Διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και πακέτο ανάπτυξης στο πλαίσιο συνολικής λύσης ζήτησε από τη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας
Λάθος πολιτική χαρακτήρισε την επιμήκυνση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής ο Αλέξης Τσίπρας, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, εκφράζοντας παράλληλα τη συνολική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κυοφορούμενα οικονομικά μέτρα.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το κόμμα του επιμένει στη στρατηγική ακύρωσης του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης και υποστήριξε ότι μόνο μία συνολική ευρωπαϊκή λύση θα αντιμετώπιζε την αιτία του προβλήματος, την υποτιμητική κερδοσκοπία, μέσα από τη δυνατότητα διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους και μέσα από ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή με όρους και με δείκτες ανάπτυξης.
Επαναλαμβάνοντας όσα είπε και στην ομιλία του, ανέφερε ότι το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε και στη Γερμανία το 1953, όταν διαγράφηκε το 60% του χρέους και υπήρξε ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η λύση δεν είναι να μεταθέσουμε το χρέος μας για το 2016, αλλά να βρούμε μία λύση πολιτική και οριστική, προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά συνολικά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Δραματικούς τόνους έδωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο θέμα της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. «Aυτόν τον χειμώνα θα θρηνήσουμε θύματα από το κρύο. Κρούουμε τον κώδωνα για την εξίσωση της τιμής, ενέργεια η οποία θα έχει απρόβλεπτες διαστάσεις» είπε...
Ο Αλ.Τσίπρας διατύπωσε την πρόβλεψη πως, εάν ψηφιστούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει πιθανότητα να μακροημερεύσει», ενώ εκτίμησε ότι «το πιο λογικό είναι να βρουν μια χρυσή τομή, να μακρύνουν την περίοδο λιτότητας, να μακρύνουν δηλαδή το σκοινί με το οποίο θα μας κρεμάσουν».
Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι δεν ζητά εκλογές. «Αν θέλαμε να τις ζητήσουμε, θα το λέγαμε χωρίς περιστροφές» είπε, προσθέτοντας πως στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο λαός εξαπατήθηκε. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να περάσει σε ένα άρθρο το πακέτο των 11,5 δισ., είπε ότι το θέμα δεν είναι διαδικαστικό θέμα, έκανε λόγο για αντιδημοκρατικές πρακτικές και αλαζονική συμπεριφορά απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς, ενώ επέκρινε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί υπογράφει παρόμοιες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
«Χτυπήματα στην πλάτη»
Για την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να δείξουν ότι αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό τόνισε ότι, πέρα από «τα χτυπήματα της Μέρκελ στην πλάτη του Σαμαρά», το κλίμα αλλάζει προς το χειρότερο μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Για την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να δείξουν ότι αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό τόνισε ότι, πέρα από «τα χτυπήματα της Μέρκελ στην πλάτη του Σαμαρά», το κλίμα αλλάζει προς το χειρότερο μέσα στην ελληνική κοινωνία.
Για την απροθυμία Ευρωπαίων να συναντήσουν τον ίδιο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «μας ανησυχεί ότι κορυφαίοι παράγοντες λειτουργούν με ένα τρόπο που υποτιμούν την ίδια τη Δημοκρατία. Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο κατάλυσης των δημοκρατικών διαδικασιών».
Υπενθύμισε ακόμη ότι ο Φρανσουά Ολάντ, όσο ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, δεν είχε γίνει δεκτός από την Ανγκελα Μέρκελ.
Αναφορικά με όσα ακούγονται -και σε εσωκομματικό επίπεδο ακόμα- για ήπια αντιπολίτευση μετά τις εκλογές, απάντησε ότι στο τρίμηνο που πέρασε από την αναμέτρηση «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε καθοριστικής σημασίας μάχες μέσα στη Βουλή» και ότι «βρίσκεται πάντα δίπλα σε όσους έχουν πρόβλημα». Τέλος, τόνισε ότι είναι «λανθασμένη η λογική της ανάθεσης σε ένα κόμμα να μας σώσει».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙ «ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΟΥ»
Επιστρέφει τα πυρά στην κυβέρνηση
Επιστρέφει τα πυρά στην κυβέρνηση
Απαντώντας στην κριτική του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ο Σίμος Κεδίκογλου μας χαρακτήρισε Μαυρογυαλούρους, ενώ καταθέσαμε πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» και τον αποκάλεσε Γκρούεζα (ο κομματάρχης στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο»), σημειώνοντας πως δεν μπορεί να μιλάει για Μαυρογυαλούρους».
Ειδικά για τον πρωθυπουργό, τον παρομοίασε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο, με Δον Κιχώτη που «φαντασιώνεται μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας, τους οποίους δήθεν κατατροπώνει με τη βοήθεια των δύο Σάντσο Πάντσα που τον υποβαστάζουν, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη», για να προσθέσει: «Αλλά ποιους ανεμόμυλους κατατροπώνει στην οργιώδη φαντασία του; Το αόρατο ''λόμπι της δραχμής''».
ΔΗΜΟΣΙΟ
Πρώτα αξιοπρέπεια και μετά τιμωρία
Πρώτα αξιοπρέπεια και μετά τιμωρία
Αυστηρότητα και αποπομπή, αλλά όταν περάσει η κρίση, ήταν απάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ Τσίπρα όταν ρωτήθηκε από το «Εθνος» για το θέμα της τιμωρίας των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων και πιο συγκεκριμένα για το παράδειγμα ενός εκπαιδευτικού, ο οποίος κάνει ιδιαίτερα σε μαθητές της τάξης του και πληρώνεται «μαύρα» χωρίς να τιμωρείται.
Οπως επισημάνθηκε, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάρτιο καταψήφισε στη Βουλή τον νέο νόμο που προβλέπει αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.
«Οταν δώσουμε τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να ζήσει με αξιοπρέπεια, όταν επενδύσουμε στη γνώση και ξαναφτιάξουμε το δημόσιο σχολείο κύτταρο του εκπαιδευτικού μας συστήματος και δώσουμε όλες εκείνες τις παροχές που δίνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί είμαστε η τελευταία χώρα σε δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, τελευταίοι σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν τα κάνουμε όλα αυτά, τότε βεβαίως θα πρέπει να είμαστε και πάρα πολύ αυστηροί και όποιος είναι επίορκος να τιμωρείται με αποπομπή και βεβαίως να χάνει τη δουλειά του», τόνισε.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου