Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η «λίστα των 400» με τα ακίνητα στο Λονδίνο κρύβει κεφάλαια 1 δισ. ευρώ


Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται οι 400 Έλληνες που αγόρασαν ακίνητα στο Λονδίνο τα τελευταία τρία χρόνια, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η συνολική αξία των αγορών από αυτούς τους φορολογούμενους ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο, ενώ έρχονται πρόστιμα και ποινικές διώξεις για τους φοροφυγάδες Η νέα λίστα που παρέδωσαν οι βρετανικές αρχές στην Ελλάδα περιλαμβάνει ονόματα και διευθύνσεις 400 Ελλήνων φορολογουμένων και εταιρειών οι οποίοι αγόρασαν την τελευταία τριετία πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αγορές που έκαναν ξεκινούν από τα 100.000 ευρώ και φτάνουν ως και τα 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική τοποθέτηση στην λονδρέζικη κτηματαγορά φτάνει και ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Το 2010 οι Έλληνες ξόδεψαν 295 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων στο Λονδίνο σε πανάκριβες περιοχές όπως το Κένσιγκτον, το Τσέλσι και το Χαμπστεντ. Αντίστοιχα, το 2011 η ελληνική «επένδυση» σε ακίνητα στο Λονδίνο έφτασε τα 310 εκατ. ευρώ.

Έρχονται πρόστιμα, δεσμεύσεις λογαριασμών και ποινικές διώξεις

Τη λίστα έχουν παραλάβει οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι προχωρούν σε διασταυρώσεις με τις δηλώσεις και το πόθεν έσχες των 400 φορολογουμένων τα προηγούμενα έτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, οι έλεγχοι ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα. Αμέσως μετά θα παραδοθεί πόρισμα στην ηγεσία του υπουργείου για να κινηθούν οι διαδικασίες.

Οπως είναι αναμενόμενο, στις περιπτώσεις όπου θα εντοπιστεί φοροδιαφυγή θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ οι υποθέσεις στις οποίες υπάρχει οσμή «μαύρου χρήματος» θα σταλούν στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. Όσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αγορές με τα εισοδήματά τους, θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά φόρο 45%, ενώ αν υπάρξουν στοιχεία για «μαύρο χρήμα» θα αντιμετωπίσουν δέσμευση λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων αλλά και ποινικές διώξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την εφημερίδα, σε πολλές περιπτώσεις οι αγορές έγιναν στο όνομα εταιρειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστούν περισσότεροι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για off-shore, και στη συνέχεια να εντοπιστούν ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις υπεράκτιες εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου