Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

ΞΕΝΑ ΜΜΕ : ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΩΝ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΩΝ

Το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών λόγω έλλειψης πλειοψηφίας αποτελεί τον μεγάλο κίνδυνο σύμφωνα με τον ξένο τύπο. Η εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα προσελκύει και σήμερα το ενδιαφέρον των γερμανών δημοσιογράφων κυρίως...
μετά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τα δύο μεγάλα κόμματα να μη συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.
«Οι γκρινιάρηδες Έλληνες πηγαίνουν να ψηφίσουν»
Σε άνθηση το κόμμα των Πειρατών στη Γερμανία
«Οι γκρινιάρηδες Έλληνες πηγαίνουν να ψηφίσουν» είναι ο τίτλος που επιλέγουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας Die Welt στις Βρυξέλλες και στην Κωνσταντινούπολη για να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Απανωτές εκλογές είναι το τελευταίο που θέλουν αυτή τη στιγμή οι Βρυξέλλες», επισημαίνουν. «Η οργή της Ε.Ε. για το κόστος της εκλογικής διαδικασίας είναι μεγάλη. Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ποσό των 29 εκατομμύρίων ευρώ για τις εκλογικές δαπάνες των κομμάτων, ένα τεράστιο ποσό. Μελέτη του Συνδέσμου Ελλήνων Φορολογούμενων έδειξε ότι τα ελληνικά κόμματα σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα χρειάζονται έξι φορές περισσότερα χρήματα για τις προεκλογικές τους δαπάνες από ότι τα γερμανικά κόμματα» καταλήγουν.
Εκείνο πάντως που προκαλεί ανησυχία είναι η αποδυνάμωση των μεγάλων κομμάτων και η ενίσχυση των μικρών, αριστερά και δεξιά του πολιτικού καλειδοσκοπίου. «Εκλογές στην Ελλάδα: η άνοιξη των εξτρεμιστών» είναι ο τίτλος άρθρου στην αυστριακή die Presse. «Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα νέα κόμματα, πολλές φορές όμως με παλαιά χαρακτηριστικά» σημειώνει η αρθρογράφος. «Περισυλλέγουν τους δυσαρεστημένους από τα δύο μεγάλα κόμματα δεξιά και αριστερά του κεντρώου χώρου, τα οποία και οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Όμως περιέργως αυτά τα δύο κόμματα είναι οι μόνοι εγγυητές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας, ενώ αντίθετα τα αντιμνημονιακά κόμματα προσελκύουν ψηφοφόρους από τα δύο άκρα».
Στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου διαβάζουμε ένα άρθρο για το αδελφό ελληνικό κόμμα των Πειρατών, που στη Γερμανία γνωρίζει μέρες δόξας. Η αρθρογράφος κάνει περιγραφή του προφίλ του και των στόχων του με την επισήμανση ότι η απώλεια εμπιστοσύνης των Ελλήνων απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να κάνει την μεγάλη εκλογική έκπληξη που μεθερμηνεύεται σε ποσοστό 1, 7% των ψήφων.
«Παλαιότερα με όπλα, σήμερα με το ευρώ»
O Μάρτιν Σουλτς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο
Ολοσέλιδη συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς φιλοξενεί η εφημερίδα Frankfrurter Allegemeine. O Γερμανός πολιτικός, που επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα διατυπώνει την αξίωση να είναι ομοτράπεζος των 27 αρχηγών κρατών της Ένωσης, όταν γίνεται συζήτηση για το δημοσιονομικό σύμφωνο, παραδέχεται το σοβαρό έλλειμμα νομιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω απόκλισης της δημόσιας αντίληψης για το ρόλο του με την πραγματική του δύναμη, καταγγέλλει τη δημιουργία ζωνών εκτός κοινοβουλευτικής αρμοδιότητας, ενώ προειδοποιεί ότι το σενάριo αποτυχίας του ευρωπαϊκού εγχειρήματος είναι πλέον ρεαλιστικό.
Και στην παρατήρηση του δημοσιογράφου, ότι η νέα ισχύς της Γερμανίας στην Ε.Ε. αντιμετωπίζεται με δυσπιστία, ο Σουλτς περιγράφει την εμπειρία του, όταν στην αίθουσα της ελληνικής Γερουσίας μίλησε σε Έλληνες βουλευτές. « Ήμουν πρόσφατα στη λεπτή θέση να πρέπει να υπερασπιστώ την καγκελάριο, όχι μόνο για τις γελοιογραφίες που την παρουσίαζαν με στολή ναζί. Η ομιλία μου ήταν μια έκκληση ενός Γερμανού πολιτικού για διάλογο. Μίλησα στα γερμανικά. Πολλοί Έλληνες βουλευτές δεν χρειάζονται μετάφραση. Ο κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεών τους ήταν ότι παλαιά οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν όπλα, και σήμερα το ευρώ. Απάντησα ότι ο γερμανικός λαός εμφορείται από αλληλεγγύη. Την στιγμή που εγώ βρίσκομαι μπροστά σας, τους είπα, η κυρία Μέρκελ επιχειρηματολογεί στο κοινοβούλιο για να συγκεντρώσει πλειοψηφία σχετικά με το πακέτο βοήθειας 130 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 40 θα καταβληθούν από τη Γερμανία. Η αποφασιστικής σημασία ερώτηση είναι αν εμείς οι Γερμανοί παρουσιάζουμε την οικονομική βοήθεια που δίνουμε ως βοήθεια προς τους φτωχούς συγγενείς ή αν θα πρέπει να την δικαιολογούμε με το επιχείρημα ότι μια σταθερή ευρωζώνη είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας», επισημαίνει ο Μάρτιν Σουλτς. 

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου