Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ αν δεν συμμορφωθούν οι φαρμακοποιοί Φαρμακευτικός Σύλλογος: «να πληρώσουν ότι οφείλουν, δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό»


Φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ αν δεν συμμορφωθούν οι φαρμακοποιοί

Εντείνει τις πιέσεις προς τους φαρμακοποιούς για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. 

Ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας στο 11ο Συνέδριο Healthworld 2012 που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, εξέφρασε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών εξαιτίας, όπως είπε, της αδιαλλαξίας τους.

 

«Θα βρούμε τρόπο διάθεσης φαρμάκων εκτός φαρμακείων», είπε ο υπουργός Υγείας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί η πιθανότητα διάθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ. 

Η αντίδραση των φαρμακοποιών ήταν άμεση. «Είναι πρωτοφανές να εκβιάζει αυτός ο οποίος χρωστάει. Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν αχαριστία απέναντι στους φαρμακοποιούς, η προσφορά των οποίων είναι τεράστια τους τελευταίους μήνες σε έναν Οργανισμό που καταρρέει», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών (ΦΣΑ). Ο κ.Κώστας Λουράντος κάλεσε τον υπουργό «να πληρώσει τα λεφτά που οφείλει γνωρίζοντας ότι οι φαρμακοποιοί δεν εκβιάζονται».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κώστας Φρουζής, ανέφερε ότι τα χρέη των Δημοσίων Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ανέρχονται στο 1,8 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Φρουζής ζήτησε από την κυβέρνηση ρητή γραπτή δέσμευσή για άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεών της μέσα στο 2012 και άμεση υλοποίηση των δομικών μεταρρυθμίσεων στο φάρμακο.

Επίσης, ζήτησε να υπάρξει ένα σύμφωνο σταθερότητας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και κυβέρνησης με σαφείς, απλούς όρους, ώστε ο έλληνας ασθενής, τα Ταμεία, η απασχόληση και η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε, την τελευταία τριετία η δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 45%. Παράλληλα οι φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν τον μεγαλύτερο απευθείας πιστωτή των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ με 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν υποστεί «κούρεμα» ύψους 1 δισ. ευρώ των ομολόγων που τους έχουν δοθεί από το κράτος και ουσιαστικά έχουν να λάβουν χρήματα από το 2006.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι μετά την καταβολή της δόσης του δανείου που αναμένει η Ελλάδα, θα τηρήσει ένα πλάνο πληρωμών των υποχρεώσεων της απέναντι στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσα στο 2012, ώστε να μπορέσει ο κλάδος να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες για τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. 

«Επιπλέον», πρόσθεσε, «το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και να καταλάβουμε όλοι ότι δεν είναι ένα πρόβλημα κόστους αλλά εσόδων και κακής πρόβλεψής τους. Θέλουμε να βοηθήσουμε την πολιτεία και να είμαστε συνομιλητές, για να βρούμε από κοινού τη λύση», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ. 

Κάλεσε τους αρμόδιους να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να εφαρμόσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί, με τα οποία και μόνο μπορεί να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης: 

- μείωση στα σωστά επίπεδα των τιμών στα «off - patent» φάρμακα και στα γενόσημα

- ταυτόχρονη εξάπλωση του υπάρχοντος πιλοτικού συστήματος αποζημίωσης με ασφαλιστική τιμή

- άμεση επέκταση της υπάρχουσας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για περισσότερη διαφάνεια, γρήγορα και με το ελάχιστο κόστος 

- και δίκαιη ρύθμιση των περιθωρίων των εταίρων του φαρμάκου, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο. 

Επιπλέον, εφαρμογή της λίστας φαρμάκων και οικονομικότερα νοσοκομειακά κόστη, καθώς και έλεγχος της βιοιατρικής τεχνολογίας. 

Αναφερόμενος στο claw back είπε ότι «σηματοδοτεί ακριβώς αυτή την αδυναμία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαιτούμενες δομικές μεταρρυθμίσεις». 

Τέλος, ανέφερε ότι εφόσον υλοποιηθούν τα παραπάνω και συνεχίσει να υπάρχει υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη, τότε αυτή θα πρέπει να καταμεριστεί ισομερώς σε όλους τους παρόχους της Υγείας, ώστε να πληρώσει ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Πρόταση του ΣΦΕΕ είναι η όποια υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης να υπολογίζεται εφεξής σε ετήσια βάση, καθώς υπάρχουν αυξομειώσεις ανά μήνα. 


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου