Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Στρος- Καν: Συζητούσαμε με τον Παπανδρέου για Μνημόνιο από το 2009

Με τα δημοσιεύματα των Financial Times να συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις σχετικά με τα όσα έγιναν στις Κάννες στα τέλη του 2011, έρχεται η σειρά του Ντομινίκ Στρος – Καν, ο οποίος μιλώντας σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+, ανέφερε πως είχε συνομιλίες με τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου για δάνειο της Ελλάδας από το ΔΝΤ από το
2009.
Υπενθυμίζεται  ότι τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον δημοσιογράφο και νυν υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου, ο κ. Παπανδρέου είχε αναφερθεί με ιδιαίτερα έντονο ύφος κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Στρος – Καν τονίζει πως είχε κι εκείνος έναν διάλογο με τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος ήταν ο παρακάτω:
Γ. Παπανδρέου: Ντομινίκ, απ’ αυτά που βλέπω εδώ, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ
Στρος Καν: Χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να είναι σίγουροι πως το ΔΝΤ θα έρθει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας
Γ. Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις;
Στρος Καν: Ναι, το πιστεύω
Ο Στρος Καν παραδέχθηκε μάλιστα ότι έγιναν λάθη και πως υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για καθυστέρηση έξι ή 12 μηνών, καθυστέρηση που, κατά τη γνώμη του, επιδείνωσε την κρίση.
«Σφάλαμε ελαφρώς…Σίγουρα έπρεπε να γίνουμε πιο αυστηροί-αλλά αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό. Επιβάλαμε στους Έλληνες μια εντελώς αβάσταχτη πολιτική που ακόμη και σήμερα έχει τρομερές συνέπειες στην Ελλάδα», είπε ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στη στάση των δανειστών έναντι της Αθήνας, ο κ. Στρος Καν είπε ότι έκαναν «ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση», καθώς ζητούσαν την αποπληρωμή όλων των προηγούμενων χρεών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να γίνει «κούρεμα» του χρέους.
Στο ίδιο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, που ήταν παρών στη σύσκεψη των Καννών.
Ο Γάλλος πολιτικός επιβεβαιώνει όταν γράφουν εδώ και μέρες οι Financial Times και περιέγραψε το πως πίεσαν τον Γιώργο Παπανδρέου ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
«Φυσικά είσαι ελεύθερος να κάνεις το δημοψήφισμα σου αλλά δεν μπορείς να θέσεις το ερώτημα για το εάν είναι αποδεκτά τα χρήματα που σου δανείζουμε. Η ερώτηση που θα υποβάλλεις στους Έλληνες και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, διαφορετικά δεν θα σου δανείσουμε τα χρήματα, θα είναι ναι ή όχι στην παραμονή της χώρας στο ευρώ», είπαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό.
Στο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Ενρίκ Γκενό, που αποκάλυψε ότι η Άγκελα Μέρκελ ήθελε μόνο το ΔΝΤ να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδας, όχι όμως και η Ευρώπη όπως επιθυμούσαν οι Γάλλοι γιατί η Γερμανία θα έπρεπε τότε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χρειάστηκε όπως είπε η δραματική συμβολή του Μπαράκ Ομπάμα.
«Ο κύριος Ομπάμα ξύπνησε τη Μέρκελ ένα βράδυ εξηγώντας της ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα της Ελλάδας και ποιος θα τη βοηθούσε γιατί η στάση της Μέρκελ δεν έβαζε σε κίνδυνο μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο», επισήμανε.
thepaper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου