Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ένα Εθνικό Συμβόλαιο πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου

Η συγκέντρωση πλούτου αποδομεί τις δημοκρατίες μας, η διαφθορά δημοσίων προσώπων ακόμη και δικαστών έχουν βαθύνει την ανισότητα, που αυξάνεται παγκοσμίως, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του απόψε στο Σύλλογο Αποφοίτων του Χάρβαρντ στην Αίγλη του Ζαππείου.Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ελληνική κρίση στάθηκε στις ευθύνες των
Βρυξελλών. Επισήμανε ότι, παρότι δημιουργήθηκε μετά από επίπονες προσπάθειες ο μηχανισμός στήριξης, αποφεύχθηκε η χρεοκοπία το 2010 και η χώρα μας έλαβε το μεγαλύτερο δάνειο, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε η ΕΕ την κρίση υπονόμευσε τον ίδιο τον πυρήνα των βασικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«H ηγεσία της Ευρώπης υιοθέτησε την αφήγηση ότι για όλα φταίει η Ελλάδα και η Περιφέρεια, ενώ δεν αντέδρασε αποτελεσματικά στην ιλιγγιώδη άνοδο του ελλείμματος και του χρέους της χώρας. Αποτέλεσμα αυτών, είπε ο κ. Παπανδρέου,«η δημοσιονομική ευθύνη και προσαρμογή, απολύτως απαραίτητη, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα». , «η δημοσιονομική ευθύνη και προσαρμογή, απολύτως απαραίτητη, μετετράπη σε αυστηρή λιτότητα».
Ο ελληνικός λαός με τεράστιες θυσίες, συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός, μείωσε το έλλειμμα και ο κόπος μας πρέπει να αποτελέσει βάση για την ενότητά μας και βάση για τις μεταρρυθμίσεις. Επισήμανε ότι με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα έχει το ηθικό δικαίωμα και την υποχρέωση να μιλήσει καθαρά στη διεθνή κοινότητα και πως ωστόσο, η Ευρώπη καλείται να επιλέξει είτε να υποταχθεί στις διεθνείς εξελίξεις, είτε να οδηγήσει την παγκοσμιοποίηση προς μια πιο δημοκρατική και ανθρώπινη κατεύθυνση.
«Σήμερα, προς το τέλος του μνημονίου, η Ελλάδα πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά», υπερτόνισε.
Ο κ.Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί μετά το μνημόνιο μία ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική τακτική. Η κυβέρνηση μου, συμπλήρωσε, έκανε μία δυναμική αρχή παρά το γεγονός η λιτότητα, που μας επιβλήθηκε  και μεταρρυθμίσεις δεν πάνε μαζί.
Εστίασε στην ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως η παιδεία, η πράσινη ενέργεια, η μεσογειακή διατροφή και η αιολική ενέργεια.
Πρέπει να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία μας, να δημιουργήσουμε μία Δημοκρατία ισχυρών αξιών μετά το μνημόνιο, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Πρέπει να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου, επανέλαβε ο κ. Παπανδρέου υπερτονίζοντας πως οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν με τη συμμετοχή του λαού μέσα από ευρύτατες διαδικασίες.  «Πρέπει να αισθανθεί ο Έλληνας πως είναι δικό του το κράτος, μέσα από ευρεία διαβούλευση και τη διενέργεια δημοψηφισμάτων. Να καθίσουμε όλοι στο τραπέζι για ένα νέο Εθνικό Συμβόλαιο για να αλλάξουμε τα πράγματα» προς το καλύτερο πρότεινε ο κ. Παπανδρέου.

matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου