Υπέρ της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ τάσσεται η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στην Ά Θεσσαλονίκης με απόφαση της Νομαρχιακής της Συνέλευσης, χωρίς αγκυλώσεις και προαπαιτούμενα, χωρίς ηγετικές προνομίες και επετηρίδες, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές, χωρίς μοιρολατρίες και συμβιβασμούς.
Στην απόφαση της, η οργάνωση του κόμματος, σημειώνει ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποφασίσει για την μετεξέλιξη του έτσι ώστε να οδηγηθεί στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης εντός του 2015.
Επίσης, στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει από το συνέδριο του κόμματος, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Μαιου και όχι από τη βάση με τη συμμετοχή όλων των μελών και φίλων.
Υπενθυμίζουμε, ότι παρόμοια παρέμβαση είχαν πραγματοποιήσει πριν λίγοι καιρό, τόσο ο Γραμματέας της Οργάνωσης, Χρόνης Μακρίδης όσο και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Χρήστος Παπαστεργίου
Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης της οργάνωσης Ά Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ:
Το ΠΑΣΟΚ , ως λαϊκό κίνημα και ως κομματικός σχηματισμός, σφράγισε με τις ιδέες και τη δράση του , την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, τη λεγόμενη Μεταπολίτευση. Της προσέδωσε εύρος και ποιότητα που δεν θα είχαν ποτέ υπάρξει εάν δεν υπήρχε η μαζική παρέμβαση και η κυβερνητική δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ.
Ήταν ένα αυθεντικό κίνημα πολιτών από τις λαϊκές τάξεις και για αυτό ήταν πρωτοπόρο. Νέο ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να υπάρξει. Μόνο κακέκτυπες αντιγραφές και στείρες μιμήσεις.
Οι χθεσινοί αρνητές των κατακτήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι οι σημερινοί υποστηρικτές της επιστροφής στην «παλιά, καλή εποχή». Οι χθεσινοί υβριστές και διώκτες του Α. Παπανδρέου είναι οι σημερινοί μίμοι του. Οι χθεσινοί ευνοημένοι είναι οι σημερινοί τιμητές.
Η ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ , είχε τα θετικά και τα αρνητικά της. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα πρώτα υπερτερούν των δεύτερων και σε ποιότητα και σε ποσότητα.
Η διαδρομή αυτή μπορεί να διακριθεί στις εξής μεγάλες περιόδους:
- Στην πρώτη περίοδο , όπου το ΠΑΣΟΚ ανδρώνεται ως Κίνημα Λαού , ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό, ενωτικό για όλη τη Δημοκρατική Παράταξη και τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
- Στην περίοδο της Διακυβέρνησης του Εκδημοκρατισμού, όπου ανέτρεψε το Κράτος της Δεξιάς και επέφερε Δημοκρατία, Ισονομία και Κοινωνικό Κράτος, ισχυροποίησε την αυτόνομη παρουσία της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι. Με αντιπάλους το κοινωνικό και οικονομικό κατεστημένο, την πολιτική του έκφραση , τη Δεξιά, και πολύ συχνά απρόσμενο σύμμαχο της την παραδοσιακή Αριστερά.
- Στην περίοδο της Διακυβέρνησης του Εκσυγχρονισμού , με την ισότιμη ένταξη στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία κατάκτηση που ακόμα και οι αντίπαλοι σήμερα αναγνωρίζουν ως θεμελιώδη για την πορεία της χώρας.
- Στην περίοδο της έκρηξης της οικονομικής κρίσης, μετά τη δραπέτευση Καραμανλή, κύριου υπεύθυνου για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Είναι η περίοδος, που το ΠΑΣΟΚ καλείται να λειτουργήσει ως πυροτεχνουργός απέναντι στην κρίση, επωμιζόμενο μία ευθύνη που δεν του αναλογούσε κι ενώ απομακρύνθηκαν από κοντά του όλοι οι έχοντες την ευθύνη της αδιέξοδης οικονομικής πορείας της χώρας.
- Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ σε κρίσιμες στιγμές της παράταξης και της χώρας, κυριαρχήθηκε από τον λαϊκισμό που είχε σοβαρά στοιχεία κρατισμού και πελατειακής συμπεριφοράς. Αντιστάθηκε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούσαν οι Κυβερνήσεις του και υπέκυψε όχι λίγες φορές σε συντεχνιακά αιτήματα που λειτούργησαν διαβρωτικά στην μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας.
Η χώρα, είναι αλήθεια, επέζησε χάρις στην αίσθηση ευθύνης και την αυτοθυσία του ΠΑΣΟΚ. Το Κίνημα πλήρωσε το βαρύ τίμημα εκλογικά. Η ιστορία του έθνους θα διατυπώσει στο μέλλον την κρίση της, αλλά η πολιτική συγκυρία μας επιβάλλει να δούμε τη διάσωση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού σήμερα και όχι στο απώτερο μέλλον.
Σήμερα, που μία ερμαφρόδιτη Κυβέρνηση, σπρώχνει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Την απομονώνει συστηματικά και τη στοιχηματίζει σε τυχοδιωκτικά παιχνίδια. Χωρίς κανένα εθνικό σχέδιο, με ιδεοληψίες και με μικροκομματική στρατηγική, μία Κυβέρνηση σύμφυρμα «ριζοσπαστικής» Αριστεράς και αποχαλινωμένης Ακροδεξιάς, εξαντλεί τις λίγες οικονομικές δυνάμεις του τόπου , μας στεγανοποιεί από το φυσικό μας χώρο και αναιρεί όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού. Μας οδηγεί όχι μόνο στην ολοσχερή οικονομική καταστροφή αλλά , μέσω αυτής, και στην ανατροπή όλων των κοινωνικών κατακτήσεων της τελευταίας 40ετίας.
Σήμερα, ο ευρύτερος πολιτικός χώρος της Παράταξης είναι κατακερματισμένος και αποδυναμωμένος.
Σήμερα, έχουμε καθήκον να του ξαναδώσουμε υπόσταση και προοπτική. Να τον επανενώσουμε και να τον ανασυγκροτήσουμε. Να γίνουμε ο καταλύτης της αναγέννησής του.
Να μην είμαστε οι τελευταίοι της εποχής που φεύγει, αλλά οι πρωτοπόροι της εποχής που έρχεται.
Σήμερα, είναι εθνική υπόθεση η επανένωση και η ανασυγκρότηση των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, ως λυτρωτικής διεξόδου ανάμεσα σε μία παρωχημένη Δεξιά και σε μία τυχοδιωκτική «Αριστερά».
Σήμερα, το ιστορικό ΠΑΣΟΚ πρέπει να μετεξελιχθεί και να προκαλέσει μία νέα συστράτευση της Δημοκρατικής, Προοδευτικής Παράταξης. Χωρίς αγκυλώσεις και προαπαιτούμενα, χωρίς ηγετικές προνομίες και επετηρίδες, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές, χωρίς μοιρολατρίες και συμβιβασμούς.
Σήμερα, ξεκινάμε από την αρχή , τη μετεξέλιξη μας σε ένα μεγάλο Κόμμα του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
Σήμερα, ξεκινάμε από την αρχή , τη μετεξέλιξη μας σε ένα μεγάλο Κόμμα του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
Στην προοπτική αυτή το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά κατ' αρχάς τη διάσωση και στη συνέχεια τη μετεξέλιξη της ευρύτερης παράταξης που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ανάταξη της χώρας.
Για τους λόγους αυτούς το Συνέδριό μας επιβάλλεται να ασχοληθεί και να αποφασίσει:
Α) Για τον προσδιορισμό της νέας πολιτικής και ιδεολογικής του φυσιογνωμίας.
Β) Για την αποσαφήνιση του ζωτικού πολιτικού χώρου που θα καλύψει.
Γ) Για τη συντεταγμένη πορεία της μετεξέλιξής του, με την πολιτική συμμετοχή και του ΕΣΚ, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και κορυφαίο σταθμό το ιδρυτικό συνέδριο της παράταξης εντός του 2015.
Δ) Για την εκλογή συντονιστικού οργάνου, συνεκτικού και λειτουργικού, που θα έχει την ευθύνη υλοποίησης των πιο πάνω αποφάσεων. Ο πρόεδρος και επικεφαλής εκλέγεται από το συνέδριο, το οποίο προσδιορίζει και τα ασυμβίβαστά του.
Ε) Για νέο καταστατικό, που θα κανοναρχεί την υλοποίηση των αποφάσεών του και συνεπώς, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει εκλογή προέδρου από το συνέδριο.
Το επικείμενο συνέδριο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για τα πάντα και δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε προσωποπαγείς επιδιώξεις, οι οποίες δεν υπηρετούν κανένα σχέδιο πολιτικής διάσωσης της παράταξης.
Για όλα τα παραπάνω, η ΚΟΕΣ, σε ειδική συνεδρίασή της, προσδιορίζει, με βάση τον προσυνεδριακό διάλογο, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και διαμορφώνει γραπτό ψηφοδέλτιο επιλογών. Η ψηφοφορία, για τις πολιτικές αποφάσεις και το καταστατικό, διεξάγεται με κάλπη, την προτελευταία μέρα του συνεδρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου