Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ.ΠΕΤΑΛΩΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ"

- Ποιοι κύκλοι και γιατι κατα τη γνωμη σας επιζητούν μέσω της βίας την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας και τη πολιτικη ανωμαλία;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ενιαίο "συνωμοτικό κέντρο" εναντίον του τόπου μας. Τα φαινόμενα που ζούμε είναι άθροισμα πολλών μικρότερων συμπεριφορών, στάσεων και επιδιώξεων. «Μικρότερων» εννοώ σε σχέση με το αποτέλεσμα της παραλυσίας που προκαλούν. Δεν έχει συνειδητοποιηθεί από μεγάλη μερίδα πολιτικών και πολιτών το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Και θα βρισκόμαστε για πολύ καιρό. Οι ψευδαισθήσεις και η καλλιέργεια εκτός χρόνου προσδοκιών,

αποτελούν απλώς καύσιμο για την άλλοτε αντικοινωνική, άλλοτε χωρίς καμία προοπτική κι άλλοτε συνδυαστικά , στάση των πολιτικών δυνάμεων. Ταυτόχρονα βιώνουμε την πραγματικότητα μιας καθημερινά ξαφνιασμένης κοινωνίας που χρόνια εκπαιδεύτηκε από το σύστημα με συγκεκριμένα πρότυπα στο να καταναλώνει, να διεκδικεί και να μιμείται χωρίς να υπερασπίζεται το κανονικό, το λειτουργικό, το βιώσιμο. Περιμένοντας λύσεις και επιρρίπτοντας ευθύνες κατά τον ίδιο τρόπο.

- Ο στόχος ειναι η αποσταθεροποίηση αλλα μετα απο αυτο τι θα εχουμε;
Αποσταθεροποιημένη είναι η κοινωνία λόγω της κρίσης που προκάλεσε η διάχυση της χαλαρότητας στα δημόσια πράγματα την 6ετία Καραμανλή , όταν στην πραγματικότητα ήταν ήδη αργά, η αδυναμία κατόπιν του ΠΑΣΟΚ να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τις δύσκολες αποφάσεις για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης και τα μνημόνια και να συγκρουστεί αποφασιστικά και μέχρι τέλους με τις περίεργες αλλά αναμενόμενες συμμαχίες κατά των μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησε. Η πιρουετική στάση και μετάλλαξη της τραγικά ανεύθυνης ΝΔ που μετατράπηκε σε "υπεύθυνη" κυβέρνηση, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που καθημερινά ακροβατεί στον άκρατο λαικισμό και την επιτηδευμένη σοβαρότητα, για τα οποία όμως δεν πείθει. Όλοι θα κριθούμε για τη διαχρονική στάση και συνέπειά μας. Όσοι έδωσαν ρεσιτάλ ανευθυνότητας όταν έπρεπε να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια, τώρα καρπώνονται τα οφέλη από τα κόστη άλλων εκείνης της περιόδου. Το πληρώνουμε τώρα και ως κοινωνία όταν εκείνοι χαριετίζονται στις συνεντεύξεις τους με το εύκολο αστειάκι του "λεφτά υπάρχουν" . Κάποιοι που φούσκωσαν λόγω των ψευδαισθήσεων του λαού για ύπαρξη λύσεων τύπου «δεν πληρώνω», «στάση πληρωμών» και «με ένα νόμο ένα άρθρο επαναφορά στο 2009» θα προσγειωθούν έτσι κι αλλιώς απότομα. Ούτε την κυβέρνηση της σταθερότητας απολαμβάνουμε για να επιτρέπεται και η σημερινή μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ που πολλές φορές γίνεται βασιλικότερο του βασιλέως, ούτε όμως την προοπτική της σταθερότητας μας διασφαλίζει κάποια άλλη κυβερνητική εναλλακτική επιλογή. Γιαυτό πιστεύω ότι η αποσταθεροποίηση είναι προιόν της ασφυξίας που δημιουργεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό, για την αλλαγή του οποίου οφείλουμε να συνδράμουμε σοβαρά και υπεύθυνα όλοι για να μην καταρρεύσει ο τόπος.

-Η κυβέρνηση αντέχει κ. Πεταλωτή; Τα νέα μέτρα περνάνε απο τη βουλή; Αλλα απο τη κοινωνια;

Η Κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της ρευστότητας που αποτυπώθηκε στις εκλογές, αντέχει όσο έχει αντίπαλο μια αντιπολίτευση των ευχολογίων και της στείρας «επίρριψης ευθυνών». Αν όμως συνεχίσει να παραμένει απαθής μπροστά στην ανάγκη γενναίων μεταρρυθμίσεων και μέριμνά της είναι η ικανοποίηση συμπλεγμάτων και προσωπικών αναγκών , δεν θα τη διασώσει ούτε ο ευνοϊκός για αυτήν παράγοντας αυτής της αντιπολίτευσης . Νέα μέτρα, όσο αυτά δεν πείθουν για την αποτελεσματικότητά τους και με δεδομένο το σημείο που έχει περιέλθει μετά τέσσερα χρόνια η κοινωνία, δεν περνάνε στο λαό, αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι αδράνειας για κανέναν ούτε επιχείρημα απέναντι στην τρόικα. Ας δουλέψει η Κυβέρνηση σωστά για να μη χρειαστούν νέα μέτρα. Τα προεκλογικά της ΝΔ περί επαναδιαπραγμάτευσης, ανάπτυξης κλπ απλώς τα αφήνω ασχολίαστα.

- Τι μερίδιο ευθύνης εχει το ΠΑΣΟΚ για ολα οσα συμβαίνουν;
Μεγάλο και πλέον αυτονόητο . Τεράστια η ευθύνη και του ΠΑΣΟΚ, και σε επίπεδο λειτουργίας του κόμματος, στελεχών,κυβερνήσεων. Και την ανέλαβε θαρραλέα, έντιμα και ειλικρινά.Και παρά το ότι παρέλαβε την "καυτή πατάτα" από την κυβέρνηση Καραμανλή, δέχτηκε και ανέλαβε όλο το πολιτικό κόστος με τη συγκεκριμένη επιλογή να προκαλέσει μετά από πολύ αγώνα το σχηματισμό του τριμερούς μηχανισμού στήριξης , αντί να λιποτακτήσει μέσω εκλογών ή τεχνητών κρίσεων, οπως πολύ εύκολα κυκλοφορεί σήμερα από πολλούς μετά Χριστόν προφήτες. Και παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, εμείς είπαμε τότε ότι για να ανακάμψει η χώρα απαιτείται παράλληλα με τις υποχρεώσεις του μνημονίου να κάνουμε μεγάλες αλλαγές, μεταρρυθμίσεις που θα πηγαίνουν τη χώρα μπροστά. Για να μην γυρίσουμε στα ίδια μόλις τελειώσουν τα μνημόνια. Και κάναμε ή ξεκινήσαμε μεγάλες τομές, που σήμερα είτε αντιμετωπίζονται ως αυτονόητες είτε ξηλώνονται από την σημερινή "υπεύθυνη κυβέρνηση". Η αυτοκριτική όμως θα πρέπει να ανοίξει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις άμεσα για να πεισθεί και η κοινωνία ότι υπάρχει μια στοιχειώδης ειλικρίνεια.Και από αυτές που κυβέρνησαν , αλλά και από τις "αμόλυντες", τουλάχιστον ως προς τις μεταλλάξεις τους. Το "λεφτά υπάρχουν" του Παπανδρέου και μάλιστα σε διάφορες στρεβλές εκδοχές το ακούμε καθημερινά από πολιτικούς, δημοσιογράφους, πολίτες. Αλλά και οι κύριοι των Ζαππείων και της επαναπρόσληψης όλων των απολυθέντων δημοσίων υπαλλήλων, της κατάργησης του μνημονίου με ένα άρθρο, του ευρώ που δεν είναι φετίχ και πολλά άλλα με τα οποία εκλέχθηκαν ως πρώτο και δεύτερο κόμμα, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον να ονομάζονται με τα σλόγκαν αυτά, αφού είναι τόσο αστείο αλλά και τόσο τραγικό, ειδικά σήμερα.

- Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν το κοστος αλλα οι υπουργοί του κ. Σαμαρα φαίνεται πως κατι κάνουν για να μην υπάρξουν και νέα μετρα. Ποιο ειναι το συμπέρασμα σας;
Ζούμε κι εδω ένα θέατρο μετάθεσης ευθυνών. Ο "κακός" είναι ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος τυχαία είναι και υπερκομματικός και η ΝΔ "αντιστέκεται".Έτσι τουλάχιστον παρουσιάζεται το θέαμα, βουλευτές της ΝΔ να επισκέπτονται τον κ.Στουρνάρα για να διαπραγματεύονται και να του βάζουν κόκκινες γραμμές.Ο κακός και οι καλοί.Όχι στα πλαίσια μιας θεμιτής διαβούλευσης, αλλά ενός παζαριού παλιάς εποχής που ο καθένας φροντίζει - στη σημερινή εποχή τονίζω - για το βιλαέτι του . Άλλος για το Παλαιό Ψυχικό κι άλλος για τα μαντριά της περιοχής του.Κι αυτό ονομάζεται σοβαρότητα και κατά τα άλλα φταίνε πάλι οι "άλλοι".

-Πως θα χαρακτηρίζατε τη κυβέρνηση του κ. Σαμαρα; Μέχρι που μπορείτε να πάτε μαζι; 
Εάν ακολουθούνταν τα ευρωπαικά δεδομένα των κυβερνήσεων συνεργασίας, θα μπορούσε να είναι μια κυβέρνηση στοχεύσεων, σοβαρή και υπεύθυνη. Ξεκίνησε ως τρικομματική χωρίς ουσιαστικό πλαίσιο και συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, παρά την όψιμη αλλά αργοπορημένη συμφωνία που αποτελεί δικαιολόγηση του "βλέποντας και κάνοντας".Σε ορισμένους τομείς οι υπουργοί της κάνουν σωστή δουλειά, οι οποίοι υποβαθμίζονται με το "κατόπιν εντολής". Χωρίς συγκεκριμένο μπούσουλα, σε μιά εποχή που θα έπρεπε και θα μπορούσε πλέον να είναι τα πάντα χαρτογραφημένα, για την έξοδο από την κρίση αλλά κυρίως με Εθνικό Σχέδιο το οποίο ούτε καν θεωρητικά υπάρχει. Η επίκληση του κινδύνου της ακυβερνησίας και της δήθεν "αποφασιστικότητας" από μόνη της δεν αρκεί.

-Το ΠΑΣΟΚ απο τι πάσχει θα λέγατε; Τι πρεπει να κανει για να ανακτήσει τις δυνάμεις του;
Από ενοχικό σύνδρομο και αυτοεγκλωβισμό στο βαθμό που δεν έχει στρατηγική. Αρκείται να συγκυβερνά λες και δεν υπάρχει επόμενη μέρα για το ίδιο. Το θολό αυτό μήνυμα δημιουργεί απόλυτη σύγχυση στους πολίτες που στις συνθήκες αυτές ψάχνουν πιο αυθεντικές λύσεις. Πιστεύω ότι ακόμη υπάρχει χρόνος για ένα μεγάλο προσκλητήριο στους ανθρώπους της δημοκρατικής παράταξης, για μια νέα αρχή και όχι να πιανόμαστε από "έξωθεν ή άνωθεν λύσεις" που βεβαίως έχουν την αξία τους, αλλά όχι ότι μπορούν χωρίς αλλαγή τακτικής και στρατηγικής να επανασυστήσουν την πολυθρύλητη κεντροαριστερά.

-Τι χρειαζεται να κανει η κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί με την τροικα; Μπορεί ο κ. Σαμαρας να διαπραγματευτεί μαζι τους;

Χρειάζεται αφενός αλήθεια στο λαό και αυτοκριτική για τις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε για να γίνει πρωθυπουργός, γιατί αλλοιώς παραδίδει την ίδια συνταγή στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση οφείλει να σχηματοποιήσει σε 5 βασικούς άξονες και να εξηγήσει με κατανοητό τρόπο ότι έχει – αν έχει και πρέπει να έχει – ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλαγής της ελληνικής κοινωνίας και να το υπερασπιστεί απέναντι στο λαό και την τρόικα. Αν δεν το θέλει ο λαός αυτό, ας επιλέξει κάτι άλλο. Όχι «βλέποντας και κάνοντας», και «άστο για τον επόμενο».Χρειάζεσαι εθνική συστράτευση την οποία όμως στις σημερινές συνθήκες δύσκολα τη χτίζεις. Και πάντως όχι με φανφάρες.

-Με δεδομένο οτι εχουμε μπει πλέον στο κύκλο των συνεργασιών, το ΠΑΣΟΚ πιο εύκολα με ποιο κομμα θα μπορούσε να τα βρει καλύτερα, με τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ ; τη ΔΗΜΑΡ η με το κομμα του κ. Λοβέρδου;

Είμαι σαφώς υπερ των "προοδευτικών" λύσεων. Το ερώτημα όμως είναι γιατί πολλοί κεντροαριστεροί θεωρούν αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ, πόσοι και ποιοι έχουμε ειλικρινές ενδιαφέρον για τον τόπο ώστε να κάνουμε τους συμβιβασμούς για τη συγκρότηση του άκρως απαραίτητου "κεντροαριστερού" πόλου που να είναι εκλογικά αξιόπιστος και κοινωνικά αποδεκτός.

- Η άποψή σας για τους χειρισμούς στην ΕΡΤ
Η ανάγκη εξυγίανσης της ΕΡΤ οδήγησε σε ένα αλαλούμ κατάργησης της ¨κρατικής" ΕΡΤ χωρίς στοιχειώδες σχέδιο αντικατάστασής της από μια δημιουργική "δημόσια" ραδιοτηλεόραση. Με την επίφαση της αποφασιστικότητας και τις ανάγκες λόγω ελληνικής προεδρίας της ΕΕ παίχτηκε άλλο ένα επεισόδιο. Χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Το ότι όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα θα μπορούσε να είναι το θετικό στοιχείο.Το κακό είναι ότι είναι πρωτόγονα και χωρίς σχέδιο. Το να μιλάμε για αποφασιστικότητα και νομιμότητα όταν η ανοργανωσιά έχει ως αποτέλεσμα έξι μήνες μέχρι τώρα χωρίς δημόσιο φορέα ραδιοτηλεόρασης και με προοπτική "βλέποντας και κάνοντας", αποδεικνύεται και εδώ φθηνός επικοινωνιασμός και φυσικά όχι μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου