Με το που έδειξε το ρολόι μεσάνυχτα, επτά σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας, οι δέκα ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, ενός χωριού στο Νιου Χάμσαϊρ, άρχισαν να ρίχνουν, ο ένας μετά τον άλλο, την ψήφο τους στην κάλπη. Το δικαιούνται και το κάνουν με μεγάλη υπερηφάνεια: είναι η πρώτη εκλογική περιφέρεια που ψηφίζει στις ΗΠΑ. Οι ψήφοι μετρήθηκαν αμέσως. Και έδειξαν, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ντίξβιλ Νοτς, ισοπαλία: Πέντε κάτοικοι ψήφισαν Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι πέντε τον Μιτ Ρόμνεϊ.
Η είδηση επιβεβαίωσε αυτό που έλεγαν όλες οι δημοσκοπήσεις, αυτό που προέβλεπαν όλοι οι αναλυτές, αυτό που παραδέχονται ακόμα και επιτελείς των δύο μονομάχων: η αποψινή βραδιά θα είναι μακριά στις ΗΠΑ. Ή, για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια των New York Times, «η πιο ακριβή προεδρική κούρσα στην ιστορία γίνεται τώρα το μεγαλύτερο σόου στην τηλεόραση, μια νύχτα με τέτοια αβεβαιότητα που μπορεί κάλλιστα με εξελιχθεί σε τηλεμαραθώνιο, μέχρι το πρωί».
Οι Αμερικανοί αποφασίζουν σήμερα αν θα επιτρέψουν στον δημοκρατικό πρόεδρο να συνεχίσει τη «μάχη για αλλαγή» ή αν θα βάλουν στη θέση του τον ρεπουμπλικανό που υπόσχεται «πραγματική αλλαγή από την πρώτη μέρα». Και όλοι ελπίζουν το αποτέλεσμα να βγει με μια σπρωξιά, σε μια βραδιά, να μη χρειαστούν ημέρες, ή και εβδομάδες.
Αφού πρώτα γύρισε μέσα σε 48 ώρες έξι πολιτείες, ο Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε χθες το βράδυ την προεκλογική του εκστρατεία -την τελευταία του προεκλογική εκστρατεία- εκεί από όπου ξεκίνησαν όλα για αυτόν, στην Αϊόβα. Είχε δίπλα του την Μισέλ, καθώς και τον σχεδόν εξίσου αφοσιωμένο Μπρους Σπρίνγκστιν. Ήταν συγκινημένος και δεν το έκρυψε. «Δεν το έχουμε τελειώσει ακόμα αυτό το ταξίδι… Από εδώ και πέρα, μετράτε μόνο εσείς. Το θέμα φεύγει από τα χέρια μου. Η πιο ισχυρή δύναμη στη δημοκρατία μας είστε εσείς».
Την ίδια ακριβώς ώρα, ο Μιτ Ρόμνεϊ έκλεινε τον κύκλο της δικής του προεκλογικής εκστρατείας στο Νιου Χάμσαϊρ, εκεί από όπου την ξεκίνησε∙ ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Διότι ενόσω παρακολουθούσαμε στο Μάνστεστερ του Νιου Χάμσαϊρ τον μουσικό Κιντ Ροκ να ανοίγει το «πρόγραμμα», μια ομάδα δημοσιογράφων από ολόκληρο τον κόσμο προσκεκλημένοι του Κέντρου Ξένου Τύπου της Ουάσινγκτον, πληροφορηθήκαμε πως ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα συνεχίσει και σήμερα, ημέρα εκλογών, την εκστρατεία του, με δυο εμφανίσεις στο Οχάιο και την Πενσυλβάνια. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντίπαλοι «μύρισαν» απελπισία. Αλλά οι οσμές θα αξιολογηθούν στο τέλος.
Η τελευταία δημοσκόπηση του CNN θέλει τον Ομπάμα και τον Ρόμνεϊ ισόπαλους, στο 49%. Σημασία βέβαια έχουν οι αμφίρροπες πολιτείες, τα λεγόμενα swing states, και στις περισσότερες από αυτές ο Ομπάμα έχει προβάδισμα – αλλά μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους. Για να νικήσει ο ένας από τους δύο χρειάζεται 270 εκλέκτορες∙ μη σας μπερδεύουμε με περίπλοκα σενάρια και συνδυασμούς, υπάρχουν 512 διαφορετικοί δρόμοι (μετρημένοι) για να φτάσει κάποιος στον Λευκό Οίκο. Κρατήστε μόνο δύο: αν ο Ρόμνεϊ χάσει τη Φλόριντα, λίγο-πολύ έχει τελειώσει. Αν ο Ομπάμα, από την άλλη πλευρά, κερδίσει το Οχάιο, λίγο-πολύ έχει νικήσει: η «πιο αμφίρροπη από τις αμφίρροπες πολιτείες» προβλέπει σωστά τον επόμενο πρόεδρο τα τελευταία 12 χρόνια∙ και κανένας ρεπουμπλικανός δεν έχει κερδίσει τον Λευκό Οίκο χωρίς να την έχει κερδίσει.
Αυτές οι εκλογές τα είχαν όλα. Είχαν ανατροπές – όπως η κάκιστη εμφάνιση του Ομπάμα στο πρώτο ντιμπέιτ και το ακόλουθο ρεύμα υπέρ του Ρόμνεϊ. Είχαν δυσάρεστες εκπλήξεις – τον κυκλώνα Σάντι, που έφερε θάνατο, καταστροφές αλλά και έναν Ομπάμα στα καλύτερά του, στον ρόλο του Ηγέτη. Η προεκλογική περίοδος ήταν τόσο έντονη, ο βομβαρδισμός των ψηφοφόρων με μηνύματα, από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το (ηλεκτρονικό και μη) γραμματοκιβώτιο τόσο αδυσώπητος που όλοι ανυπομονούσαν να τελειώσει. Ακόμα και σήμερα, οι εθελοντές του Ομπάμα και του Ρόμνεϊ δουλεύουν non-stop.
Η Αμερική είναι διχασμένη. Και οι δύο πλευρές θεωρούν πως η άλλη θα καταστρέψει τη χώρα. Στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση του Ρόμνεϊ στο Νιου Χάμσαϊρ, το πλήθος έκανε σαν λυσσασμένο κάθε φορά που αναφερόταν το όνομα ή και κάτι έστω και ελάχιστα σχετικό με τον Μπαράκ Ομπάμα. Και ένα «f… Ομπάμα» ακούστηκε καθαρά κάποια στιγμή από το κοινό. Για την ιστορία, θα αναφέρουμε ότι στην προεκλογική συγκέντρωση του Μπαράκ Ομπάμα που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, στην ίδια πολιτεία, την Κυριακή, κανείς δεν γιούχαρε στο όνομα «Μιτ Ρόμνεϊ», τον συμπεριέλαβαν μάλιστα στην προσευχή που διάβασε κάποιος υπεύθυνος στην αρχή. Έχει αυτό κάποια ιδιαίτερη σημασία; Ποιος ξέρει. Όπως έλεγε χθες βράδυ το «Αφεντικό», η ψήφος των Αμερικανών σήμερα είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί πόση απόσταση χωρίζει το αμερικανικό όνειρο από την αμερικανική πραγματικότητα.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου