συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις είναι τόσο καθαρή, ώστε να μην επιδέχεται οποιασδήποτε παρερμηνείας.
«Θέλουμε να εκφράσουμε τη διαφωνία μας στην πώληση των κερδοφόρων, δημόσιων εταιριών. Δεν πρέπει κάτω από το άγχος της πίεσης των δανειστών να πωληθούν χρήσιμοι φορείς, μόνο για εισπρακτικούς, δημοσιονομικούς λόγους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι φορείς αυτοί πρέπει να μείνουν με το ίδιο καθεστώς λειτουργίας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί ειδική συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, με θέμα τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων εντός των τοπικών γεωγραφικών ορίων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της, παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις, συμφώνησαν με τη γενική κατεύθυνση του πνεύματος που αποτυπώνεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες στην κομματική συνεδρίαση συμφωνήθηκε να ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα κύκλος επισκέψεων σε όλους τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι θέσεις της οργάνωσης. Την ίδια ώρα η γραμμή της Ιπποκράτους επί των συγκεκριμένων ζητημάτων είναι μάλλον …ομιχλώδης, η δε σιωπή της εντείνεται το τελευταίο διάστημα και όσο προχωρούν οι διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων.
Τοπικοί κομματικοί παράγοντες πάντως υποστηρίζουν ότι το δικό τους δυναμικό «όχι », δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση απόκλιση από τις κατευθύνσεις και τις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνουν αντιθέτωςότι η επαναδιαπραγμάτευση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, αλλά και των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμφωνία με τους δανειστές, όπως επίμονα ζητά ο Ε. Βενιζέλος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διευκρινιστούν οι κανόνες των ιδιωτικοποιήσεων.
Για την ΕΥΑΘ
Αναλυτικότερα για την ΕΥΑΘ επισημαίνουν ότι «η δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στη θέση ενός κρατικού μονοπωλίου δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Πρόσφατα παραδείγματα μεγάλων πόλεων στην Ευρώπη και όχι μόνο, που με δημοψήφισμα αποφάσισαν οι εταιρίες ύδρευσης να παραμείνουν σε κοινωνικό, αυτοδιοικητικό και δημόσιο έλεγχο, μας δείχνουν την κατεύθυνση. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι το ιδιωτικό μονοπώλιο εγκυμονεί κινδύνους υποβάθμισης της ποιότητας του νερού, αύξηση των πωλήσεων των εμφιαλωμένων νερών και τιμολογιακές πολιτικές εις βάρος των πολιτών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ρυθμιστικών αρχών».
Για τον ΟΛΘ
Η θέση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης για το λιμάνι είναι ότι «πρέπει να παραμείνει, ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς υπό δημόσιο έλεγχο, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους με βάση την κερδοφορία του, αλλά και για εθνικούς λόγους, δίνοντας βαρύτητα παράλληλα στην αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών του δυνατοτήτων. Πρέπει η όποια διαδικασία να αφορά μακροχρόνια παραχώρηση – αξιοποίηση χώρων και να μην αγγίζει την μετοχική σύνθεση του ΟΛΘ».
Για την ΕΒΖ
Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, εκτιμάται ότι αποτελεί βασικό πυλώνα του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας μας και υπό αυτή την έννοια πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση της συνέχειας της παραγωγικής δραστηριότητας. «Η συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας μόνο οφέλη μπορεί να προσκομίσει στη εθνική οικονομία και τους αγρότες μας. Οι δικλείδες ασφαλείας για την παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα μας (λειτουργία εργοστασίων- ολοκληρωμένη καλλιέργεια τεύτλων) τουλάχιστον των 158.000 τόνων της εθνικής ποσόστωσης πρέπει να διασφαλίζονται και να αποτελούν αναγκαίο όρο αλλά και κόκκινη γραμμή για την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης από τους ιθύνοντες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου