Η σημαντικότερη διαφορετικότητα του Κινήματος είναι η βαθιά δημοκρατική αντίληψη του Παπανδρέου για την άμεση συμμετοχή του λαού στη λήψη μεγάλων αποφάσεων, τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής
Ο υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθήνας με το Κίνημα Δημοκρατών - Σοσιαλιστών Μιχάλης Καρχιμάκης δηλώνει ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου, αποτελεί τον σταθεροποιητικό εκείνο παράγοντα της όποιας μετεκλογικής εξέλιξης ενόψει μιας περιόδου κρίσιμης και ιδιαίτερα δύσκολης για τη χώρα», απαντώντας αν θα συνεργαστεί με Το Ποτάμι ή τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπογραμμίζει δε ότι η σημαντικότερη διαφορετικότητα του Κινήματος είναι η βαθιά δημοκρατική αντίληψη του Παπανδρέου για την άμεση συμμετοχή του λαού στη λήψη μεγάλων αποφάσεων.
Δηλώνει επίσης αισιόδοξος για την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν προκύπτει από πουθενά ένα τέτοιο μήνυμα μη εισόδου μας στη Βουλή και αν βρισκόσασταν σε μία από τις περιοδείες ημών των υποψηφίων, αλλά πολύ περισσότερο του προέδρου, θα καταλαβαίνατε απόλυτα την αισιοδοξία μου».
1. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να φύγετε από το ΠΑΣΟΚ;
Η συνειδητή και ωμή απεμπόληση κάθε έννοιας και αξίας που συνδέεται με το ιστορικό στίγμα που έδωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην ελληνική κοινωνία.
Και εξηγούμαι: Δεν διαχωρίσαμε τη θέση μας επειδή ξεχάσαμε ότι εμείς είμαστε που αναγκαστήκαμε να πιέσουμε για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης το 2010 και μπήκαμε σ' αυτόν προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η χώρα που κυριολεκτικά γλύτωσε για λίγες ώρες την άτακτη χρεοκοπία, στις 19 Μαϊου του ‘10.
Διαχωρίσαμε, όμως, τη θέση μας γιατί το ΠΑΣΟΚ ‘’χωνεύτηκε’’ σε μια σκληρά δεξιά πολιτική που αρκέστηκε στο να εκτελεί τυφλά τις επιταγές της τρόικας, έχοντας εγκαταλείψει κάθε μορφή μεταρρυθμιστικής πρωτοβουλίας και ριζικής αλλαγής των χρόνιων προβλημάτων τα οποία όσο πρωτογενές πλεόνασμα και να επιτύχουμε, όσο και τα καλά παιδιά των δανειστών να είμαστε, ποτέ δεν θα μας επιτρέψουν να απαγκιστρωθούμε από τον δόκανο της οικονομικής μας εξάρτησης. Αυτό είναι κυρίως που μας διαφοροποιεί απόλυτα από τον χώρο που εγκαταλείψαμε για να τραβήξουμε τον δικό μας δρόμο και να πιάσουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε το 2011.
2. Θα συνεργαζόσασταν με ΣΥΡΙΖΑ ή Ποτάμι;
Ο Γιώργος Παπανδρέου, αποτελεί τον σταθεροποιητικό εκείνο παράγοντα της όποιας μετεκλογικής εξέλιξης ενόψει μιας περιόδου κρίσιμης και ιδιαίτερα δύσκολης για τη χώρα. Και αυτόν τον ρόλο θα παίξει με περιεχόμενα προγραμματικών πρωτοβουλιών που θα ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε.
3. Τι μπορεί να κάνει διαφορετικό το Κίνημα;
Δεν είμαστε στη φάση και στο στάδιο αναζήτησης της διαφορετικότητάς μας, αφού αυτή είναι που μας οδήγησε στην δημιουργία του Κινήματος. Επομένως, είμαστε διαφορετικοί και δεν επιχειρούμε να γίνουμε. Πού συνίσταται τώρα η ειδοποιός διαφορά μας στο πολιτικό σκηνικό; Ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι εμείς που εμπιστευόμαστε την πρότασή του και αναγνωρίζουμε την πρόθεση και τη βούλησή του, θεωρήσαμε ως υποχρέωση να εκφράσουμε έναν πολυάριθμο κόσμο ο οποίος αισθάνθηκε προδομένος από ένα εκφυλισμένο ΠΑΣΟΚ και αμήχανος εμπρός σε μια υποτιθέμενη εναλλακτική πρόταση, που όμως αρθρώνεται με ...άναρθρες κραυγές και λεωνταρισμούς. Εμείς, λοιπόν, κάνουμε την παρουσία μας αισθητή στο προεκλογικό σκηνικό με παρρησία η οποία απορρέει από τον πολιτικό μας βίο κατά την καυτή διετία 2009-2011.
Μέσα από το ναρκοπέδιο που κληθήκαμε να περπατήσουμε το 2009 με ένα έλλειμμα-μαμούθ τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στην εθνική αξιοπιστία κάτι που μας κληροδότησε η Ν.Δ., δεν παραλείψαμε να παλέψουμε για την αλλαγή των δομών και των αγκυλώσεων που ταλάνιζαν το κράτος ανέκαθεν. Με όλα τα λάθη μας, συγκρουστήκαμε. Φορολογήσαμε τα υψηλά εισοδήματα, τριπλασιάσαμε τον φόρο των off shore εταιριών, υπερφορολογήσαμε τα είδη πολυτελείας, δρομολογήσαμε την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων πίσω από το οποίο κρυβόταν καλά η φοροδιαφυγή και φέραμε νόμο για το λαθρεμπόριο των καυσίμων, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Και η σημαντικότερη διαφορετικότητά μας; Η βαθιά δημοκρατική αντίληψη του Παπανδρέου για την άμεση συμμετοχή του λαού στη λήψη μεγάλων αποφάσεων. Ο μεγάλος Νόαμ Τσόμσκιν, είπε προ μηνών: ‘’Ήταν η τελευταία φορά που ένας πολιτικός ζήτησε τη γνώμη του λαού χωρίς άνωθεν εντολές’’.
Ο πρόεδρός μας διατρανώνει καθημερινώς τη σημασία της προσφυγής στον λαό σε κάθε κομβικό εθνικά σημείο.
4. Ποια η επόμενη ημέρα αν δεν εισέλθει το κόμμα στη Βουλή;
Δεν προκύπτει από πουθενά ένα τέτοιο μήνυμα μη εισόδου μας στη Βουλή και αν βρισκόσασταν σε μία από τις περιοδείες ημών των υποψηφίων, αλλά πολύ περισσότερο του προέδρου, θα καταλαβαίνατε απόλυτα την αισιοδοξία μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου