Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Οι Ευρωπαίοι απαντούν: Χωρίς Μνημόνιο δεν έχει χρήματα

Κορυφώνεται η αγωνία για το ελληνικό ζήτημα, καθώς την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για παράταση μόνο της δανειακής σύμβασης (και όχι του Μνημονίου), ένας-ένας οι εταίροι επιμένουν στη σκληρή στάση και ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση
για την Ελλάδα, αλλά πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή Μνημόνιο.
Γιούνκερ: Να τηρηθούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας
Αμετακίνητος δείχνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα διεθνή προγράμματα βοήθειας για τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας.
«Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους από την Ελλάδα» δήλωσε στο Business Week και συμπλήρωσε: «Αυτό πρέπει να είναι η ρίζα όλων για τη νέα συμφωνία. Δουλεύω μαζί με τον πρόεδρο της Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επίτευξη επέκτασης του υφιστάμενου προγράμματος, για να καλυφθεί το χρονικό διάστημα μέχρι το καλοκαίρι. Μέχρι τότε θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα για ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα».
Μοσκοβισί: Αναγκαία η παράταση του προγράμματος για συμφωνία
Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος τελεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε βελγικό τηλεοπτικό σταθμό ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε ότι άλλη επιλογή από την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι πρόγραμμα βοήθειας προς τη χώρα.
Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας, δήλωσε ότι το θετικό είναι πως «τώρα γνωριστήκαμε με τους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης», ενώ σημείωσε ότι δύο συνεδριάσεις του Eurogroup για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το ελληνικό «δεν ήταν πολλές».
Σε ό,τι αφορά το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι είναι αναγκαία η υποβολή αιτήματος παράτασης από την Ελλάδα, τόσο για την εκταμίευση των χρημάτων που η χώρα έχει λαμβάνειν από τους δανειστές, όσο και για την εκπόνηση μιας νέας συμφωνίας.
Μιλώντας για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, το χαρακτήρισε «πρωτόγνωρο» για τα δεδομένα της Ελλάδας και της Ευρώπης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ασφαλώς πρέπει να τεθεί προς συζήτηση. Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι ουδείς απαιτεί από τη νέα κυβέρνηση να πράξει τα ίδια με την προηγούμενη, ούτε να εφαρμόσει υποχρεωτικές πολιτικές. Αν η Ελλάδα ζητήσει αλλαγές για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών, πολιτικών πάταξης της φοροδιαφυγής και μεγαλύτερης δικαιοσύνης, θα υπάρξει ελαστικότητα από πλευράς Ευρωζώνης, διαβεβαίωσε ο Γάλλος επίτροπος.
Σόιμπλε: Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης
Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης, διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας επί της ουσίας το αίτημα της Αθήνας για παράταση. Ο κ. Σόιμπλε φρόντισε να διατηρήσει τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να καταθέσει αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό ZDF, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης. Το ζήτημα δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά αν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί ή όχι».
Φλαμπουράρης: Ο Σόιμπλε ποιον ρώτησε και παρενέβη;
Η κυβέρνηση θα ζητήσει εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Φλαμπουράρης είπε ότι μέσα στο εξάμηνο θα μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε κάποιες εκκρεμότητες που υπάρχουν, σημειώνοντας ωστόσο ότι «παράταση του Μνημονίου δεν ζητάμε, γιατί η ψήφος του ελληνικού λαού έχει καταργήσει το Μνημόνιο». Υπογράμμισε δε ότι η ΕΕ και το Eurogroup πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση της Αθήνας.
Απαντώντας σε όσα είπε χθες το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε: «Το προηγούμενο πρόγραμμα οδηγεί στα βράχια κι ας επιμένει! Η πρώτη σκεψη που πρέπει να κάνει ο κάθε Έλληνας είναι: "Τι έχουμε; Ευρωπαϊκή Ένωση ή Γερμανική Ένωση"; Ποιον ρώτησε και παρενέβη ο Σόιμπλε; Εγώ ούτε καν δέχομαι ότι είναι πρόταση. Τη θεωρώ απειλή και εξευτελιστική τόσο για τους άλλους όσο και για εμάς. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την παρέμβαση. Εμείς απαντάμε "όχι". Αν δεν θέλει ο κ. Σόιμπλε, να δούμε τι θα κάνουν η κ. Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες. Ποιος μας προτείνει αυτό που λέει ο Σόιμπλε; Ούτε καν οι μνημονιακοί μας αντίπαλοι δεν λένε να το δεχτούμε».
Ερωτηθείς για τα ομόλογα Ιουλίου και Αυγούστου, είπε ότι μπορεί να υπάρχει και παράταση: «Αν δούμε ότι σε 6 μήνες θα αρχίσει να κινείται η οικονομία μας και να εισπράττει έσοδα, μπορεί το αίτημα για το δάνειο να είναι μικρότερο».
Ο κ. Φλαμπουράρης είπε ακόμα ότι αν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup, η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. «Το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να αντιμετωπισθεί σε πολιτικό όργανο. Έχουν και άλλες χώρες λόγο, και μιλάω για τις ΗΠΑ, για την Κίνα, για τη Ρωσία που έχουν εκφραστεί», είπε. Οταν ρωτήθηκε αν οι εταίροι επιμείνουν στην άρνηση και στη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι τότε και η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει. «Δεν θα κάνει πίσω από αυτά και για τα οποία την ψήφισε ο λαός. Δεν μπορεί να πάει πίσω η Ελλάδα. Δεν μπορεί να γίνει Grexit. Ούτε αυτούς συμφέρει, ούτε εμάς. Εγω άκουσα μια δήλωση από την ΕΚΤ που λέει ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα».
Παππάς: Η κυβέρνηση αποκλείεται -υπό οποιεσδήποτε συνθήκες- να αιτηθεί παράταση του Μνημονίου
«Αυτή τη στιγμή κανένας δεν μιλάει για πλεόνασμα 4,5% και η διαμορφούμενη-διαφαινόμενη συναίνεση είναι να μην υπάρχει ρητή αναφορά στο ύψος του πλεονάσματος», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κόκκινο» και πρόσθεσε: «Είναι ένα ενδεικτικό μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει κάποια σοβαρά ζητήματα και εντός εισαγωγικών επιτυχίες και περπατήματα στη διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα με τον κ. Παππά, υπάρχει ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι «αποκλείεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να αιτηθεί παράταση του μνημονίου». Ο υπουργός Επικρατείας συνέχισε λέγοντας ότι οι εντός εισαγωγικών επιυχίες ή τα «περπατήματα» -όπως τα αποκάλεσε- στη διαπραγμάτευση στοιχειοθετούνται και «από το γεγονός ότι έχει διπλωματικά αναβαθμιστεί, αποδεικνύοντας ότι εάν τα πράγματα είναι στο μη περαιτέρω, τα ευρωπαϊκά όργανα δεν θα βγάζουν συναινετικές αποφάσεις. Αυτό είναι καθαρό και προς τους εταίρους μας και επανερχόμαστε σ' αυτό που προεκλογικά είπαμε, ότι θα έχουμε μια διαπραγματευτική στρατηγική και τακτική η οποία θα αυξάνει διαρκώς τις δυνατότητες άσκησης εσωτερικής πολιτικής».
Τσίπρας: Είμαστε στο μέσον μιας ουσιαστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης
 «Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης, κρίσιμη και ευαίσθητη. Καταθέτουμε προτάσεις και ευελπιστούμε να περάσουμε αυτό τον κάβο που θα μας δώσει δυνατότητες να προχωρήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Είμαστε στο μέσον μιας ουσιαστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης, δεν έχει γίνει τίποτα που δεν περιμέναμε. Όλα τα περιμέναμε: και τη σκληρή στάση και τις δυσκολίες. Ίσως να μην περιμέναμε αυτή την ανάταση που υπάρχει στη χώρα μας, την ελπίδα και πατριωτική υπερηφάνεια που έχει δημιουργηθεί και μας βοηθάει πάρα πολύ». 
Στη συνέχεια τόνισε ότι βοηθούν ακόμη δύο παράγοντες: η κινητοποίηση σε όλη την Ευρώπη για το δίκιο της Ελλάδας και η θετική στάση στα ελληνικά αιτήματα μέσα από τις επαφές με ξένους ηγέτες.
Νέα πυρά από τους Γερμανούς
Σαφές μήνυμα πως οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις δεν διαχωρίζονται από την παράταση της βοήθειας στην Ελλάδα έστειλε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιάγκερ, ουσιαστικά απαντώντας στην πρόθεση της Αθήνας να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά όχι του προγράμματος στήριξης. Σημείωσε πως έως τώρα δεν έχει προγραμματιστεί καμία έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να μελετήσει το ελληνικό αίτημα. Τόνισε πως η όποια ευελιξία για την Ελλάδα βρίσκεται στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.
Παράλληλα, ο κ. Γιάγκερ υπογράμμισε πως η όποια παράταση του προγράμματος θα πρέπει να συνοδεύεται και από δέσμευση για την ολοκλήρωσή του.
Γκάμπριελ: Χρήματα με δεσμεύσεις
Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας πως οι μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις δεν μπορεί να διαχωριστούν από τη στήριξη. Χαιρέτισε, ωστόσο, την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει το επίμαχο αίτημα, χαρακτηρίζοντάς το σινιάλο πως η Αθήνα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί.
Σέλινγκ: Το Eurogroup εξαρτάται από την Ελλάδα
Με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο για έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Χανς-Γεργκ Σέλινγκ απάντησε, όπως και οι Γερμανοί, πως το εάν και πότε θα συγκληθεί εξαρτάται από την Ελλάδα. «Οι ενδείξεις είναι θετικότερες από ό,τι τη Δευτέρα, υπάρχει συνεχής διαπραγμάτευση» τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ενώ για το αν θα συγκληθεί την Παρασκευή εκ νέου το Eurogroup σημειώνει πως «αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα προτείνει η Ελλάδα και από το εάν οι θέσεις των Ελλήνων είναι αποδεκτές από τις άλλες 18 χώρες».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και σχολιάζοντας την παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι οι Έλληνες χρωστούν από διμερή δάνεια 1,6 δισ. ευρώ στην Αυστρία, η οποία επιπλέον έχει αναλάβει εγγυήσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ, ο Αυστριακός υπουργός επισημαίνει πως για τα δάνεια πληρώνονται οι τόκοι και μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί στην Αυστρία περίπου 100 εκατ. ευρώ σε τόκους, ενώ δεν έχει εξαντληθεί πλήρως το πλαίσιο των εγγυήσεων.
Σε χθεσινές δηλώσεις του σε σχέση με το Eurogroup της Δευτέρας, ο Σέλινγκ είχε αναφέρει ότι αναμένει από την Ελλάδα να υποβάλει αίτημα παράτασης του προγράμματος διάσωσης μέχρι την Παρασκευή, σημειώνοντας πως «τεχνικά και νομικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο να κατατεθεί ένα αίτημα για την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και την αποδοχή των όρων αυτού του προγράμματος».


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου