Δημοσιεύματα της «Le Monde» και των «Financial Times» υποστηρίζουν ότι το Eurogroup της Λευκωσίας σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου ηπιότερης προσαρμογής για τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης
«Η δικτατορία της... λιτότητας στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει χθεσινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». Οπως τονίζεται, μάλιστα, ειδικά στην Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να συμβεί από τον Οκτώβριο, με τη λήψη νέων αποφάσεων που θα έδιναν ανάσα κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 και 19 του μήνα και στη συνέχεια με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. Ευρώ.
Κατά τη «Le Monde» το κλίμα στην ΕΕ και στους διεθνείς οργανισμούς έχει αρχίσει να αλλάζει προς το ευνοϊκότερο για τους «αδύναμους κρίκους» του ευρώ, πράγμα που φάνηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας, με την αναπροσαρμογή στο χρονοδιάγραμμα μείωσης του πορτογαλικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, από το 2013 στο 2014.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η παράταση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι η Πορτογαλία κάνει τον τελευταίο χρόνο το «καλύτερο δυνατό» για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος που συμφώνησε με την τρόικα.
Κύκλοι της αγοράς, που επικαλείται η «Le Monde», εκτιμούν ωστόσο ότι στην Πορτογαλία τα φορολογικά έσοδα έχουν μειωθεί εξαιτίας του περιορισμού της εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ οι δημόσιες δαπάνες έχουν αυξηθεί εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας. Επομένως αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα της Ιβηρικής είναι περισσότερος χρόνος για να πετύχει τους οικονομικούς στόχους της, χωρίς να πάρει μέτρα που θα αποβούν μοιραία για την ανάπτυξη.
Οπως άλλωστε ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Στέβεν Φανεκέρκ: «Αν παίρνουμε μέτρα με μοναδικό κριτήριο το δημοσιονομικό ζήτημα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη μας την επιβράδυνση της οικονομίας, κινδυνεύουμε να βυθιστούμε στην ύφεση».
Η θέση αυτή, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, αποτελεί μια πραγματική ρήξη με τις θέσεις που εξέφραζε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ από την αρχή της κρίσης.
Την ίδια ώρα η ρήξη αυτή συνδέεται με τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα που είχαν οι «συνταγές» λιτότητας σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και με την άνοδο στην εξουσία του Μάριο Μόντι στην Ιταλία και του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, οι οποίοι έδωσαν αμέσως σημαντικό βάρος στην ανάπτυξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα.
Χθες, πάντως, η Ανγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε του κοινού νομίσματος, χαρακτηρίζοντας το ευρώ «σύμβολο ειρηνικής ανάπτυξης», ενώ τόνισε ότι η κρίση πρέπει να λυθεί πολιτικά και τώρα πρέπει να γίνουν όλα αυτά που δεν έγιναν κατά την εισαγωγή του ευρώ. Αλλά και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο κοντά σε μια κατάσταση που θα μπορεί να ανακάμψει και να πετύχει σταθερή ανάπτυξη απ' ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες, χάρη στις ενέργειες των κυβερνήσεων και της ΕΚΤ. «Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ», είπε ο κ. Μοσκοβισί.
Μεγαλώνει, στο μεταξύ, ο αριθμός των οικονομολόγων που προτείνουν μια γενική χαλάρωση των οικονομικών στόχων - και ειδικότερα αυτού για μείωση των ελλειμμάτων στο 3% του ΑΕΠ.
Υπάρχουν όμως και άλλοι, που καλούν τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του, Μπεν Μπερνάνκι.
Ο αρθρογράφος των «Financial Times», Βόλφγκανγκ Μίνχαου, εκτιμά ότι η ΕΚΤ πρέπει να εγκαινιάσει έναν γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, προχωρώντας στην άμεση αγορά εταιρικών ομολόγων και άλλων τίτλων σταθερού εισοδήματος, εκ των οποίων και τραπεζικά ομόλογα. Με άλλα λόγια, εξηγεί, ότι εκτός από ένα πολύπλοκο πρόγραμμα χρηματοδότησης κρατών υπό προϋποθέσεις η ΕΚΤ θα έπρεπε να δίνει ευρεία νομισματικά αναπτυξιακά κίνητρα.
Κατερίνα Κοσμά
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου