11 Απριλίου
Επέτειοι:
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Aσθενείας Πάρκινσον.
Γεγονότα
1821: Οι Έλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης. Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν δύο τουρκικά ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.
1890: Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη Γη της Επαγγελίας. Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.
1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις απαιτούν από την Ελλάδα να εκκενώσει και την υπόλοιπη Βόρειο Ήπειρο μεταξύ Κακαβιάς και Δελβινακίου. Επίσης, απαιτούν να αποδώσει στην Τουρκία την Ίμβρο, την Τένεδο και το Καστελόριζο και να ψηφίσει τον νόμο για την παραχώρηση της νήσου Σάσονος στην Αλβανία.
1955: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας «Αθλητικό Φως», που αργότερα θα μετονομαστεί σε «Φως των Σπορ».
1964: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία. Καθιερώνονται η υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, η διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές και η εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου».
Γεννήσεις
1755: Τζέιμς Πάρκινσον, άγγλος γιατρός. Περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων που έλαβε τ' όνομά του. (Θαν. 21/12/1824)
1770: Τζορτζ Κάνινγκ, πρωθυπουργός της Αγγλίας, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Προς τιμήν του, η Πλατεία Κάνιγγος φέρει το όνομά του. (Θαν. 8/8/1827)
1908: Μασάρου Ιμπούκα, ιάπωνας μηχανολόγος, συνιδρυτής της βιομηχανίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών SONY. Συνέταιρός τους ήταν ο Ακίο Μορίτα, ο οποίος είχε αναλάβει την οικονομική διαχείριση της εταιρίας. (Θαν. 19/12/1997)
Θάνατοι
1890: Τζόζεφ Μέρικ, ο επονομαζόμενος και «άνθρωπος - ελέφαντας». Άνθρωπος παραμορφωμένος από όγκους στο πρόσωπό του, εξαιτίας της σπάνιου Συνδρόμου του Πρωτέα. Έζησε μεταξύ νοσοκομείου και τσίρκου. (Γεν. 5/8/1862)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου