Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Καρκίνος του πνεύμονα: μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης;




Γράφει ο Γεώργιος Τασόπουλος – Πνευμονολόγος
Οι πνεύμονες αποτελούν ένα από τα ζωτικά όργανα και το βασικότερο μέρος του αναπνευστικού συστήματος.
Ο αέρας που εισέρχεται από το στόμα και τη μύτη προωθείται προς τον λάρυγγα και την τραχεία και από εκεί προς του βρόγχους, που συνεχώς γίνονται πιο λεπτοί και στενοί μέχρι που φτάνει στις κυψελίδες που είναι η περιοχή της ανταλαγής του οξυγόνου με το διοξείδιο του άνθρακα και άλλων ουσιών από
και προς το αίμα.
Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του πνεύμονα?
Είναι βέβαιο ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Το 80%-85% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα είναι καπνιστές (9-10 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ήταν καπνιστές), ενώ οι καπνιστές έχουν 20 φορές πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα από τους μη καπνιστές.
Το παθητικό κάπνισμα (δηλαδή η έκθεση των μη καπνιστών στον καπνό του τσιγάρου) αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα κατά 20% -30%.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτός από τις άλλες βλάβες που προκαλεί στον πνεύμονα μπορεί να οδηγήσει και σε καρκίνο.
Τέλος, για τον καρκίνο του πνεύμονα ενοχοποιούνται και ορισμένες βιομηχανικές ουσίες, όπως ο αμίαντος ο οποίος ανευρίσκεται στα ναυπηγία, στα μεταλία αμιάντου, σε βιομηχανίες μονοτικών υλικών, σε εργασιακούς χώρους κατασκευής φρένων και αλλού.
Πως το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα;
Καπνίζοντας, καρκινογόνες ουσίες εισέρχονται στον πνεύμονα και προκαλούν βλάβη στο γενετικό υλικό (D.N.A.) των κυττάρων του πνεύμονα. Έτσι τα κύτταρα που έχουν υποστεί την παραπάνω βλάβη, χάνουν τον έλεγχο του πολλαπλασιασμού και της ανάπτυξης τους και καθίστανται, καρκινικά.
Βοηθάει η διακοπή του καπνίσματος;
Ναι, διότι όσο νωρίτερα διακόψει κανείς το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.
Η διακοπή του καπνίσματος ελαττώνει κατά 30%-50% τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα μετά από 10 χρόνια, σε σχέση με αυτούς που συνεχίζουν να καπνίζουν, ενώ μετά από 15 χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα ελαττώνεται σχεδόν στο επίπεδο εκείνων των ατόμων που δεν κάπνισαν ποτέ.
Γενικά, ανεξάρτητα από το είδος του τσιγάρου (ελαφρύ ή βαρύ), όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζουμε ημερησίως και όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.
Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα;
Γίνεται με το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τον εργαστηριακό έλεγχο και τις διάφορες απεικονιστικές μεθόδους όπως: η απλή ακτινογραφία θωρακος, η υπολογιστική τομογραφία θώρακος (C/T), η μαγνητική τομογραφία (MRI) , το υπερηχογράφημα (U/S), η τομογραφία με εκπομπή ποζιτρονίων (PET), η υπολογιστική τομογραφία εκπομπής απλών φωτονίων (SPECT)και το σπινθηρογράφημα οστών (Scaning).
Με τη βοήθεια των παραπάνω μεθόδων:
1. Ανιχνεύουμε ύποπτες περιοχές και ανωμαλίες
2. Συλλέγουμε πληροφορίες που αφορούν το μέγεθος, την εντόπιση και τα σημεία επέκτασης μια κακοήθειας
3. Μπορούμε να διενεργήσουμε κατευθυνόμενη βιοψία
4. Ελέγχουμε τα αποτελέσματα της θεραπείας
Ποια είναι τα είδη της αντιμετώπισης του καρκίνου του πνεύμονα;
Χειρουργική θεραπεία : Εφαρμόζεται και έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν η νόσος βρίσκεται στα αρχικά στάδια.
Ακτινοθεραπεία : Μπορεί να εφαρμοστεί προεγχειριτικά (για τη σμύκρινση του όγκου ώστε μετά να γίνει χειρουργική αφαίρεσή του), μετεγχειριτικά (ώστε να καθαριστεί η περιοχή από τυχόν υπολειμματικά καρκινικά κύτταρα, σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία.
Χημειοθεραπεία: Με τα σύγχρονα χημειοθεραπευτικά φάρμακα που υπάρχουν, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον καρκίνο του πνεύμονα.
Πως μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα (πρόληψη);
Για να μειωθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα θα πρέπει να μη γίνεται έκθεση στους διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω (κάπνισμα, ρύπανση, βλαπτικές βιομηχανικές ουσίες κλπ).
Τέλος πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα καθώς και οι δίαιτες πλούσιες σε βιταμίνη Α &C και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, ενώ αντίθετα η κατάχρηση αλκοολούχων ποτών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Now Doctor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου