Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Τι αλλάζει


Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Τι αλλάζει
Σχέδιο νόμου με το οποίο ρυθμίζονται θέματα μεταθέσεων και προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, αποκλειστικά για τις μεταθέσεις του 2013 οι ενδιαφερόμενοι δάσκαλοι και καθηγητές θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ακόμη, υπάρχει διάταξη η οποία προβλέπει ποιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέγονται ως σχολικοί σύμβουλοι. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι θα μπορούν να διεκδικούν αυτές τις θέσεις εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με βαθμό Γ', τουλάχιστον δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία στην Πρωτοβάθμια ή στη Δευτεροβάθμια δημόσια ή ιδιωτική Εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα επί τουλάχιστον δέκα έτη, από τα οποία τουλάχιστον πέντε σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος».

Αναφορικά με θέματα προϋπηρεσίας πτυχιούχων διευκρινίζεται ότι: α) Οι απόφοιτοι τμημάτων Ιδρυμάτων της Ανωτάτης Εκπαίδευσης (ΑΕΙ) στους οποίους δίνεται το δικαίωμα διορισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και οι οποίοι είναι κάτοχοι και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Παιδαγωγικού Τμήματος (ΑΕΙ) και β) Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής ή Τμημάτων Νηπιαγωγών ΑΕΙ, που για την κάλυψη έκτακτων εκπαιδευτικών αναγκών εργάστηκαν, δυνάμει μονοετών συμβάσεων, ή έχουν, επίσης δυνάμει μονοετών συμβάσεων, προσληφθεί για να εργαστούν έως και το σχολικό έτος 2012-2013 ως δάσκαλοι σε ιδιωτικά σχολεία λογίζεται ως προϋπηρεσία στον κλάδο εκπαιδευτικών στον οποίο επιτρέπεται να ενταχθούν σύμφωνα με τον βασικό τίτλο σπουδών τους.

Ακόμη, τονίζεται πως οι εκπαιδευτικοί που έχουν διδάξει έως και τον Ιούνιο του 2012 το μάθημα της Πληροφορικής στην ιδιωτική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια τεσσάρων τουλάχιστον σχολικών ετών, ανεξαρτήτως του βασικού τίτλου σπουδών στην Ανωτάτη Εκπαίδευση που διαθέτουν, και εφόσον κατά τον χρόνο που δίδασκαν ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου στην Πληροφορική ή είχαν αποδεδειγμένα παρακολουθήσει σεμινάρια διδασκαλίας του μαθήματος της Πληροφορικής, τα οποία είχαν διοργανωθεί από δημόσιους φορείς ή επιστημονικές ενώσεις εκπαιδευτικών, δικαιούνται να εγγραφούν στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στον κλάδο ΠΕ19. Η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών του προηγούμενου εδαφίου λογίζεται ως διανυθείσα στον κλάδο ΠΕ19.

Τέλος, υπάρχουν και ορισμένες ρυθμίσεις για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που κηρυχθεί άγονη η διαδικασία εκλογής πρυτάνεως μέσω ηλεκτρονικής ή επιστολικής ψήφου, δίνεται η δυνατότητα κλήρωσης μεταξύ των δύο ή τριών επιλεγέντων από το Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Καθυστερεί η αξιολόγηση

«Φρένο» στην αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών -τουλάχιστον έως τον Μάρτιο- βάζει το υπουργείο Παιδείας, καθώς, όπως έγινε γνωστό, το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι έτοιμο έως τις 10 Μαρτίου του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα εργασίας του υπουργείου Παιδείας που ασχολήθηκε με το θέμα της αξιολόγησης γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες το πόρισμά της με τις προτάσεις της σχετικά με τα ποια θα είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι εκπαιδευτικοί για να προάγονται και να διεκδικούν θέσεις στελεχών εκπαίδευσης.

Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να καθυστερήσει λίγο τη διαδικασία, καθώς τα κριτήρια αξιολόγησης θα γνωστοποιηθούν μέχρι τις 10 Μαρτίου του 2013. Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, θεωρείται πολύ δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης εντός του φετινού σχολικού έτους.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου