Μετά τον Μπαράκ Ομπάμα είναι πιθανό να αναρριχηθεί στον θρόνο της Καθολικής Εκκλησίας ένας επίσκοπος αφρικανικής καταγωγής; Τα πράγματα -ως φαίνεται- έχουν ωριμάσει ήδη από καιρό. Αν ανατρέξει κανείς στις δηλώσεις του απερχομένου Ποντίφικα Βενέδικτου του ΙΣΤ΄ και συγκεκριμένα σε αυτές του 2004, η εκλογή ενός Πάπα που δεν θα ανήκει στη λευκή φυλή μπορεί να είναι εφικτή, αν όχι επιβεβλημένη.
Ο Πίτερ Τάρκσον από την Γκάνα της Αφρικής θεωρείται ήδη ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή του Βενέδικτου του ΙΣΤ΄. Ο ίδιος ο καρδινάλιος σε δηλώσεις του στο Associated Press δεν κρύβει ούτε τη φιλοδοξία του αλλά ούτε και τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε αυτήν την περίοδο το Βατικανό να διαθέτει έναν Πάπα από τον Τρίτο Κόσμο.
Εξηγεί πως το μεγάλο ζήτημα που κατατρώει την Καθολική Εκκλησία είναι αυτό της αξιοπιστίας της, με τον πυρήνα του προβλήματος να μην είναι άλλος από το σκάνδαλο της παιδοφιλίας που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της. Επισημαίνει σχετικά ο Πίτερ Τάρκσον: «Η Εκκλησία στον Τρίτο Κόσμο δεν χρειάζεται έναν δικό της Πάπα για να προοδεύσει. Αντιθέτως, η Καθολική Εκκλησία οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει απέναντί της. Το να είσαι Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Εκκλησίας, η οποία έχει πληγεί μετά το σκάνδαλο παιδεραστίας που απομάκρυνε χιλιάδες πιστούς. Οι ιερείς μας πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των πιστών».
Ο Πάπας Βενέδικτος ο ΙΣΤ’ είχε από καιρό αποφασίσει τη διέξοδο του… αναχωρητή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα μοναστήρι στα βουνά του Αμπρούτσου υπάρχει ένα μωσαϊκό που απεικονίζει τον απερχόμενο Πάπα μαζί με τον Ποντίφικα Σελεστίνο Ε΄, ο οποίος ανήλθε στον παπικό θρόνο σε μεγάλη ηλικία και σε κρίσιμες στιγμές αντέχοντας μόλις πέντε μήνες, ενώ στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του.
Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι ο απερχόμενος Πάπας επέλεξε ως εκκλησιαστικό όνομα το Βενεδικτίνος, που παραπέμπει άμεσα στο ομώνυμο μοναστικό τάγμα. Τόσο το μωσαϊκό όσο και το όνομα του απερχόμενου Πάπα παραπέμπουν με τη σειρά τους σε μία προσωπική φιλοσοφία του γερμανικής καταγωγής ιεράρχη, ο οποίος -ως φαίνεται- από καιρό είχε κατασταλάξει στις αποφάσεις του. Είναι αυτός ο οποίος στήριξε τον 67χρονο καρδινάλιο Πίτερ Τάρκσον κατά τη διάρκεια της θητείας του, περιβάλλοντάς τον με εμπιστοσύνη και αναδεικνύοντας τον ρόλο του εντός του παπικού Κονκλαβίου.
Δεν είναι όμως μόνο οι αποχρώσες ενδείξεις που φέρουν τον καρδινάλιο από την Γκάνα να έχει πολλές πιθανότητες εκλογής στον παπικό θρόνο. Είναι και τα γραφεία στοιχημάτων που έχουν πάρει φωτιά. Το πρακτορείο Ουίλιαμ Χιλ δίνει απόδοση 3 προς 1 στη νίκη του και ακολουθεί ο Μαρκ Ουελέ (Καναδός) με 7 προς 2.
Σύμφωνα με άλλο πρακτορείο στοιχημάτων, επικρατέστερος να εκλεγεί είναι ο Πίτερ Τάρκσον με απόδοση 2.85, ενώ στη 2η θέση βρίσκεται ο Νιγηριανός Φράνσις Αρίνζε με απόδοση 5.00, μαζί με τον Καναδό Μαρκ Ουελέ με την ίδια απόδοση. Τη λίστα των επικρατέστερων υποψηφίων συμπληρώνει ο Ιταλός Άνγκελο Σκόλα με απόδοση 6.50.
zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου