Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ...

Οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης οι οποίοι και ερευνούν την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έχουν ολοκληρώσει την έρευνά τους και κατά τις πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσουν και στον καταλογισμό ή μη ποινικών ευθυνών στα μη πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων «πρωταγωνιστούν» στην υπόθεση αλλοίωσης της λίστας.

Μάλιστα, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, λίγο πριν ρίξουν την... αυλαία στην έρευνά τους, είχαν ζητήσει από την επιτροπή της Βουλής, που ερευνά τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τις καταθέσεις που έδωσαν, ενώπιον της, ο νομικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Τάσος Μπάνος, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης και ο υπάλληλος του υπουργείου, αρμόδιος για θέματα φορολόγησης μεγάλου πλούτου, Χρήστος Αθανασίου.



«Καταλύτης τα πορίσματα»

Οι δύο εισαγγελείς εξέτασαν εξονυχιστικά τις καταθέσεις αυτές αλλά ως «καταλύτης» θα λειτουργήσει όπως όλα δείχνουν στον καταλογισμό ή μη των ποινικών ευθυνών στα μη πολιτικά πρόσωπα, τα αποτελέσματα των ελέγχων που έκανε το ΣΔΟΕ στους συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν καλέσει και έχουν εξετάσει ως υπόπτους τέλεσης τεσσάρων κακουργημάτων τους συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ελένη Παπακωνσταντίνου, τον σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδη και τον Ανδρέα Ρωσσώνη σύζυγο της άλλης εξαδέλφης του Γ. Παπακωνσταντίνου Μαρίνας.

Η Ελένη Παπακωνσταντίνου και ο Σ. Σικιαρίδης, έχουν υποστηρίξει ότι ο λογαριασμός ύψους 1,222 εκατ. δολαρίων που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την αρχική λίστα Λαγκάρντ, περιλαμβάνει χρήματα από νόμιμες πηγές που είναι φορολογημένα. Ανέφεραν χαρακτηριστικά στο υπόμνημα που είχαν καταθέσει στους εισαγγελείς: «Όπως προκύπτει από τα προσαγόμενα εκκαθαριστικά της φορολογικής αρχής, από το έτος 1987, που υποβάλλουμε κοινή δήλωση, τα εισοδήματά μας ανέρχονται μέχρι την 31.12.2011 σε 5.725.441 ευρώ συνολικά και μέχρι τη χρήση του έτους 2007  σε 4.172.816 ευρώ συνολικά.  Υπερκαλύπτουν, δηλαδή, το ποσό του λογαριασμού που έδωσε λαβή στην έρευνα. Διευκρινίζεται ότι στα πιο πάνω περιλαμβάνεται και ποσό 70.946.300 δραχμών που εισεπράχθη από τον πρώτο εξ ημών, από την πώληση της Rex. Τονίζεται εδώ ότι εμείς, πρωτογενώς, δεν είχαμε λογαριασμό στην τράπεζα HSBC Γενεύης. Μάλιστα, δε ούτε στη Γενεύη. Διατηρούσαμε λογαριασμό στην National Repuplic Bank  στον Λουγκάνο της Ελβετίας» η οποία όπως λένε, συγχωνεύτηκε με την HSBC». 

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ρωσσώνης έχει υποστηρίξει ότι ο λογαριασμός που τηρούσε στην HSBC δεν άνοιξε και έκλεισε αυθημερόν, όπως είχε ειπωθεί αρχικά. Ο ίδιος προσκόμισε παραστατικά ελληνικής τράπεζας  με ημερομηνία 1.2.05 από τα οποία αποδεικνύεται ότι τότε μετέφερε τα ποσά που είχε στην HSBC στην Ελβετία «και δη 715.112,47 και 113.531,94 δολάρια ΗΠΑ αντίστοιχα» στην ελληνική τράπεζα. Όπως αναφέρει: «Από τότε ο λογαριασμός μου στην τράπεζα HSBC έκλεισε. Άρα, το θρυλούμενο, ως περίεργο, ότι ο λογαριασμός αυτός άνοιξε και έκλεισε αυθημερόν, δεν είναι αληθές. Την μεταφορά αυτή την πραγματοποίησα δυνάμει του άρθρου 38 του νόμου 3259/2004, καταβάλλοντας τον αντιστοιχούντα φόρο και εξαντλώντας την  φορολογική μου υποχρέωση για τα κεφάλαια αυτά». 

Ακόμη, ως ύποπτοι διάπραξης σοβαρών αδικημάτων είχαν κληθεί από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς και είχαν καταθέσει οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης και Ιωάννης Καπελέρης, αλλά και η συνεργάτιδα του πρώτου Γαλάτεια Μανέ.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τον περασμένο Φεβρουάριο, οι οικονομικοί εισαγγελείς κάτω από άκρα μυστικότητα είχαν μεταβεί στο υπουργείο Οικονομικών μαζί με τον συνεργάτη του Γ. Παπακωνσταντίνου και βασικό μάρτυρα στην υπόθεση Γιώργο Αγγελόπουλο, όπου και κατέσχεσαν τους υπολογιστές στους οποίους εκείνος αντέγραψε το CD της λίστας Λαγκάρντ. Μετά την έφοδο στο υπουργείο Οικονομικών τα εγκληματολογικά εργαστήρια έκαναν φύλλο και φτερό τα αρχεία των υπολογιστών αλλά και τους σκληρούς δίσκους για να διαπιστώσουν εάν εκεί πράγματι έγινε η αλλοίωση της λίστας. Οι όποιες διαπιστώσεις τους, αναμένεται επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ποινική εξέλιξη της υπόθεσης.

Η έφοδος των οικονομικών εισαγγελέων στο υπουργείο Οικονομικών ήρθε μετά την πρώτη κατάθεση που είχε δώσει ενώπιον τους ο Γ. Αγγελόπουλος, τον περασμένο Ιανουάριο. Στην κατάθεσή του αυτή ο συνεργάτης του πρώην υπουργού είχε περιγράψει με λεπτομέρειες πως έκανε τη επιλογή των 20 μεγαλοκαθετών κατ' εντολή του Γ. Παπακωνσταντίνου, πως αντέγραψε το αρχείο της λίστας στο υπολογιστή του στο υπουργείο, αλλά και την απάντηση που του έδωσε ο προϊστάμενος του υπουργός όταν ολοκλήρωσε την συλλογή των ονομάτων. «Ωραία ότι δούλεψες, διέγραψε το» κατέθεσε ο Γ. Αγγελόπουλος ότι του είπε ο Γ. Παπακωσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου