Διαλεκτικό είναι το Υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες καθώς ο
υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης τόνισε ότι «Πολλά από τα αιτήματα των
αγροτών αντιμετωπίστηκαν, όπως και το θέμα της ρύθμισης των ενυπόθηκων
δανείων.
Ζητούσαν απλούστευση στο μέτρο της τήρησης βιβλίων εσόδων εξόδων, και αυτό κάναμε. Δεν χαρίζουμε κάτι. Μειώθηκε η παρακράτηση του φόρου από το 55% στο 27,5%». Μάλιστα ανέφερε: «Σέβομαι τους αγώνες των αγροτών και πιστεύω ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος»
Ύστερα από ερώτηση της Προέδρου της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Βουλή, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρών και μεσαίων αγροτών της χώρας μας, ο υπουργός υπογράμμισε:
«Το γεγονός ότι ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών στις κινητοποιήσεις τους, αφαιρέθηκαν από τη λίστα των αιτημάτων και περιορίστηκαν περισσότερο στο θέμα της τήρησης των στοιχείων για τα έσοδα και έξοδα, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι πολλά απ' αυτά τα αιτήματά τους αντιμετωπίστηκαν.
Για παράδειγμα, δεν ήταν αίτημα και των δικών σας βουλευτών και των γεωργών να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια που είχαν μείνει στην παλαιά ΑΤΕ; Γι' αυτό ήταν και κόκκινα, είχαν μείνει στον εκκαθαριστή, δηλαδή στο ελληνικό κράτος και μου κάνει εντύπωση γιατί στην ερώτησή σας αναφέρεστε ότι με τον τρόπο αυτό ρυθμίζονται χρήματα και οικόπεδα και χωράφια, τα οποία βοηθούν την τράπεζα. Δεν έχει να κάνει τίποτα ο εκκαθαριστής με την τράπεζα. Εξήγησα και τότε στις συζητήσεις αυτές, ότι το 20% των παλαιών δανείων είχαν μείνει στην παλιά ΑΤΕ που είναι υπό εκκαθάριση ως μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα, όπως είπα, είχαν τόσο πολύ προστεθεί χρήματα από ανατοκισμούς, από υψηλά επιτόκια δανεισμού τότε και μ' ένα παράλληλο πρόβλημα που ήταν η υπερυποθήκευση παγίων των γεωργών και ιδιαίτερα χωραφιών ένεκα αυτών των δανείων, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η παλαιά ΑΤΕ δεν είχε την υποχρέωση να πληρώνει υποθήκες. Κατά συνέπεια έβαζε μεγάλες εκτάσεις, επειδή δεν τεμαχίζονταν και τα χωράφια, οι ίδιοι οι αγρότες ζητούσαν «ρυθμίστε το αυτό το πράγμα διότι έχουμε μισό εκατομμύριο στρέμματα υπερυποθηκευμένα στον εκκαθαριστή, τα οποία δεν μπορούν να μπουν στα σχέδια βελτίωσης, δεν μπορούν να πάρουν άλλα δάνεια, δεν μπορούν να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, όπως και μια σειρά άλλων προβλημάτων. Αυτά ρυθμίσαμε. Γι' αυτό το αίτημα έφυγε από τη λίστα των αιτημάτων των γεωργών. Γιατί το κάναμε».
Τήρηση των βιβλίων
«Έρχομαι στο θέμα που αναφερθήκατε, ιδιαίτερα στα στοιχεία εσόδων εξόδων. Τίποτα από αυτό που έχουμε μέσα δεν ήταν εκτός των αιτημάτων των γεωργών. Οι ίδιοι οι γεωργοί έλεγαν και εμείς τονίζαμε στο Υπουργείο Οικονομικών ότι το μοντέλο που έχει κατά νου και είναι έμπειρο για τον τρόπο που τηρούνται τα στοιχεία αυτά σε εμπορικές ή άλλες βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις, τώρα που μεταφέρεται σε αυτό το παραγωγικό σύστημα το γεωργικό, θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι αυτόματη η μεταφορά. Έχει ιδιαιτερότητες η αγροτική εκμετάλλευση και η αγροτική παραγωγή, δεν είναι καθημερινά τα στοιχεία των εσόδων και των εξόδων. Για παράδειγμα ένας γεωργός μπορεί να οργώνει για 5, 10 μήνες, να καλλιεργεί, να τσαπίζει, να ψεκάζει, να λιπαίνει και στο τέλος του Οκτωβρίου, Νοεμβρίου με τη σοδειά του θα δει ένα εισόδημα. Ποιο είναι το νόημα να πηγαίνει κάθε μήνα να τηρεί χαρτιά; Γιατί στην ουσία μόνο έξοδα θα έχει. Γι' αυτό ζητούσαν αυτή την απλούστευση, η οποία είναι μεγάλη. Μην μειώνετε την προσπάθεια μας αυτή, Είναι μεγάλη απλούστευση να απαλλαγεί ο αγρότης από την τήρηση των βιβλίων. Αυτό δε μας ζήταγαν οι αγρότες; Αυτό κάναμε. Δεν χαρίζουμε κάτι. Το ότι ανέβηκε το όριο- ζητούσαν 20.000 και το υπουργείο Οικονομικών είχε προκρίνει τις 10.000 και βρέθηκε μια μέση λύση- δεν λέει τίποτα. Έτσι όπως γίνεται η ρύθμιση των εσόδων, εξόδων τους και τα στοιχεία, ουσιαστικά στο τέλος του έτους κάποιος θα πάει με τα στοιχεία του και θα πει «αυτές ήταν οι δαπάνες μου, αυτά ήταν τα έσοδα μου, να δούμε πώς θα φορολογηθώ κλπ.».
Παρακράτηση φόρου
«Επίσης μειώθηκε η παρακράτηση του φόρου από το 55% στο 27,5%, κι αυτό ήταν αίτημα των αγροτών. Εμείς πήραμε από το χέρι τις ομάδες και τους συνεταιρισμούς που είναι υγιείς, και τους πήγαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και είπαμε «δέστε την ιδιαιτερότητα των αγροτών που ανήκουν σε ομάδα». Αυτός δεν πουλάει τη σοδειά του σε έμπορο, αλλά τη δίνει στην ομάδα του, έτσι ώστε για παράδειγμα όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί της ομάδας τους να έχουν τη μεγάλη ποσότητα. Η ομάδα το καθαρίζει, το συσκευάζει, το διακινεί. Επομένως ο αγρότης δεν έχει διαχείριση του δικού του ΦΠΑ. Για λογαριασμό όλης της ομάδας, αυτής της συλλογικής προσπάθειας το διαχειρίζεται η ίδια η ομάδα. Αυτό μας ζήταγαν. Αυτό κάνει η ρύθμιση».
e-giakoumis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου