«Δεν θέλω την έξοδο από το ευρώ» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, ίσως ο μοναδικός ευρωπαίος πολιτικός που δήλωσε ξεκάθαρα τη θέση του για την Ελλάδα.
"Μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν τεράστιο σφάλμα, μία κακή είδηση" δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, προσερχόμενος στο ισπανικό κοινοβούλιο, τη στιγμή που η Ισπανία, με την αύξηση του κόστους δανεισμού της, ανησυχεί τους επενδυτές.
"Δεν επιθυμώ την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ" είπε ο Μαριάνο Ραχόι επαναλαμβάνοντας ότι η Ισπανία "θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της" για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να υπερασπισθεί το ευρώ και τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών-μελών της.
"Λιτότητα, ναι. Ανάπτυξη, επίσης. Αλλά θα ήθελα επίσης να ακούσω ένα σαφές και πειστικό μήνυμα για την υπεράσπιση του ευρώ και τη δέσμευση ότι το δημόσιο χρέος όλων των ευρωπαϊκών χωρών είναι βιώσιμο, πράγμα που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτήν τη στιγμή", δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι.
Δείκτης των ανησυχιών των επενδυτών, το σπρεντ ανάμεσα στα ισπανικά και τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα έκανε χθες το πρωί ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 500 μονάδες.
"Αυτό πάει να πει πως είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθούμε και είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε σε μια λογική τιμή", παραδέχθηκε ο Μαριοάνο Ραχόι, προσθέτοντας πως πρέπει συνεπώς "να κάνουμε ορισμένα πράγματα στην Ισπανία και άλλα στην Ευρώπη".
Ο ισπανός πρωθυπουργός επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να υπερασπιστεί και πάλι το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει, κυρίως το πιο πρόσφατο, που έχει στόχο της τράπεζες.
"Ο χρηματοπιστωτικός τομέας μας αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μεγάλες δυσκολίες για να πληρώσει τα χρέη στην αγορά και για να χρηματοδοτηθεί", υπογράμμισε ο Ραχόι.
"Πρέπει να κάνουμε αυτό που κάναμε: να καταφέρουμε να εξυγιάνουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα μας", τόνισε. "Η πορεία μας είναι η σωστή", κατέληξε ο Μαριάνο Ραχόι.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας έφθασε το 8,51% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011 και πρέπει να φθάσει στο 5,3% το 2012. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί και το έλλειμμα θα φτάσει φέτος το 6,4% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει μέχρι το 79,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου