Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Financial Times:Η Μαδρίτη στο δρόμο της Αθήνας



''Η ύβρις είναι ελληνική λέξη.Τώρα, όμως, έχει απήχηση και στην Ισπανία, η οποία μαθαίνει πώς είναι να βρίσκεται κανείς στη θέση της Ελλάδας''.


'' Όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους της ευρωζώνης, οι υπουργοί της Μαδρίτης με υπερηφάνεια δήλωσαν ότι η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, έξι μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση του Mariano Rajoy έπρεπε να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγει να ζητήσει ένα κρατικό πακέτο στήριξης αλά ελληνικά. Και φαίνεται πως δεν κερδίζει σε αυτήν την προσπάθεια.


Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε αυτήν την ευάλωτη οικονομία δεν αποδίδουν σε περιόδους ύφεσης, ενώ η απόφαση της Ε.Ε. να γίνει πιο ελαστική ως προς τον στόχο ελλείμματος της Ισπανίας δεν ενθαρρύνθηκε. Παρ' όλα αυτά, όσο πιο ισχυρή είναι η πολιτική που επιβάλλει η Μαδρίτη για να ικανοποιήσει τις επιταγές των Βρυξελλών, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται πως είναι η δυσαρέσκεια των επενδυτών. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας, αλλά και το spread σε αντιστοιχία με τα γερμανικά bunds βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό.

Το 7% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου (σ.σ.: ξεπέρασε το 7,5% τη Δευτέρα) είναι επίπεδο βιώσιμο. Το μέσο κόστος χρηματοδότησης της Ισπανίας, άλλωστε, διαμορφώνεται ακόμη στο 4,1%, με μέση διάρκεια λήξης των τίτλων στα 6,4 έτη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κρατικό πακέτο στήριξης, και μάλιστα το προσεχές φθινόπωρο.

Ακόμη κι αν λάβουμε ως δεδομένο ότι η Μαδρίτη έχει ικανοποιήσει το 69% των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών χρηματοδότησης -όπως ισχυρίζεται-, μένει ακόμη η κάλυψη των 27 δισ. ευρώ που λήγουν τον Οκτώβριο. Η δημοπρασία της Πέμπτης ήταν οδυνηρά αδύναμη. Η Ισπανία θα πρέπει να εκδίδει τώρα πιο δαπανηρούς βραχυπρόθεσμους τίτλους, γεγονός που φέρνει νέα αδιέξοδα.

Επίσης πρέπει να βρει επιπλέον 12 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τοπικές κυβερνήσεις. Τέλος, καθώς τα κόκκινα δάνεια χτύπησαν το 9% των δανείων, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μπορεί να αποδειχθούν υψηλότερες των εκτιμήσεων.

Η Μαδρίτη είναι αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρει. Οι μέχρι τώρα επιδόσεις της, όμως, δεν αποτελούν αξιόπιστο δείκτη. Ο κ. Rajoy προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να προκαταλάβει τους επενδυτές. Θα πρέπει να αρπάξει κάποιο μέρος από το πακέτο των 100 δισ. ευρώ που προορίζεται για τη στήριξη των τραπεζών, για να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία, όπως άλλωστε προβλέπεται από τη γερμανική ψηφοφορία για το ισπανικό πακέτο στήριξης''.



euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου