Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Wall Street Journal:«Έτσι απέτυχε το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα»



Υπό τον τίτλο: «Έτσι απέτυχε το σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα», η εφημερίδα Wall Street Journal κάνει μία αναδρομή στο πως ξεκίνησε η ελληνική κρίση μέχρι τις πρόσφατες εκλογές επισημαίνοντας ορισμένους από τους λόγους αποτυχίας του σχεδίου διάσωσης της χώρας. 

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει επίσης διαλόγους Ελλήνων αξιωματούχων με Ευρωπαίους όπως, του Γ. Παπανδρέου και της Ανγκέλα Μέρκελ όπου η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας του είχε πει ότι «το πρόγραμμα διάσωσης θα πρέπει να είναι τόσο απεχθές ώστε να μη θελήσει κανείς στο μέλλον να το ακολουθήσει».  
Ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να είχε δηλώσει ότι «ήταν μία σχεδόν ακατόρθωτη αποστολή». 
«Hταν ένα… mission impossible», φέρεται σύμφωνα με το δημοσίευμα να δήλωσε ο «άτυχος» όπως τον χαρακτηρίζει, πρωθυπουργός που διαπραγματεύτηκε την αρχική διάσωση της χώρας και εν συνεχεία απομακρύνθηκε από το κόμμα του. 

Αυτό που προκαλεί πάντως τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει προτείνει εξ αρχής την αναδιάρθρωση χρέους και, παρόλο που ο Στρος – Καν ήταν θετικός, την ιδέα την απέρριπταν οι Γερμανοί.



“Και εγώ θα ήθελα να κόψω το χρέος μου στα δύο”, λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός ότι του είπε η Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με το θέμα για το οποίο, μάλιστα, το δημοσίευμα της WSJ εμφανίζει αναφέρει ότι ο οίκος Lazard, που συμβούλευε την κυβέρνηση τότε, είχε τονίσει ότι χρειαζόταν η αναδιάρθρωση.

Ωστόσο, ποιος δεν θυμάται τις δηλώσεις τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και του Γ. Παπακωνσταντίνου που είχαν δαιμονοποιήσει την αναδιάρθρωση του χρέους εκείνη την περίοδο;

Παραθέτουμε εδώ αποσπάσματα από μία μόνο χαρακτηριστική συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού. Ήταν στις 15 Νοεμβρίου του 2010 στη γαλλική Le Figarο, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε: «Το σενάριο αυτό αποκλείεται. Θα ήταν καταστροφικό για τους Έλληνες πολίτες δεδομένης της θυσίας που γίνεται για να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι  «θα ήταν επίσης καταστροφικό για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και το ευρώ».

Διαβάστε εδώ  το σχετικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί στις 15 Νοεμβρίου του 2010

Η πρόσκληση με Σαμαρά από Μέρκελ 
Σε άλλο σημείο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, στις 23 Ιουνίου, η Μέρκελ κάλεσε στις Βρυξέλλες τον Α. Σαμαρά. Για τρεις ώρες προσπαθούσε να τον πείσει να στηρίξει το πρόγραμμα. Ο Σαμαράς απάντησε ότι το πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει και τότε θα χρειαστεί ένα plan B, όπως είπε το οποίο «πιστεύω ότι είμαι ο μόνος που μπορώ να το φέρω εις πέρας». 

Όταν ανέλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντιμετώπισε την οργή των Ευρωπαίων ομολόγων του και όταν πια παραδέχθηκε ότι πρόγραμμα δεν λειτουργούσε ,η Ελλάδα ήταν σημαντικά εκτός πορείας, σχολιάζει η WSJ.   
 Η πρόταση του δημοψηφίσματος , επισημαίνει το δημοσίευμα, σόκαρε τους ευρωπαίους ηγέτες όσο και τον κ. Σαμαρά. 

    Αργότερα, στις 2 Νοεμβρίου στις Κάννες, οι «Μερκοζί» έθεσαν ανοικτά θέμα εξόδου από το ευρώ στο Γ. Παπανδρέου. Στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του ο Ελληνας πρωθυπουργός αποφάσισε πως χρειαζόταν λίγο ύπνο. Ωστόσο, ο Ευ.Βενιζέλος έμεινε ξάγρυπνος γράφοντας ένα δελτίο τύπου με το οποίο ακύρωνε το δημοψήφισμα. 
Αν και όλοι συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις , το ΔΝΤ  επέμεινε ότι πρέπει να γίνουν μέσω της ανάπτυξης. Η Ευρώπη όμως είχε άλλη άποψη. Από την αρχή της κρίσης, η Lazard LDT., σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, είχε επισημαίνει ότι θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους. Όμως η κυρία Μέρκελ του είχε δηλώσει ότι «εγώ θα ήθελα να μειώσει το χρέος μου στο μισό». 

Η κυβέρνηση Παπαδήμου που προέκυψε από τη συγκυρία δεν είχε την πολιτική δύναμη να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο Σαμαράς ήταν εκείνος που επέμενε για άμεσες εκλογές θεωρώντας ότι θα τις κερδίσει όμως η ψήφος έδειξε την οργή του λαού απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα που έφεραν την Ελλάδα στην κρίση και απέτυχαν να την διασώσουν. 

     Οι εκλογές της 6ης Μαίου  άφησαν εντελώς αδύναμα τα κόμματα υπέρ του μνημονίου και οι νέες εκλογές που επίκεινται δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσουν σταθερή κυβέρνηση, σημειώνει το ρεπορτάζ. 

 Το αυξανόμενο πρόβλημα της Ελλάδα είναι η αυστηρή λιτότητα σε συνδυασμό με μία κακοφτιαγμένη οικονομική αναδιάρθρωση που έχει οδηγήσει τη χώρα στα όρια οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Η ιστορία του αποτυχημένου bailout (διάσωση) δείχνει ότι η επιβολή λιτότητας σε μεμονωμένα μέλη δεν θα σώσει το κοινό νόμισμα, αντίθετα μπορεί να το καταστρέψει, επισημαίνει το δημοσίευμα. Πάνω απ΄ όλα δείχνει τι μπορεί να κάνει η επιβολή της γερμανικής λιτότητας σε άλλες κοινωνίες.

      Όπως άλλωστε δηλώνει η Λούκα Κατσέλη, το πρόγραμμα είναι αυτοκτονικό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ευρώ». 
Παρ’ όλ’ αυτά, το Βερολίνο άκαμπτο στην στάση του εμμένει στην πιστή τήρηση των όρων του προγράμματος το οποίο έχει αφήσει δύο μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα: ένα χρέος μιάμιση φορά στο μέγεθος της οικονομίας της και μειωμένους μισθούς και τιμές για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική.  



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου