Το βαρύ κλίμα που επικράτησε αμέσως μετά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιχειρεί να αντιστρέψει η ελληνική κυβέρνηση.
Τρία τηλεφωνήματα σε «επίπεδο κορυφής» έγιναν το Σάββατο, μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο Bloomberg, για την αποκλιμάκωση της
έντασης που δημιουργήθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ την Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αμέσως μετά και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, έγιναν τρία τηλεφωνήματα κορυφής. Το πρώτο -σύμφωνα με την εφημερίδα- έγινε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Το δεύτερο έγινε από τον πρόεδρο του Eurogroup προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι το κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου οφείλεται σε «παρεξήγηση».
Το τρίτο τηλεφώνημα έγινε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς προς τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πληροφόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις συνομιλίες που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στο δείπνο της Παρασκευής στο Στρασβούργο και τόνισε ότι το κλίμα κάθε άλλο παρά εχθρικό ήταν προς την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε στο Bloomberg ότι «η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων απέναντι σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Η διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη. Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο -μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.
Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου