Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Οι υποψηφιότητες για την Κομισιόν, τα γερμανικά παιχνίδια και οι ελληνικές αγωνίες

Ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος αναμένεται να έχει αναβαθμισμένο πολιτικά ρόλο, ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Αθήνα, θα τον επιλέξει όμως ουσιαστικά το Βερολίνο.Για πρώτη φορά σε αυτές τις ευρωεκλογές σύμφωνα με τη συνθήκη της Λισαβόνας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αναδειχθεί από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, άρα εμμέσως από τους Ευρωπαίους πολίτες. Στην πραγματικότητα όμως
σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η επιλογή του προσώπου ήδη αποτελεί αντικείμενο υπόγειας διαπραγμάτευσης για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους της… Γερμανίας, η οποία και σε αυτό το θέμα θα παίξει τον κύριο ρόλο. 
Στο Βερολίνο οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών συνεχίζονται και ένα από τα ανταλλάγματα που φέρεται να είναι έτοιμη να προσφέρει η Άνγκελα Μέρκελ στο SPD είναι η θέση του προέδρου της Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη καταλήξει στον υποψήφιο, ο οποίος τυγχάνει να είναι Γερμανός.
Πρόκειται για το σημερινό πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σημειωτέον ότι την περασμένη Τρίτη ήταν ομιλητής στην εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στις Βρυξέλλες, όπου μίλησε για αλληλεγγύη και για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναζητεί πάντως ακόμη το δικό του υποψήφιος. Δύο πολιτικά ονόματα συζητούνται σύμφωνα με πληροφορίες: Η σημερινή αντιπρόεδρος της Κομισιόν, εκ Λουξεμβουργου ορμώμενη, Βίβιαν Ρέντινγκκαι ο σημερινός επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και στέλεχος του κόμματος του Νικολά Σαρκοζί, Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ.
Πέρα από το γεγονός ότι η τελική απόφαση της Ευρωβουλής θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το αποτέλεσμα των ισορροπιών στο Βερολίνο, οι υποψήφιοι των ευρωπαϊκών κομμάτων για την προεδρία της Κομισιόν θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείες κάθε κόμματος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Θα είναι οι επικεφαλής της καμπάνιας και θα περιοδεύσουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δίνοντας ένα πιο πολιτικό- ευρωπαϊκό χαρακτήρα στην αναμέτρηση.
Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας (επίσης με γερμανική παρέμβαση, καθώς ήταν πρόταση του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke), ελπίζοντας ότι χάρη σε αυτό θα προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους.
Αυτό ακριβώς φοβούνται πολλοί και στη Ν.Δ, με τη Συγγρού να σχεδιάζει εκστρατεία αποδόμησης της υποψηφιότητας Τσίπρα, επιχειρηματολογώντας ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά αντιπροσωπεύει πολλά περιθωριακά κόμματα της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αντιευρωπαϊστές, αλλά και ότι φυσικά δεν υπάρχει καμία περίπτωση ανάδειξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα, δεδομένης της μικρής ισχύος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενδιαφέρον έχει επίσης εάν το ΚΚΕ, το οποίο επίσης ανήκει στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Ευρωβουλή, θα στηρίξει την υποψηφιότητα Τσίπρα ή όχι, κάτι που επίσης σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η Ν.Δ.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα του προέδρου της Κομισιόν δίνει ένα πιο βαθύ πολιτικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, σε μία χρονική στιγμή που το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού αυξάνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δέχεται αυγά από διαδηλωτές.

thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου