Το δείγμα αποτελούν οι κάτοικοι της Ελαφονήσου. Κατά τους
ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης «PERSEAS» όμως μπορούν, ποιοτικά
και ποσοτικά, να γενικευτούν στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού με
στατιστική απόκλιση 5 ποσοστιαίων μονάδων χωρίς σημαντικό κίνδυνο
σφάλματος ή διαφοροποιήσεων.
Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου
Από την εξέταση του σωματικού βάρους και των διατροφικών συνηθειών,
διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από το 70% έχουν υπερβάλλον βάρος, 22%
είναι παχύσαρκοι και 14% νοσηρώς παχύσαρκοι.
Το 25% του δείγματος κάνει καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα όσπρια καταναλώνονται από το 70% των νησιωτών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ για τους περισσότερους τα ψάρια αποτελούν σταθερή διατροφική συνήθεια τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
Αντιθέτως, περισσότεροι από το 50% καταναλώνουν κόκκινο κρέας 1-2 φορές εβδομαδιαίως, ενώ με την ίδια συχνότητα καταναλώνει άσπρο κρέας (κυρίως πουλερικά) το 60%.
Στο πλαίσιο των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, το 37,5% του
πληθυσμού γνωρίζει ότι πάσχει από υπέρταση, το 37% γνωρίζει ότι πάσχει
από κάποιας μορφής δυσλιπιδαιμία, ενώ το 10% γνωρίζει ότι έχει σακχαρώδη
διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, το 10% του πληθυσμού έχει ιστορικό
στεφανιαίας νόσου, 11% περιφερικής αγγειακής νόσου και μόλις 3%
αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το 45% του πληθυσμού παρουσιάζει
υψηλές τιμές χοληστερίνης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της
Ελαφονήσου (περίπου 90%, σε αυτούς δηλαδή που δεν έχουν υποστεί κάποιο
καρδιαγγειακό επεισόδιο) μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα πρωτογενούς
πρόληψης, ενώ στους υπόλοιπους η συνεχής ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα
καρδιαγγειακής υγείας μπορεί να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της
δευτερογενούς πρόληψης.
Πηγή : protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου