Η προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ έχει αντικαταστήσει την απειλή της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη ως τη «μεγάλη πρόκληση» για την Ευρώπη κατά το νέο έτος, σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση που ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Γκίλμορ σημείωσε ότι οι όροι συμμετοχής στην ΕΕ πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις χώρες-μέλη. «Είναι σημαντικό να είναι ίδιοι», τόνισε μετ’ επιτάσεως ο Ιρλανδός κυβερνητικός αξιωματούχος. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι επιδιώξεις του κ. Κάμερον θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ΕΕ σε διάσπαση. «Η Ένωση δεν πρόκειται να λειτουργήσει αν έχουμε 27 διαφορετικές κατηγορίες χώρας-μέλους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίλμορ.
Η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης, Λουσίντα Κρέιτον παραδέχθηκε από την πλευρά της ότι μετά την «επιζήμια εικοτολογία» περί εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση η συζήτηση έχει τώρα στραφεί στην προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. «Η σχέση Βρετανίας – ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση», σχολίασε η Ιρλανδή αξιωματούχος.
Ο κ. Γκίλμορ αποκάλυψε ότι με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από το Δουβλίνο προσπαθεί να πείσει τον κ. Κάμερον να μην πάρει την οδό της εξόδου της Βρετανίας. Τόσο η Βρετανία όσο και η Ιρλανδία συμπλήρωσαν την πρωτοχρονιά 40 χρόνια από την ένταξή τους στην τότε ΕΟΚ.
skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου