Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2011, ο Mark Zuckerberg στάθηκε μπροστά στους τεχνολογικούς συντάκτες στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση «F8» και παρουσίασε το νέο του «προφίλ». Ο ιδρυτής του Facebook έδωσε έτσι στους 800 εκατομμύρια χρήστες του μία γεύση για την τύχη των «τοίχων» τους: Το Timeline ήταν γεγονός.
Λίγους μήνες και πολλές δοκιμές και βελτιώσεις μετά, στα μέσα του Δεκεμβρίου, η νέα μορφή της προσωπικής σελίδας χρήστη στο πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο έγινε διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο. Ένα μήνυμα εμφανίστηκε κάποια στιγμή στην οθόνη μας που μας ενημέρωνε ότι αρκετοί φίλοι μας έχουν αιτηθεί για «προαγωγή» από Wall σε Timeline και πως μπορούμε κι εμείς να το κάνουμε άμεσα.
Πώς ακριβώς όμως «δουλεύει» το Timeline; Τι πρέπει να κάνετε για να το αποκτήσετε (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) και ποια «μυστικά» του πρέπει να γνωρίζετε για να το αξιοποιήσετε στο έπακρο; Έχουν βάση οι ενστάσεις σας, σε περίπτωση που αρνείστε –για λόγους ασφαλείας ή και… ρομαντισμού- να αποχωριστείτε τον λατρεμένο σας τοίχο;
- Τα SOS
Ξεκινάμε από την πιο «χτυπητή» αλλαγή που προτείνει το Timeline. Εκτός από την πατροπαράδοτη profile pic σας, πλέον θα υπάρχει και το «cover» σας, μία μεγάλων διαστάσεων ορθογώνια φωτογραφία που θα δεσπόζει φαρδιά πλατιά πάνω-πάνω στο προφίλ σας. Το Facebook προτείνει να διαλέξετε μία φωτογραφία που αντιπροσωπεύει το ποιος πραγματικά είστε, αλλά όπως και να ‘χει, είναι ίσως το πιο όμορφο feature του νέου προφίλ, κάνοντάς το να μοιάζει με «σαλόνι» περιοδικού και δίνοντάς σας απεριόριστες δυνατότητες να «παίξετε» δημιουργικά με φόντα. Θα πρέπει να ξέρετε όμως, πως το cover σας είναι προκαθορισμένο να είναι δημόσιο, δηλαδή να φαίνεται σε όλους, φίλους σας και μη.
Κάτω από το cover και την profile photo σας, υπάρχουν υποχρεωτικά boxes με την λίστα των φίλων σας και τις φωτογραφίες σας, καθώς και άλλα boxes με τα applications, Maps, Likes (τα Fanpages στα οποία είστε μέλη) κ.α., τα οποία θα μπορείτε να αντικαταστήσετε με όποια θέλετε. Πατήστε πάνω τους, πηγαίνετε στην επιλογή edit και από εκεί μπορείτε να επιλέξετε σε ποιους εμφανίζονται τα στοιχεία σας και οι φίλοι σας, γιατί το Timeline θεωρεί ως προεπιλογή την «δημόσια εμφάνιση».
- Στα λημέρια του Timeline
Από εκεί και κάτω, αρχίζει το περιβόητο Timeline. Στην μέση της σελίδας, θα δείτε μία κάθετη γραμμή να διατρέχει το προφίλ σας, και κάποιες κουκίδες σημειωμένες πάνω της, οι οποίες αντιστοιχούν στα posts σας, τα shares, τα posts άλλων στο προφίλ σας και λοιπά: Είναι δηλαδή όλα τα περιεχόμενα του παλιού σας Wall, τοποθετημένα όμως χρονολογικά πάνω στο Timeline σας και σε δύο στήλες για… ποικιλία. Αυτό είναι και το κεντρικό νόημα του Timeline: να μπορείτε να αποτυπώσετε την γραμμική πορεία της ζωής σας μέσα από μία σελίδα.
Γι’ αυτόν τον λόγο, πάνω αριστερά, στο σημείο όπου γράφετε το status update σας, υπάρχει και η επιλογή «Life event». Πατώντας το, μπορείτε να προσθέσετε οποιοδήποτε γεγονός της ζωής σας, ακόμη και πριν αποκτήσετε το Facebook και να το τοποθετήσετε χρονικά στο σωστό σημείο – μπορείτε δηλαδή μέχρι και να βάλετε φωτογραφία από την γέννησή σας. Αυτός είναι και ο λόγος που το Timeline δέχεται κριτική, καθώς οι «αντιφρονούντες» υποστηρίζουν πως πρόκειται για άλλον έναν εύσχημο τρόπο να «φακελωθούμε» εθελοντικά.
Σημειώστε πως το Facebook από μόνο του μπορεί να παραλείψει ορισμένα γεγονότα από το ιστορικό του Wall σας, μετατρέποντάς τα σε κουκίδες στο Timeline, χωρίς όμως να εμφανίζονται. Μπορείτε να το διορθώσετε από το μαγικό κουμπί «Activity Log» στο κάτω δεξιά μέρος του Cover photo σας, όπου ελέγχετε τι εμφανίζεται και τι όχι στο Timeline σας. Αν μπείτε στον συγκεκριμένο «πίνακα ενεργειών», θα δείτε πως καταγράφεται κάθε ενέργειά σας και μπορείτε από εκεί να ρυθμίσετε ποιος μπορεί να τη δει – εδώ κρύβονται οι περισσότερες επιλογές ασφαλείας που σας ενδιαφέρουν.
Ξαναγυρνάμε στο Timeline και στα posts που εμφανίζονται εκεί: Περάστε τον κέρσορα πάνω από κάθε post και θα δείτε πως εμφανίζονται πάνω δεξιά ένα αστέρι και ένα μολύβι. Με το αστέρι, μπορείτε να δηλώσετε πως το συγκεκριμένο post έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς: Πατώντας το αστέρι λοιπόν, το post απλώνεται και καταλαμβάνει όλο το μήκος της σελίδας. Από την άλλη, αν πατήσετε το μολυβάκι, απλώνονται μπροστά σας χρήσιμες εντολές: Να αλλάξετε την ημερομηνία του post ώστε να τοποθετηθεί στην κατάλληλη θέση του Timeline, να το διαγράψετε ή, ακόμη σημαντικότερο, να «κρύψετε» το συγκεκριμένο post από το Timeline σας. Με αυτή την εντολή, το post παύει να εμφανίζεται στους φίλους σας, αλλά δεν χάνεται από το ιστορικό σας. Αν χρειαστεί, μπορείτε να το βρείτε στο Activity Log.
Για ευκολία στο browsing, όσο κατεβαίνετε στο Timeline, θα σας ακολουθεί πάντα μία μικρογραφία του πάνω δεξιά, λίγο έξω από το πλαίσιο του προφίλ, για να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μεταβείτε στον μήνα ή το έτος που σας ενδιαφέρει.
Ακόμη, για όσους αρνούνται να μεταβούν στην εποχή του Timeline γιατί φοβούνται τα όσα θα αλλάξουν στο homepage του Newsfeed, σας ενημερώνουμε πως σε αυτή την σελίδα δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή: Οι «καινοτομίες» αφορούν μόνο την σελίδα με τις προσωπικές σας πληροφορίες (το παλιό προφίλ με τον τοίχο).
- Πώς να αποκτήσετε Timeline
Αν δεν έχετε ήδη αποκτήσει Timeline, πατήστε εδώ και στο κάτω μέρος επιλέξτε “Get timeline”. Θα πρέπει να ξέρετε όμως πως μετά από αυτό το click, δεν υπάρχει επιστροφή: το Wall σας είναι μια για πάντα παρελθόν. Πάντως, το Facebook σας δίνει το βολικό περιθώριο της μιας εβδομάδας για να κάνετε όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και αλλαγές στο Timeline σας, να μάθετε πώς δουλεύει και να το «στήσετε» όπως θέλετε προτού εμφανιστεί στους «επισκέπτες» του προφίλ σας. Ωστόσο, εφόσον ανυπομονείτε να κάνετε τα αποκαλυπτήρια, αφού το στήσετε κατάλληλα, πατήστε την επιλογή «Publish now» που θα εμφανίζεται στο πάνω μέρος του προφίλ σας.
Το μεγάλο ερώτημα που προφανώς οι ιθύνοντες του Facebook άφησαν επίτηδες να αιωρείται, είναι αν το Timeline θα γίνει υποχρεωτικό για όλους κάποια στιγμή. Τα σενάρια μιλούσαν για ένταξη όλων των χρηστών στην νέα μορφή των Δεκέμβριο, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Όσοι γνωρίζουν όμως καλά το «παιχνίδι» των κοινωνικών δικτύων, στοιχηματίζουν πως σε καμία περίπτωση ο Zuckerberg δεν θα αφήσει τους χρήστες να «διχαστούν». Το Timeline πιθανότατα θα σας χτυπήσει την πόρτα (ή τον τοίχο) σύντομα, είτε το θέλετε είτε όχι. Το ίδιο μάλιστα πιθανολογείται και για τα fanpages, με μεγαλύτερες ωστόσο επιφυλάξεις
in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου