Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος το οποίο πραγματοποιούσε εικονικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων ευρώ –στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για τουλάχιστον έξι δις. ευρώ- βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ΓΓΔΕ, στο «κόλπο» μετείχαν 18 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες φέρονται να αποτελούν τμήμα ευρωπαϊκού κυκλώματος. Για τις 18 επιχειρήσεις η ΓΓΔΕ προχώρησε ήδη σε απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ενώ η έρευνα συνεχίζεται.
Για το εντοπισμό του κυκλώματος, υπήρξε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές του Βελγίου. Αξιοποιήθηκε το ειδικό λογισμικό εντοπισμού περιπτώσεων φορολογικής απάτης, ένα πρόγραμμα το οποίο η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα αξιοποιήσει μέσω του 26σελιδου σχεδίου με τις ελληνικές προτάσεις. Στους θεσμούς έχουμε προτείνει να αγοράσουμε ειδικό λογισμικό από την πολυεθνική SAS το οποίο προλαμβάνει την απάτη του ΦΠΑ. Μάλιστα, η αγορά, προγραμματίζεται να ενταχθεί στο πακέτο συμβιβασμού που έκλεισε η Siemens. Το μέτρο έχει προωθηθεί κατόπιν συνεργασίας με τις φορολογικές αρχές του Βελγίου οι οποίες έχουν γνωμοδοτήσει ότι η Ελλάδα μέσω τέτοιων πρακτικών μπορούν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Το συγκεκριμένο λογισμικό (καλείται SNA ή Social Network Analysis) κερδίζει σταδιακά έδαφος στον ιδιωτικό τομέα καθώς χρησιμοποιείται από χρηματοοικονομικά ιδρύματα ακόμη και τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε άμεσα αποτελέσματα από αυτό το «μέτωπο» καθώς εκτιμά ότι θα εισπράξει περί τα 350 έως 420 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου