Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Προσχέδιο περικοπών 11,5 δισ. ευρω στο Δημόσιο ετοιμάζει ο Παπαδήμος – Στην Αθήνα από την Δευτέρα και πάλι η τρόικα


 

- Οι περικοπές θα ξεκινήσουν από τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια - Θα αναθεωρηθεί και το νέο σύστημα προαγωγών - Αποχωρούν μέσω της εφεδρείας 15.000 υπάλληλοι - "Κλειδί" χαρακτηρίζεται από τη τρόικα η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών



Προσχέδιο περικοπών στο Δημόσιο και στο κράτος πρόνοιας ύψους τουλάχιστον 11,5 δισ ευρώ θα πρέπει να έχει ο Λουκάς Παπαδήμος έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, έτσι ώστε αμέσως μετά τις εκλογές η επόμενη κυβέρνηση να καταλήξει στο νέο "πακέτο" μέτρων για την επόμενη διετία, όπως ακριβώς προβλέπει το νέο μνημόνιο.



Τις υπηρεσίες των νευραλγικών υπουργείων, στα οποία πέφτει το βάρος της προσαρμογής, θα συνδράμουν τεχνικά κλιμάκια της τρόικα που επιστρέφουν στην Αθήνα, ελέγχοντας παράλληλα εάν προχωρούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει νόμος του κράτους.


Ο κεντρικός στόχος, από τον οποίο δεν μπορεί να αποκλίνει η Ελλάδα, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% το 2014, έτσι ώστε σε συνδυασμό με την επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 112 δισ. ευρώ έως το 2020. Για τους βραχυπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους θα πρέπει να αποδώσουν πλήρως τα φετινά πρόσθετα μέτρα ύψους 3,2 δισ ευρώ, ενώ για την επόμενη διετία θα απαιτηθούν 11,5 δισ ευρώ επιπλέον.


Οι περικοπές στο Δημόσιο θα ξεκινήσουν από τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες θα αρχίσουν από τον Ιούνιο και να διαμορφωθούν στο 12% μεσοσταθμικά. Συν τοις άλλοις, θα αναθεωρηθεί το νέο σύστημα προαγωγών έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αύξηση του μισθολογικού κόστους, θα πρέπει να αποχωρήσουν υποχρεωτικά μέσω της εφεδρείας 15.000 υπάλληλοι έως το τέλος του έτους, ενώ θα πολλαπλασιαστούν "λουκέτα" και συγχωνεύσεις φορέων έτσι ώστε να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 2,1 δισ ευρώ έως το 2015.


Στο πεδίο των κοινωνικών δαπανών, το "ψαλίδι" θα ξεκινήσει από επιδόματα πρόνοιας με στόχο τη μείωση της σχετικής δαπάνης κατά 2,1 δισ ευρώ εντός της 4ετίας. "Κλειδί" χαρακτηρίζεται από τη τρόικα η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, ενώ στο μικροσκόπιο των ελεγκτών θα μπουν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν μείωση των κύριων αλλά και των επικουρικών συντάξεων από φέτος. Έως τον Ιούνιο θα πρέπει να γίνουν, επίσης, οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την εξάλειψη των οφειλών και των ελλειμμάτων στα ταμεία εφάπαξ.




Υπάρχουν πολλές ενστάσεις από την τρόικα για όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά δεν έχουν γίνει πράξη. Σύμφωνα με τα σημειώματα που στέλνουν στην ελληνική πλευρά και τα οποία φάνηκαν και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ υπάρχει η παρατήρηση ότι το 75% των αυταπασχολούμενων εξακολουθεί να δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο.


Χαρακτηρίζεται επίσης αποκεντρωμένο και αδύναμο το σύστημα παρακολούθησης ειδικά των μεγάλων φορολογούμενων, περιορισμένων δυνατοτήτων το σύστημα επιλογής των υποθέσεων προς έλεγχο, θεωρούν χαμηλές τις επιδόσεις της συλλογής φόρων και προστίμων και μακροχρόνιες τις διαδικασίες στα φορολογικά δικαστήρια όπου υπάρχουν σε εκκρεμότητα 165.000 υποθέσεις.


newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου