Πανελλαδική πρωτιά για το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εμφύτευση συσκευής νευροδιεγέρτη του υπογλωσσίου νεύρου για την αντιμετώπιση του συνδρόμου υπνικής άπνοιας σε νεαρό ενήλικα. Την πρωτοποριακή επέμβαση έκανε ο διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής, καθηγητής Ιωάννης Κωνσταντινίδης, και η ομάδα του.
Tο Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο (ΣΑΑΥ) είναι μια κλινική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που φυσιολογικά μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο αναπνοές και προσδιορίζεται περίπου ίση με διάρκεια 10 δευτερολέπτων.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Μακεδονία, οι διάφορες χειρουργικές μέθοδοι για αντιμετώπιση του ΣΑΑΥ έχουν περιορισμένη επιτυχία και συνιστώνται για ασθενείς με σύνδρομο ήπιας έως μέτριας βαρύτητας. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το κίνητρο για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με σκοπό την αντιμετώπιση του ΣΑΑΥ, στοχεύοντας στο να διατηρηθεί ανοιχτός ο αυλός του φάρυγγα κατά τον ύπνο, μέσω διέγερσης του υπογλωσσίου νεύρου.
Στόχος της διέγερσης του υπογλωσσίου είναι η αύξηση του τόνου των μυών της γλώσσας-φάρυγγα με συνέπεια τη διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού κατά τον ύπνο, χωρίς αυτό να προκαλεί αφύπνιση του ασθενούς.Τα βασικά στοιχεία του συστήματος αποτελούν: ο επεξεργαστής-γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών που εμφυτεύεται στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, το ηλεκτρόδιο διέγερσης που μεταφέρει το ερέθισμα στο υπογλώσσιο νεύρο και ο αισθητήρας που λαμβάνει ερέθισμα από το θωρακικό τοίχωμα κατά την έναρξη της εισπνοής για συγχρονισμό αυτής με την έκλυση του παλμού προς το νεύρο. Η τοποθέτηση του συστήματος απαιτεί χειρουργική επέμβαση υπό γενική αναισθησία. Επιμέρους ρυθμίσεις της συσκευής γίνονται με τη χρήση τηλεχειριστηρίου και η επαναφόρτιση της μπαταρίας με επαγωγή, όπως και σε άλλες συσκευές αντίστοιχης τεχνολογίας.
thestival
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου