Οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΕΝΟΠ έχουν ξεκινήσει και στόχος των συνδικαλιστών είναι να υπογραφεί σύμβαση πριν από τις 14 Μαΐου, οπότε λήγει η μετενέργεια, ενώ ορισμένοι πιέζουν για υπογραφή πριν τις εκλογές, δηλαδή έως την Παρασκευή.
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, η διοίκηση -σύμφωνα με το άρθρο 35 της πρότασης ΣΣΕ- προβλέπει ότι σε περίπτωση αναδιοργάνωσης της ΔΕΗ ή παύσης λειτουργίας μονάδων ή για γενικότερους οικονομικούς λόγους, το πλεονάζον προσωπικό θα απολύεται με απόφαση διευθύνοντος συμβούλου, αφού προηγουμένως εξετασθεί η δυνατότητα μετάθεσης, αλλαγής ειδικότητας ή μετεκπαίδευσης.
Αν η εταιρεία προτείνει μια από αυτές τις λύσεις (μετάθεση, αλλαγή ειδικότητας) και ο εργαζόμενος αρνηθεί, θα επέρχεται άμεση καταγγελία της σύμβασης.
Απολύσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι κριθούν στάσιμοι μια τριετία, επανακριθούν έναν χρόνο αργότερα και κριθούν πάλι τελεσίδικα στάσιμοι.
Για τις μεταθέσεις η πρόταση της διοίκησης προβλέπει ότι άρνηση αποδοχής μετάθεσης εξομειώνεται με παραίτηση του μισθωτού. Με παραίτηση, επίσης, εξομειώνεται η αδικαιολόγητη απουσία επί 20 συνεχείς εργάσιμες ημέρες ή 30 διακεκομμένες στη διάρκεια του έτους.
Οι προτάσεις για τη νέα ΣΣΕ προβλέπουν και μείωση των βασικών μισθών κατά 15%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, των ειδικών επιδομάτων κατά 33%, πάγωμα του χρονοεπιδόματος και χορήγηση του επιδόματος βάρδιας μόνο σε όσους πράγματι εργάζονται (έχουν δηλαδή φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας).
Ακόμη, προβλέπεται δυνατότητα απασχόλησης και έκτη ημέρα της εβδομάδας με αναπλήρωση των αντίστοιχων ημερών ανάπαυσης σε διάστημα 100 ημερών ή με προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 30%.
Οι διαπραγματεύσεις με τη ΓΕΝΟΠ συνεχίζονται.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου