Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε πρωτύτερα αναδρομή στην πορεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης. Επίσης αναφέρθηκε σε αυτά που πρέπει να γίνουν, αλλά και στις παθογένειες του ελληνικού κράτους σε θέματα επενδύσεων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε πως ως ελληνική κοινωνία «έχουμε υποχρέωση να δούμε ποιες πολιτικές πρέπει να κρατήσουμε και ποιες να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων» όσα δεν ωφέλησαν. Σημείωσε επίσης την σημασία της εργασίας λέγοντας πως «Προέρχομαι από μια περιοχή όπου η πιο μεγάλη αξία ήταν η εργασία. Οι άεργοι ήταν δακτυλοδεικτούμενοι. Δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν η παραγωγή».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναρρωτήθηκε: «Γιατί οδηγήσαμε την απασχόληση στο κράτος και εν τέλει οδηγήσαμε στην ανεργία της εισαγωγές;» και συνέχισε: «Ποιο είναι το πρόβλημα; Είναι η έλλειψη παραγωγής και ανταγωνιστικότητας», απάντησε.
Αναγνώρισε επίσης πως «η χώρα οδηγείται σε οικονομική και κοινωνική ασφυξία. Οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, σε διπλασιασμό φτωχών, μείωσης επιχειρήσεων».
Έκανε λόγο για πρόβλημα ρευστότητας που σκοτώνει καθημερινά υγιείς επιχειρήσεις ενώ σημείωσε πως δεν μπορούμε να είμαστε πολύ επικριτικοί με τις τράπεζες γιατί πληρώνουν το συστημικό πρόβλημα. Προέχει η επίλυση του συστημικού προβλήματος.
Αναφέρθηκε στην αύξηση στο ΕΣΠΑ, ενώ εξήρε το θέμα των περιφερειαρχών και υπογράμμισε ότι δικαιώνεται η λογική του Καλλικράτη.
«Να γίνουμε μια χώρα που στηρίζεται στην παραγωγή και την ανάπτυξη», είπε και αναφέρθηκε σε κάποιες δυνατότητες της χώρας όπως στο 11% επί του ΑΕΠ που αποτελούν οι καθαρές εισροές από εξωτερικό και 17% ο τουρισμό.
Ζήτησε επίσης οι πέντε μεγάλες παραχωρήσεις να μπουν σε εργασία ξανά και είπε πως το επόμενο πρότζεκτ είναι η διαχείριση των απορριμμάτων.
Με δραματικούς τόνους ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα κινδυνεύει να καταρρεύσει σε συνθήκες ειρήνης και κάλεσε να μην επιτρέψουμε να χαθούν κέρδη και κατακτήσεις πενήντα χρόνων. Όσα ζούμε σήμερα δεν είναι τυχαία. Πρόσθεσε επίσης πως «οι ρίζες της κρίσης δεν βρίσκονται στους λαούς. Ζούμε σε έναν κόσμο που δεν κυβερνάνε πολιτικοί, αλλά οι Οίκοι».
Με διάθεση αυτοκριτικής τόνισε: «Χάσαμε το ιστορικό πολιτικό μας στίγμα. Η κρίση το 2008 μας βρήκε ανέτοιμους. Ενώ έδωσε έμφαση στο σύνθημα « Η Ελλάδα από την αρχή»
Ζήτησε επιτάχυνση διαδικασιών ώστε να βγει η χώρα άμεσα από την κρίση και όχι το 2020. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από τα παιδιά μας το μέλλον τους».
Αναγνώρισε επίσης πως «Το ΠΑΣΟΚ αργοπεθαίνει».
«Πρέπει να εισπράξουμε όλη την οργή και να διατυπώσουμε το όραμά μας», τόνισε και κατέληξε: «Συμφωνώ με το χρονοδιάγραμμα που ετέθη στην εισήγηση του προέδρου».
Πηγή: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου