Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ωριμα φρούτα με… χρονοδιακόπτη! Νέα τεχνική που ανέπτυξαν επιστήμονες «διατάσσει» τους καρπούς πότε να …«γίνουν»


Ωριμα φρούτα με… χρονοδιακόπτη!
Μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο-«κλειδί» στη διαδικασία της ωρίμανσης των φρούτων εντόπισαν βρετανοί επιστήμονες, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να παρεμβαίνουν στη φυσιολογική εξέλιξη της διαδικασίας.

Προχωρώντας σε γενετική παρέμβαση στο φυτό Arabidopsis thaliana (στενόφραγμα το θαλιανόν), οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ κατάφεραν να αλλάξουν τον ρυθμό ανάπτυξης των φυτικών κυττάρων και της δημιουργίας των χρωστικών ουσιών που χαρίζουν στους καρπούς το ώριμο χρώμα τους.

 To στενόφραγμα το θαλιανόν (Arabidopsis thaliana)

Εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χαρίσει στους γεωργούς τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τη διαδικασία της ωρίμανσης των καρπών, επιταχύνοντας ή επιβραδύνοντάς την, αποτρέποντας έτσι τις καταστροφικές επιπτώσεις των απότομων καιρικών αλλαγών.
Στόχος των επιστημόνων τώρα είναι η εφαρμογή της καινοτόμου τεχνικής σε τομάτες, πιπεριές και εσπεριδοειδή.
Ο «διακόπτης» της ωρίμανσης
Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πως ένα ρυθμιστικό σύστημα το οποίο καθορίζει τη διάσπαση των πρωτεϊνών στα φυτικά κύτταρα, επιδρά και στους χλωροπλάστες – τις δομές που ελέγχουν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
Χρησιμοποιώντας στενόφραγμα το θαλιανόν, ένα μικρό ανθοφόρο άγριο φυτό της οικογένειας του κάρδαμου, οι επιστήμονες έδειξαν ότι η παρέμβαση σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή της πρωτεΐνης SP1 μπορούσε να επηρεάσει την ταχύτητα με την οποία οι χλωροπλάστες μετατρέπονταν σε άλλες δομές εντός των φυτικών κυττάρων, επενεργώντας έτσι στη διαδικασία της ωρίμανσης των καρπών.
Οι δοκιμές σε καλλιέργειες θα δείξουν κατά πόσο η εν λόγω ανακάλυψη θα μπορούσε κάποια μέρα να αποτελέσει αποτελεσματικό «εργαλείο» προκειμένου η ωρίμανση των φρούτων να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της καταλληλότερης περιόδου.
«Ήδη σχεδιάζουμε να μελετήσουμε την τεχνική σε τομάτες, οπότε πιστεύω ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν λειτουργεί ή όχι» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Πολ Τζάρβις.  
«Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο – ήταν μακρύ το ταξίδι. Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι επρόκειτο για μια καινοτομία» καταλήγει ο ειδικός με ενθουσιασμό.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου