Βερολίνο


Η πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό δημοσιονομική επιτροπεία δεν είναι παρά μια γενική σκέψη που βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, υποστήριξε σήμερα το Βερολίνο σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους για το θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός Γερμανίας.
«Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ κατά την τακτική ενηνμέρωση των δημοσιογράφων για να συμπληρώσει: «Όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα».

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, έκανε λόγο για συζήτηση εργασίας για να δούμε, όπως ανέφερε, «τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει», στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου «όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα» στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.
Ο κ. Κότχαους μίλησε για δύο πιθανές πορείες: η πρώτη να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, «ένα είδος ενισχυμένου "χρυσού κανόνα"», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η δεύτερη θα ήταν «να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή».
Παράλληλα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε πως μια συμμετοχή κρατών και θεσμών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται σε συζήτηση, επαναλαμβάνοντας ότι κεντρικό σημείο των συζητήσεων είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Μία τέτοια κίνηση «θα εξουδετέρωνε την δημοκρατία» και ο Επίτροπος θα εκλαμβανόταν ως «δύναμη κατοχής», εκτίμησε νωρίτερα για το θέμα της Επιτροπείας, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Τέτοια πρόταση μπορούν να κάνουν μόνο άνθρωποι, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ιστορία και πολιτική», παρατήρησε ο πρόεδρος του SPD σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο [Βλέπε άρθρο] .
«Ένας λαός αντέχει πολλές θυσίες. Αυτό που σίγουρα δεν αντέχει είναι προσβολές. Καλό είναι λοιπόν οι φίλοι μας οι Γερμανοί να είναι πολύ σοβαρότεροι και με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης, όταν μιλούν για διαφορετικές αποφάσεις από αυτές που οι ίδιοι υπέγραψαν στις 26 Οκτωβρίου», σχολίασε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου